Senátorkou za Kroměříž se stala Zwyrtek Hamplová

Druhé kolo senátních voleb v Kroměříži vyhrála právnička Jana Zwyrtek Hamplová, která kandidovala za Nezávislé. Získala 50,65 procenta hlasů voličů. Její soupeřka ve druhém kole Lucie Pluhařová (ANO) dostala 49,34 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 19,53 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 47,86 procenta.

Hamplová novinářům řekla, že ji poměrně těsné vítězství v druhém kole senátních voleb mile překvapilo. „Jsem na výsledek hrdá, protože to byl takový výsledek proti všem. Všichni se jaksi proti nám snažili spiknout, neměli jsme jediný billboard a přesto jsme vyhráli. Jsem šťastná a jsem na ten výsledek hrdá,“ uvedla Hamplová.

V Senátu se Hamplová kromě legislativní oblasti plánuje zaměřit také na energetickou krizi, kterou je třeba podle právničky rychle řešit. „Mám kolem sebe partu 20 až 30 odborníků, nejen z této sféry, ale i ze zdravotnictví, práva a energetiky. Tento tým využiji,“ řekla Hamplová.

Hamplová ze senátorské funkce plánuje pomoci regionu, za který byla zvolena. Kroměřížsko podle svých slov zná velmi dobře. „Mám tady spoustu klientů, pohybuji se tady léta. Například do Věžek jezdím dvacet let a mnohokrát jsem zastupovala města Kroměříž a Chropyně i řadu dalších obcí,“ podotkla.

Zwyrtek Hamplová plánuje co nejdříve kontaktovat zlínského hejtmana Radima Holiše (ANO) i zástupce samospráv. Ráda by na Kroměřížsku provozovala centrum vzdělávaní pro zástupce samospráv, na které se jako právnička specializuje.

V prvním kole skončila Zwyrtek Hamplová jako druhá, získala 18,87 procenta hlasů, Pluhařová postupovala jako vítězka s 20,95 procenta hlasů. V obvodu Kroměříž usilovalo letos o senátorský post šest kandidátů.

V roce 2016 zvítězila v Kroměříži Šárka Jelínková (KDU-ČSL). Ve 2. kole získala 53,48 procenta hlasů. Jelínková letos mandát neobhájila.

Jana Zwyrtek Hamplová je advokátka, bývalá poslankyně za ČSSD, někdejší starostka Mohelnice a dlouholetá tamní zastupitelka.

V posledních letech na sebe upozornila jako ostrá kritička opatření přijímaných kvůli pandemii covidu-19, část z nich soudy následně označily za nezákonné.

Vystudovala gymnázium a poté střední školu sociálně-právní, promovala na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Začínala koncem 80. let jako úřednice na tehdejším Městském národním výboru v Mohelnici, v roce 1991 byla tamtéž tajemnicí městského úřadu. Poté působila jako novinářka, od roku 1995 se pohybuje v advokacii, od roku 1999 vede vlastní advokátní kancelář.

Začínala v komunální politice jako členka ČSSD (byla jí v letech 1996 až 2004), za kterou byla v letech 1998 a 2002 zvolena členkou mohelnického zastupitelstva, poté kandidovala za hnutí Nezávislí, které mezi roky 2003 a 2017 vedl její tehdejší manžel. Od dubna 2013 byla rok starostkou Mohelnice, tamní zastupitelstvo opustila v roce 2014. Od července 2005 do června 2006 byla také poslankyní, ve sněmovně tehdy nahradila zesnulého Pavla Dostála. O vstup do Senátu se neúspěšně pokoušela už v roce 2008.

Jako advokátka se zaměřila na veřejné právo a oblast samosprávy a státní správy, hájí starosty a zastupitele. Ve sněmovně působila v ústavněprávním výboru. Založila projekt Municipal, který se orientuje na vzdělávání ve veřejné správě. V roce 2020 získala ocenění od tuzemské odborné veřejnosti v anketě Právník roku 2019.