Arenberger vládě navrhne, aby se venku a uvnitř mohli sejít jen dva lidé. Vydal mimořádné opatření

Události: Návrh na delší omezení setkávání lidí (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) navrhne v pondělí vládě, aby se venku a uvnitř mohli nadále setkávat jen dva lidé. Od začátku nového týdne, kdy už v zemi nebude platit nouzový stav, mělo být původně podle rozhodnutí bývalého ministra Jana Blatného (za ANO) povoleno setkávání až dvaceti lidí pod širým nebem a deseti uvnitř budov. Sobotní mimořádné opatření je účinné od pondělí, navazuje tak na opatření k nouzovému stavu. Arenberger už v pátek večer uvedl, že se mu mírnější opatření nelíbí. Vzniklo v první polovině tohoto týdne, kdy neměl možnost ho ovlivnit, protože ještě nebyl ministrem.

Ministr zdravotnictví podle svých slov problematiku konzultoval s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES). „To jsou odborníci, které bychom měli poslouchat, protože mají větší přehled. Diskutovali jsme s nimi. Byli proti tomu původnímu návrhu a uvedli, že by bylo lepší, kdyby situace ještě zůstala stejná,“ okomentoval sobotní rozhodnutí Arenberger v pořadu Události.

Ministr zároveň uvedl, že resort celou věc ohledně opatření konzultoval s řadou právníků. „Vycházíme jak z pandemického zákona, tak i z mnoha dalších. Od pondělí platí, že se sice bude moci jezdit mezi okresy a děti budou částečně jezdit do škol, na jednom místě by ale měly být maximálně dvě osoby,“ podotkl.

Sportování je podle Arenbergera možné v menších skupinkách. „Můžete si zahrát tenis, provozovat sporty jeden na jednoho nebo se rozdělit do skupinek či trénovat odděleně. Týmový sport, kde by si všichni zahráli se všemi, ale zatím možný není. Doufám, že do čtrnácti dnů by se situace mohla pohnout,“ dodal.

Rozhodnutí musí schválit vláda

Sobotní vydané mimořádné opatření bez přerušení navazuje na opatření k nouzovému stavu. „Musí být ale do 48 hodin od vydání schváleno vládou, jinak jeho účinnost skončí,“ napsal ministr. Kabinet se sejde v pondělí odpoledne, Arenberger o svém rozhodnutí informoval premiéra Andreje Babiše (ANO) i další členy vlády.

O půlnoci na pondělí v Česku po půl roce končí nouzový stav. Opatření proti šíření koronaviru se nově budou řídit pandemickým zákonem. Podle něho nelze omezovat lidi v tom, jestli jich pohromadě bude víc, nebo méně.

Názory právníků se liší

S koncem nouzového stavu může podle pandemického zákona ministerstvo nebo hygienické stanice počet lidí omezit, ale jen na akcích. Výklady pravidla se mezi právníky ale liší.

„Já myslím, že je rozdíl v tom, jestli je to organizovaná formální akce nebo neformální setkání. Pokud je to formální akce s pozvánkami organizovaná nějakým spolkem, tak to je něco, co vláda může regulovat. Pokud se sejde pár kamarádů, tak si myslím, že to není akce v tomto smyslu,“ tvrdí pedagog a právník Jan Wintr z platformy Rozumné právo.

„Zdá se mi, že z kontextu toho zákona neplyne, že by to nemohla být akce organizovaná soukromou osobou. Takže pokud je to něco plánovaného, spojené nějakým společným účelem a současně obsahující komponent většího počtu lidí na jednom místě, tak si myslím, že to možné omezit je,“ uvedl ústavní právník Jan Kysela. 

Podle dřívějšího Arenbergerova vyjádření může být větší shromažďování riziko. Skupina MeSES vedená epidemiologem a členem Rady vlády pro zdravotní rizika Petrem Smejkalem upozornila na to, že umožnění setkávání až deseti lidí uvnitř a dvaceti venku může být epidemickým rizikem. Omezení shromažďování považuje za jedno z neúčinnějších opatření proti šíření epidemie nového typu koronaviru.

ČUS: Epidemiologové vytvářejí velkou zátěž na zdravotnický systém

Česká unie sportu v reakci na Arenbergerovo rozhodnutí uvedla, že požadavkem na omezení shromažďování, které by neumožnilo dlouhodobě uvolnit amatérský sport, epidemiologové vytvářejí do budoucna velkou zátěž na zdravotnický systém. Děti za dlouhé měsíce bez tréninků odvykají pohybu a mohou trpět i psychickými problémy, upozornila Národní sportovní agentura.

„Z aktuálního vyjádření ministra zdravotnictví a hlavně z jeho záměru zavřít organizovaný amatérský sport ve chvíli, kdy se nadechoval k životu, je nám velmi smutno,“ uvedl předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Jeho kolega z čela Sdružení sportovních svazů ČR Zdeněk Ertl upozornil, že se sportovní svazy a kluby ocitly v naprostém chaosu. „Během pátečního dne se začaly intenzivně připravovat na tréninky a organizované činnosti, aby pak musely rodiče zase obvolávat a vše rušit. Tohle je kocourkov a ať se nikdo nediví, že lidi odmítají disciplínu, když si z nich dělá stát blázny,“ prohlásil.

Oba předsedové střešních sportovních organizací upozorňují, že děti se podobně jako další lidé venku stejně scházejí a zřejmě tak budou činit ještě intenzivněji, až se v pondělí alespoň část z nich vrátí do školy. I když by se tedy při striktním dodržování opatření měli okamžitě po vyjití ze dveří školní budovy rozdělit maximálně na dvojice.

„Epidemiologové nám možná pomohou ke zvládnutí koronavirové pandemie, ale poté pravděpodobně propukne vlna pandemie obezity nebo psychických problémů u dětí. Uvědomují si epidemiologové, že kvůli tomu vytváříme pro budoucnost velkou zátěž na zdravotnický systém? Uvědomují si, co to bude znamenat, když si děti nevypěstují návyky k pohybovým aktivitám, ale ustrnou v komfortní zóně u počítačů?“ upozornil ČUS.

Sportování mládeže není pro vládu prioritou, řekl Jansta

Národní sportovní agentura (NSA) má obdobný postoj. „Jsme jedna z posledních zemí, kde děti nemohou organizovaně sportovat a rozhodnutí expertní skupiny MeSES prohloubí negativní dopady na děti, jako je obezita, špatná psychika a nemožnost motorického vývoje. Ohromné zklamání pro český amatérský sport,“ uvedl její předseda Milan Hnilička.

Podle Jansty spočívá problém v postoji vládních představitelů ke sportu. „V Evropě je sportování mládeže a dětí prioritní oblastí. Nepřistupují k němu jako k volnočasové a zbytné aktivitě jako bohužel u nás. Je ostudou, že Česká republika, stát se sportovní historií, úspěšnými a světovými uznávanými osobnostmi sportu, takovým způsobem přistupuje ke sportu,“ posteskl si předseda ČUS.

NSA hodlá nadále prosazovat svůj plán na restart sportu, který by umožnil bezpečný návrat na sportoviště. „Je to náš program, na kterém spolupracovali sportovní organizace, svazy, přední odborníci a doktoři,“ doplnil Hnilička. O plánu měl ve středu jednat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným, ale toho krátce před plánovanou schůzkou vystřídal ve funkci Arenberger a ze schůzky sešlo.