Po pěti hodinách schůze si poslanci schválili program, jednání skončilo během večera

Pětihodinovým jednáním o programu začala 76. schůze Poslanecké sněmovny. Na úvod hovořil dvě hodiny předseda opozičního ANO Andrej Babiš, který ve své řeči vinil ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) z údajného napojení na skupinu stíhanou v kauze Dozimetr. ANO dalo najevo, že pokud Rakušan neskončí ve vládě, pokusí se kabinetu vyslovit nedůvěru. I přes opoziční snahu zařadit debatu o Rakušanovi byl program docela jiný, elektronické vedení zdravotní dokumentace nebo návrh regulace prodeje kratomu a obdobných látek.

Na začátku schůze byla sněmovna značně prořídlá. Předsedající Olga Richterová (Piráti) předčítala seznam omluvených pět minut. Poté ozřejmila, že 76. schůze bude pouze jednodenní. Ve středu bude místo ní pokračovat mimořádná schůze, na níž sněmovna projednává ve třetím čtení konsolidační balíček, ve čtvrtek bude státní svátek a v pátek podle dohody klubů nebude sněmovna jednat.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda pak navrhl, aby sněmovna jednala i večer, případně přes noc – po 19., 21. a 24. hodině. Sněmovna to následně hlasy koaličních poslanců odsouhlasila.

Opoziční politici pak začali vystupovat s návrhy na změny navrženého programu schůze. ANO i SPD daly najevo, že budou chtít hovořit o šifrovaném telefonu předsedy STAN a vicepremiéra Víta Rakušana. Předseda ANO Andrej Babiš, který k programu schůze vystoupil jako první, hovořil o „organizovaném zločinu“, Rakušana obvinil, že lhal a páchal trestnou činnost.

„Organizovaný zločin má svého ministra,“ zaznělo také v Babišově projevu. Míní, že Rakušan byl ve styku se skupinou kolem Michala Redla z kauzy Dozimetr. „Ministr vnitra je bezpečnostní riziko,“ prohlásil Babiš také. Řekl, že by chtěl kvůli Rakušanovi navštívit premiéra Petra Fialu (ODS) – který se z úvodu úterního jednání sněmovny omluvil – a že mu napíše.

Babiš, který je v databázi skutečných majitelů uveden jako nepřímý skutečný majitel Agrofertu, se zároveň ohradil proti Rakušanovým slovům z rozhovoru pro Mladou frontu Dnes, že šifrovaný telefon používal kvůli obavám ze sledování Agrofertem. Rakušana naopak obvinil z údajných pochybení v hospodaření v době, kdy byl kolínským starostou.

Na závěr – po vystoupení dlouhém přes dvě hodiny – Babiš navrhl zařadit na program osvobození některých skupin od koncesionářských poplatků, debatu o Green Dealu, další debatu o údajném „zneužívání prostředků daňových poplatníků na kampaň pana ministra vnitra“ a jednání o kauze Dozimetr.

Po Babišovi vystoupil s kritikou Víta Rakušana i předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, který rovněž navrhl zařadit na program debatu o kauze Dozimetr. Chtěl také debatovat o zemědělství a vyzvat vládu k zákazu dovozu obilovin z Ukrajiny či jednat o zvýšení příspěvků na péči.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová již před začátkem schůze řekla, že pokud Rakušan neskončí v kabinetu, sebere opoziční hnutí v příštím týdnu podpisy potřebné ke svolání schůze, kde se pokusí vyslovit vládě nedůvěru. Premiér Petr Fiala (ODS) následně uvedl, že vlastnictví šifrovaného telefonu nepovažuje za důvod k odvolání ministra. Sám Rakušan označil výzvu ANO, aby ho premiér odvolal z vlády, za frašku.

Na sněmovním plénu pak Schillerová navázala s tím, že žádný z bodů na navrženém programu „svou společenskou a politickou závažností nesahá ani po kotníky situaci, do které Českou republiku dostal střet zájmů předsedy hnutí STAN, který je na jedné straně ministrem vnitra (…) a na druhé straně je dost možná součástí zločinecké skupiny“. Zařadit na program schůze chtěla bod s názvem „prorůstání organizovaného zločinu do nejvyšších pater vlády Petra Fialy“.

