TÉMA

Josef Flek

Možnost podávat hromadné žaloby se přiblížila, poslanci návrh posunuli k závěrečnému hlasování

Sněmovna poslala do závěrečného schvalování návrh na uzákonění hromadných žalob ve spotřebitelských sporech. Poslanci podali ve druhém čtení několik úprav, týkají se například vstupu do takového řízení a financování spotřebitelských organizací. Někteří zákonodárci dorazili do sněmovny v lidových krojích. Podle předsedy klubu SPD Radima Fialy tak navázali na tradici sahající do 19. století. Jednání o podobě programu nynější schůze zabralo odpoledne poslancům i s hlasováním skoro tři hodiny. Opoziční zástupci navrhli celkem 25 úprav, žádnou z nich ale neprosadili.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 19:08|

Vláda chce až čtyři nové jaderné bloky, žádá uchazeče o závazné nabídky

Vláda vyzve francouzskou společnost EDF a korejskou KHNP, které se ucházejí o stavbu jaderného bloku v Dukovanech, k předložení závazných nabídek k stavbě až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně. V další části tendru nebude pokračovat severoamerický Westinghouse, jehož propozice nesplnila podmínky. Na nové návrhy budou mít dva uchazeči čas do 15. dubna, oznámil po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS).
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 18:29|

Sněmovna jednala o korespondenční volbě do půlnoci. Poslanci stanovili pevný termín pro hlasování

Poslanecká sněmovna debatovala o zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v cizině do středeční půlnoci, jednání během dne pokračovalo opakovanými opozičními výtkami. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) poslancům řekl, že navrhovaná korespondenční volba nebude v cizině možná ve válečných oblastech. Schůze bude pokračovat ve čtvrtek od 9:00. Úvodní kolo debaty patrně skončí během téhož dne – sněmovna stanovila na návrh vládního tábora pevný termín pro hlasování na čtvrtečních 15:00, čímž by završila první čtení.
24. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 00:22|

Spotřební daň na e-cigarety by mohla být likvidační. Koalice řeší její případné snížení

V navrhovaném konsolidačním balíčku by mohlo dojít k dalším změnám. Koalice nyní diskutuje o výši nově zaváděné spotřební daně na elektronické cigarety. Část vládních stran navrhuje menší zatížení. Původní plán počítal s deseti korunami na mililitr, což by mohlo produkty až dvojnásobně zdražit. Třeba hnutí STAN chce taxu snížit na méně než polovinu. Odkazuje přitom i na situaci v sousedních zemích.
9. 8. 2023|

Úleva pro malé včelaře zůstane, stejně jako daň z nemovitosti obcím. Koalice kývla na změny úsporného balíčku

Koalice se dohodla na dílčích změnách konsolidačního balíčku – zájmoví včelaři dál nebudou muset platit daň z příjmů. Osvobození, které se týká chovatelů s maximálně šedesáti včelstvy, mělo původně ze zákona zmizet. Jasno už je i o dani z nemovitosti. Dál ji mají inkasovat jen obce. Na podání dalších pozměňovacích návrhů poslancům zbývá dvacet dnů.
5. 8. 2023|

Proti vyšším poplatkům za předčasné splacení hypotéky se už postavila i TOP 09

Vládní návrh na vyšší poplatky za předčasné splacení hypotéky až ve výši dvou procent zbývající částky ztratil podporu další části koaličních zákonodárců. Kromě poloviny poslanců hnutí STAN a všech Pirátů se nově proti vládnímu plánu staví i TOP 09. Návrh naopak podporují ODS a lidovci.
31. 7. 2023|

„Jsme tady pro lidi, ne pro banky.“ Část koaličních poslanců odmítá vyšší poplatky za splacení hypotéky

Vládní plán na vyšší poplatky za předčasné splacení hypotéky aktuálně nemá ve sněmovně podporu, zjistila Česká televize. Proti návrhu se vedle opozice postavili i někteří koaliční poslanci – část Starostů a všichni Piráti. Výhrady má i TOP 09.
22. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 21:36|

Na potřebu obranné smlouvy s USA ukázaly události ve světě, zní z vlády. ANO o podpoře diskutuje, SPD ji odmítá

Česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci (DCA), kterou podepsala ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se svým americkým protějškem Lloydem Austinem, budou brzy schvalovat čeští poslanci a senátoři. V obou komorách by měla díky většině vládních stran bez výraznějších problémů projít. Opoziční hnutí ANO ještě není rozhodnuté, zda smlouvu podpoří. Hnutí SPD je proti.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 23:14|

Dvě procenta HDP na obranu jsou nutná, tvrdí Flek. Budeme utrácení pečlivě sledovat, slibuje Metnar

Český závazek NATO dávat dvě procenta HDP na obranu podle bývalého ministra Lubomíra Metnara (za ANO) umožní stabilní a rostoucí rozpočet pro armádu. Místopředseda sněmovního výboru pro obranu Josef Flek (STAN) je přesvědčený, že zastaralá armáda se může díky schválenému zákonu posunout vpřed do 21. století. O navýšení rozpočtu pro obranu debatovali politici v Událostech, komentářích.
21. 4. 2023|

Poslední křeslo ve vedení sněmovny zůstává prázdné. Vondráček a Okamura opět neuspěli

O šestý a poslední neobsazený post místopředsedy Poslanecké sněmovny se v tajné volbě ucházel její někdejší předseda Radek Vondráček (ANO) a šéf SPD Tomio Okamura, ani jeden ale neuspěl. Na druhé schůzi v tomto volebním období poslanci schválili ustavení všech sněmovních výborů. Jejich obsazení ale ještě není definitivní. Poslanci budou muset počkat na jmenování nové vlády.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 22:02|

O post místopředsedy sněmovny se v úterý utkají Vondráček a Okamura

V úterní tajné volbě místopředsedy sněmovny se utkají někdejší předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) a lídr SPD Tomio Okamura, jenž byl místopředsedou sněmovny v minulém volebním období. Nominace poslaneckých klubů v pondělí projednala volební komise, řekl její předseda Martin Kolovratník (ANO). Po ustavující schůzi sněmovny zůstala jedna místopředsednická pozice neobsazená. V tehdejší volbě Vondráček ani Okamura neuspěli.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 16:23|