Poslanci se přeli kvůli migračním pravidlům, na zvýšení spotřební daně z nafty nedošlo

Termín zvýšení spotřební daně z nafty je stále nejasný (zdroj: ČT24)

Sněmovnu v pátek ovládly spory o český postoj k reformě migračních pravidel Evropské unie. Zástupci vládní koalice odmítli opětovnou kritiku předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše. Opoziční frakce si nejprve vyžádaly dohromady čtyřhodinovou přestávku. Předseda poslanců ODS Marek Benda tento přístup odmítl. Poté grémium hodinu jednalo a dohodlo se, že schůzi do 12. července přeruší.

Po úvodním čtení omluvenek dlouze mluvil předseda ANO Babiš. Vládu Petra Fialy (ODS) kritizoval především s ohledem na aktuální unijní summit, na němž špičky členských zemí jednají o migračních pravidlech. Expremiér tomu současnému například vytknul, že nezastává stejné pozice jako maďarský lídr Viktor Orbán a „nehájí české zájmy“.

„Unijní jednání o migraci zablokoval Mateusz Morawiecki s Orbánem. Proč ne Fiala? Protože poslouchá Brusel. On nechápe, že je to boj. Za zavřenými dveřmi se také dělá byznys,“ řekl Babiš. 

Ministerského předsedy se zastal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Fiala podle Rakušana vyjednal to, že Česko by mělo obdržet kvůli uprchlické vlně z Ukrajiny další finanční podporu.

„Polsko a Maďarsko ovšem z vnitropolitických důvodů blokovaly celou noc přijetí těchto závěrů,“ řekl Rakušan k Babišovu odvolávání se na záporný postoj těchto zemí k migračnímu paktu. „Polsko a Maďarsko na této Evropské radě jednají proti českým národním zájmům. Kdo vyzývá, abychom se s nimi spojili, buď neví, co říká, nebo v této věci hájí cizí zájmy,“ zdůraznil.

Rakušanovo vystoupení rozhořčilo Babiše i šéfa poslanců SPD Radima Fialu, který ministrův projev označil za katastrofu. Obvinil ministra vnitra z toho, že pozval do Evropy pašeráky lidí a muslimy.

„Jste viník. Styďte se,“ vzkázal Fiala Rakušanovi. Následně si vyžádal dvouhodinou přestávku pro klub SPD, se stejným požadavkem pak přišla šéfka frakce ANO Alena Schillerová. „To, co se odehrálo, je nehoráznost. Po reakci Víta Rakušana, kterou považuji za neadekvátní, se vzbouřily emoce. V napjaté atmosféře nemělo cenu nic dále projednávat,“ prohlásila.

Dle Bendy a Bartoše bylo Babišovo vystoupení za hranou

Naopak předseda poslanců ODS Benda uvedl, že „za hranou“ byla vystoupení Babiše a Radima Fialy. „Fakt mám tohohle chování plné zuby.“

Jelikož udělení přestávky na jednání klubu je jen zvyklost, Benda žádal, aby se tentokrát hlasovalo.

Před půl jedenáctou spor začali řešit členové vedení dolní komory. Grémium si vzalo pauzu na jednání na patnáct minut, poté ji o stejný časový úsek ještě třikrát prodloužilo. O půl dvanácté Schillerová z ANO a Fiala z SPD oznámili domluvu vedení sněmovny na přerušení schůze do středy 12. července. Tím jednací den skončil.

„ANO, a zažíváme to vlastně téměř u každého jednání sněmovny, výrazně obstruuje program. A ráno se rozhodl s poměrně lživou a poměrně útočnou rétorikou vystoupit i pan poslanec Babiš, kde tedy mimo jiné napadl premiéra. A myslím si, že i ten slovník, pokud to někdo sledoval, to zahájení sněmovny, byl nad rámec toho, co bývá ve sněmovně obvyklé, co bývá ve slušné společnosti obvyklé,“ komentoval pro novináře dění vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti). Podotkl, že poslanci ANO a SPD zřejmě potřebovali jít dřív domů.

Ke zvýšení spotřební daně z nafty nedošlo

Poslanci měli původně schvalovat vládní návrh na zvýšení spotřební daně z nafty na původní úroveň už od letních měsíců místo od příštího roku. „Předpokládám, že senátoři svůj program uzpůsobí tak, aby novelu schválili co nejrychleji. Všichni na benzinkách vidíme ceny nafty, které jsou nižší, než byly před vypuknutím války. Takže opravdu pozbývá smysl toto dočasné opatření na snížení spotřební daně,“ vysvětlil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

„Budeme hlasovat proti zvýšení spotřební daně z nafty, ale nebudeme to nijak dlouze blokovat. Za to má zodpovědnost vláda,“ konstatoval předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.