Na tvrzení opozičních politiků reagoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). V souvislosti s kauzou Dozimetr zejména připomněl, že Babiš se v minulosti distancoval od brněnské kauzy Stoka, v níž byli obviněni někteří tehdejší členové ANO. Míní, že se ANO na rozdíl od STAN ke kauze nepostavilo čelem.

„Je pro mě největší rozdíl, jak se obě hnutí k jednotlivým kauzám postavila. My máme chytré občany, oni si udělají obrázek o tom, kdo je morálním vítězem v postupu v těchto dvou kauzách a kdo se chová tak, že by se měl za své chování stydět,“ řekl Síkela. Podobně hovořil také ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). V krátké řeči odkázal na napojení jednoho z aktérů Dozimetru na poslankyni ANO Janu Mračkovou Vildumetzovou.

Že má Rakušan šifrovaný telefon, považuje Dvořák ve vysoké politice za standardní. To naopak odmítla Schillerová. „Já s tím zkušenost nemám. Možná jsem sto let za opicemi, vy jste prostě dál,“ reagovala na Dvořáka.

Změny programu navrhli také místopředsedkyně sněmovny Klára Dostálová (ANO) a poslankyně a poslanci Věra Adámková (ANO), Marek Novák (ANO), Jaroslav Foldyna (SPD), Zuzana Ožanová (ANO), Petr Sadovský (ANO), Martin Kolovratník (ANO), Tomáš Helebrant (ANO), Radek Vondráček (ANO), Lubomír Metnar (ANO), Patrik Nacher (ANO), Aleš Juchelka (ANO), Jiří Mašek (ANO), Jan Volný (ANO) a Helena Válková (ANO).

Novela ústavy o volbách do Senátu jde do finále

Sněmovní většina nicméně všechny opoziční návrhy na změnu v programu zamítla a schválila původní návrh programu s devíti body včetně nově zařazeného projednání harmonogramu projednávání státního rozpočtu.

To byl první bod schváleného pořadu schůze – technikalita, která prošla za několik minut bez jakékoli diskuse. Pak se poslanci dostali ke druhému čtení novely ústavy, která má upravit některá pravidla pro senátní a také krajské a komunální volby. Stanoví dvanáctiletý interval pro revize velikosti senátních obvodů a také pevně určí termín voleb do zastupitelstev i prvního kola senátních voleb na konec prvního zářijového týdne.

Část, která se týká senátních obvodů, má podle ministra vnitra Rakušana zamezit tomu, aby lidé z obcí kvůli jejich přesunům mezi obvody v důsledku změn počtu obyvatel volili senátory častěji než jednou za šest let, nebo naopak méně často.

Zavedení pevného termínu podzimních voleb senátorů a zastupitelů navrhla vláda kvůli tomu, že podle dosavadních předpisů se jejich volby musejí konat vždy před uplynutím funkčního období stávajících zastupitelstev a příslušné třetiny členů horní parlamentní komory. Termín voleb se tak postupně přibližuje k letním měsícům.

Když ovšem Rakušan představil tento – také značně technický a málo sporný – návrh, ujal se s přednostním právem slova předseda SPD Tomio Okamura, který znovu začal hovořit o šifrovaném telefonu a také chtěl debatovat o financování volební kampaně koalice Pirátů a STAN. Obvinil ji, že byla kampaň financována z peněz údajně ukradených z pražského dopravního podniku. Rakušan zprvu na Okamuru odmítl reagovat, když byl otevřen bod programu, posléze – mimo jiné po vystoupení předsedy klubu Pirátů Jakuba Michálka – řekl: „Samozřejmě jsme nic neukradli.“

K samotné novele nebyly žádné pozměňovací návrhy, po vyjádřeních zástupců výboru proto druhé čtení skončilo.

