Úleva pro malé včelaře zůstane, stejně jako daň z nemovitosti obcím. Koalice kývla na změny úsporného balíčku

Události: Koalice se dohodla na dílčích změnách úsporného balíčku (zdroj: ČT24)

Koalice se dohodla na dílčích změnách konsolidačního balíčku – zájmoví včelaři dál nebudou muset platit daň z příjmů. Osvobození, které se týká chovatelů s maximálně šedesáti včelstvy, mělo původně ze zákona zmizet. Jasno už je i o dani z nemovitosti. Dál ji mají inkasovat jen obce. Na podání dalších pozměňovacích návrhů poslancům zbývá dvacet dnů.

„Z výboru máme pro podání pozměňovacích návrhů termín 25. srpna, takže pokud se naše koalice shodne na některých změnách, tak do tohoto termínu bude nahrán pozměňovací návrh. Potom na konci srpna o tom bude jednat rozpočtový výbor a půjde to do druhého čtení do sněmovny,“ nastínil místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Vojtěch Munzar (ODS).

Podle zástupců koalice by k definitivní shodě na změnách úsporného balíčku mohlo stačit už jen jedno jednání. Stranické špičky se mají po vládních prázdninách znovu setkat v polovině srpna.

Pokud jde o už zmíněnou ponechanou výjimku pro menší včelaře, tak podle poslance Josefa Fleka (STAN) koalice i ministerstvo dospěly k závěru, že její rušení  by „přínos v konsolidačním balíčku nemělo, jen bychom zatížili jak včelaře, tak ten aparát, který by to zpracovával“.

„Za nás určitě je k řešení každá výjimka, která je smysluplná, odůvodněná, která nám mohla při tvorbě konsolidačního balíčku vypadnout. A tam patří i včelaři,“ přizvukuje šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

U přesunů do nižší sazby DPH to skřípe

Dohoda už je také na změně ve výběru daně z nemovitosti. Dál má být výhradním příjmem obcí, výměnou za změnu rozpočtového určení daní. Na čem ale zatím podle informací ČT shoda nepanuje, jsou přesuny do nižší sazby DPH. Ať už jde o kojeneckou vodu, opravu obuvi, nebo menstruační potřeby.

O ty zaznamenává vyšší zájem středočeská potravinová banka už od epidemie covidu. Paleta s pomůckami v ní vydrží zhruba měsíc, o dámské hygienické potřeby si zde měsíčně požádá asi pět tisíc lidí. „Z potravinových bank nejčastěji čerpají matky samoživitelky a nezaměstnaní,“ připomněla ředitelka Potravinové banky Central Dana Růžičková.

V případě, že se koalice na přesunu menstruačních potřeb do nižší dvanáctiprocentní sazby neshodne, připraví Piráti jiný návrh. „Abychom využili peníze z vysokého DPH na cílenou pomoc, to znamená například na nákup menstruačních potřeb do potravinových bank,“ nastiňuje pirátská poslankyně Klára Kocmanová.

Jiní členové koalice ale mají s takovým postupem problém. „Nesouhlasím s tím, aby se část daňového výnosu vyřízla a dala se stranou na něco takového. Myslím, že by měl existovat systematický program, pokud se nám nepodaří menstruační pomůcky prosadit do snížené sazby DPH,“ má jasno další člen rozpočtového výboru Michael Kohajda (KDU-ČSL).

Velké změny u DPH

Plánované změny DPH pocítí každý. Ze současných 15 procent na dvanáct klesne DPH u potravin, staveb pro bydlení a zdravotnických pomůcek. Nižší sazba se bude vztahovat i na léky, vodné a stočné, teplo, dopravu, sport a kulturu nebo ubytovací a stravovací služby. V jejich případě se ale daň zvedá z deseti na dvanáct procent.

Do základní sazby 21 procent má spadat všechno ostatní. Vedle čepovaného piva i nealkoholické nápoje, kadeřnické a úklidové služby, které teď patří pod sníženou daň. Pro opraváře prosazuje část koalice nižší sazbu.

Knihy budou od DPH jako jediná položka osvobozené. U časopisů bude odvod 12 procent, u novin vláda plánovala procent jednadvacet. Nakonec by ale koalice mohla po dohodě i tuto položku zvýhodnit.

Sadu vlastních úprav připravují také obě sněmovní opoziční hnutí. „My v tuto chvíli máme podaných 12 pozměňovacích návrhů, ještě nějaké přijdou. Za nás je v tuto chvíli jednoznačně nepřijatelné zvyšování daní,“ říká místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

„Když budeme vycházet z toho, že jsou nastaveny nějak sazby DPH, tak se budeme alespoň snažit maximum věcí dostat do těch snížených,“ avizuje exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Nejen o těchto změnách by měli všichni poslanci jednat začátkem září. Definitivně hlasovat o balíčku úspor mohou nejdřív na jeho konci.

Vláda šetří i na vlastním provozu

Vláda také pokračuje v úsporách na vlastním provozu. Ministři hledají, jak a kde ušetřit. Už tento rok šéf resortu financí žádá škrty za 20 miliard korun. Návrhy očekává do konce léta. Některé resorty omezují pracovní cesty, jinde začala revize majetku, který úřady spravují.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) pro ČT řekl, že se podařilo uspořit více než sto milionů v dotačních programech a šetří se i na provozu samotného resortu. „My jsme v průběhu roku seškrtali 41 systemizovaných míst,“ přidává se ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) s tím, že prostor vidí i u nákladů na energie. O úsporách právě v této oblasti se zmínil i ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Budeme procházet všechny nájemní smlouvy, budeme se snažit úředníky sestěhovat jen do vlastních nemovitostí. A ty, kde máme nějaké nájemní smlouvy, samozřejmě (budeme) opouštět. Stejně tak budeme procházet celou revizí našeho autoparku,“ vypočítal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) prozradila, že její úřad omezuje výjezdy do terénu, které jsou tak na omezenou dobu nebo s menší „posádkou“.