Senátní diplomacie by měla pokračovat, říká Vystrčil. Máme spíše řešit Česko, oponuje Zwyrtek Hamplová

Události, komentáře: Diskuze senátorů Miloše Vystrčila (ODS) a Jany Zwyrtek Hamplové (nestraník) (zdroj: ČT24)

Podle staronového předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) by měla horní komora i nadále pokračovat v diplomacii, která se zaměřuje hlavně na podporu lidských práv. V pořadu Události, komentáře dodal, že to podle něj nevylučuje projednávání vnitřních otázek a ochranu ústavnosti. Naopak nově zvolená senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (nestr.) apelovala na to, aby Senát v novém složení více hlídal návrhy přicházející ze sněmovny a zaměřil se hlavně na vnitrostátní záležitosti, které podle ní budou české občany stále více trápit.

Senát povede i v dalším volebním období Miloš Vystrčil. Členové horní komory o tom rozhodli na ustavující schůzi, kde v tajné volbě dostal třiasedmdesát z osmdesáti hlasů. Senátoři zvolili také místopředsedy horní komory – Jiřího Drahoše (za STAN), Jitku Seitlovou (KDU-ČSL), Jiřího Oberfalzera (ODS) a Tomáše Czernina (TOP 09). 

V novém složení Vystrčil očekává, že horní komora bude nadále plnit svoji ústavní roli, a chce, aby ukazovala, jak má vypadat politická kultura v zemi. Chce rovněž, aby pokračovala zahraniční diplomacie, kterou za jeho předsednictví reprezentovala hlavně cesta na Tchaj-Wan nebo na Ukrajinu. 

„Budu se snažit, aby diplomacie pokračovala a nebyla zaměřená jen na hospodářskou problematiku, ale hlavně na obhajobu práv a svobod, a samozřejmě budu rád, když se zaměříme i na postsovětský prostor,“ dodal.

Se současnými iniciativami v Senátu ale nesouhlasí nově zvolená senátorka Zwyrtek Hamplová. „Senát by se měl zaměřit hlavně na vnitrostátní záležitosti, protože to je to hlavní, co lidi trápí a zatěžuje naše voliče. Měli bychom se zeptat občanů, co je nejvíc trápí, jestli naše problémy, nebo česko-tchajwanské vztahy. A v tom mám já naprosto jasno,“ konstatovala.

Upřesnila ale, že souhlasí s rolí Senátu jako ochránce ústavnosti. I přes dobrou práci v posledních dvou letech by ale mohl Poslaneckou sněmovnu hlídat lépe, uvedla. „Měli bychom se hlavně zaměřovat, a to podotýkám s třemi vykřičníky, aby byla lidská práva dodržována na území České republiky,“ sdělila.