Další druhé čtení se týká pravidelných valorizací odměn obecních a krajských zastupitelů. Dosud je stanovovala vláda, což narazilo u Ústavního soudu. Nově by měla být odměna uvolněného zastupitele vypočítána jako součin základny pro výpočet odměny a koeficientu podle zastávané funkce a velikosti obce či kraje. Základnou bude průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství dosažená za první pololetí předchozího roku. Neuvolnění zastupitelé by měli strop pro odměnu v téže výši, ale konkrétní částku by stanovila zastupitelstva.

Novela také zavádí institut společenství obcí jako zvláštní formu jejich dobrovolného svazku a umožňuje sdílení personálních a administrativních kapacit potřebných k zajištění kvalitního a efektivního výkonu veřejné správy prostřednictvím takzvaného „létajícího úředníka“.

Do rozpravy k této novele se několik poslanců přihlásilo, nicméně z výboru pro veřejnou správu žádné pozměňovací návrhy nepřišly.

Povinné ručení na elektrokoloběžku i segway

Na programu je dále mimo jiné úvodní debata o vládním návrhu, který by měl zavést povinné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla neboli povinné ručení za menší stroje, která zatím pojištěna být nemusí. Vláda chce, aby byla pojištěna motorová golfová vozítka, osobní přepravníky se samovyvažovacím zařízením (segwaye), sněžné skútry a některé elektrické koloběžky.

Obecně se má povinnost vztahovat na všechna motorová vozidla s konstrukční rychlostí vyšší než 25 kilometrů za hodinu a o motorová vozidla těžší než 25 kilogramů, která jsou konstruována pro rychlost nad 14 kilometrů za hodinu. Za motorová vozidla se budou pokládat podle novely ta, v nichž je motor hlavním zdrojem pohybu, nikoli tedy elektrokola.

Evidence léků a regulace kratomu

Vláda do sněmovny poslala také novelu, která má zpřísnit pravidla pro evidenci léků v lékárnách. Ambicí kabinetu, respektive ministerstva zdravotnictví, je ztížit zakázaný vývoz léků do zahraničí. Lékárnám by hrozil až dvouletý zákaz činnosti a vysoká pokuta, kdyby se zjistilo, že nezavedly léky do evidence. Maximální výši pokuty by měla novela zvednout z dvou na dvacet milionů korun. Za samotný vývoz léků do zahraničí mohou již nyní uložit úřady pokutu rovněž ve výši až dvacet milionů korun.

Pravidla pro elektronické vedení zdravotní dokumentace zakotví novela, kterou v úterním úvodním kole podpořila sněmovna. Zdravotnickou dokumentaci novela vymezí jako soubor informací vedených, zpracovávaných a uchovávaných za účelem poskytování zdravotních služeb konkrétnímu pacientovi. A to bez ohledu na to, zda je poskytovatel získal od pacienta, od jiného poskytovatele, dalších osob nebo svou vlastní činností.

Charakteristická bude zdravotnická dokumentace tím, že půjde o shromažďování informací kvůli poskytování zdravotní péče. Spadat do ní bude například identifikace pacienta, jeho anamnéza, zdravotní stav, soupis poskytnutých zdravotních služeb a laboratorní výsledky. Její součástí naopak nebudou podklady a doklady pro účtování pojišťovnám či samoplátcům nebo spisy vedené kvůli stížnostem a právním sporům. Předlohu, která také pojednává o telemedicíně, nyní posoudí zdravotnický výbor.

Sněmovna v úterý podpořila navrhovaná pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Cílem poslanecké novely je zejména ochránit před těmito látkami děti, nyní žádná regulace neexistuje. Poslanecká předloha, k níž vláda vznesla navzdory souhlasnému stanovisku na dvě desítky připomínek, nyní zamíří k posouzení do zdravotnického výboru. Čekají ji pravděpodobně širší úpravy, na což bude mít výbor devadesát dnů místo obvyklých šedesáti.

Projednáním novely o návykových látkách nynější schůze sněmovny skončila. Ve středu budou mít poslanci na programu mimořádnou schůzi, na níž se vrátí k závěrečnému schvalování sporného konsolidačního balíčku.