Hasiči zaznamenali na silvestra rekordní počet požárů. První miminko roku se narodilo v Břeclavi

Události: Příchod nového roku se v Česku obešel bez vážnějších incidentů (zdroj: ČT24)

Největší oslavy příchodu nového roku se v Česku konaly tradičně v Praze. Na Václavské a Staroměstské náměstí dorazily desetitisíce lidí. V pohotovosti byly všechny složky integrovaného záchranného systému, letošní rok ale hodnotí jako klidný. Bez větších incidentů se vítání roku 2020 obešlo také ve zbytku republiky, hasiči ale měli kvůli požárům způsobeným pyrotechnikou více práce než obvykle. V Libereckém kraji musela policie řešit dva násilné konflikty. Prvním miminkem letošního roku je holčička Laura, která se narodila minutu po půlnoci v Břeclavi.

Na území Libereckého kraje museli policisté během silvestrovské noci zasahovat hned u 28 násilných konfliktů, dva z nich byly vážné a oběti si z nich po střetu s agresorem odnesly řezné rány v obličeji. Jednoho útočníka má policie v cele, po druhém pátrá.

Podle krajské policejní mluvčí Ivany Balákové policie přijala od silvestrovských 18:00 do novoročních sedmi hodin ráno dohromady 120 oznámení, z toho téměř dvě třetiny po půlnoci.

Už krátce po 19:00 zasahovali policisté v centru Liberce, kde na křižovatce ulic Široké a U Lomu napadl neznámý cizinec bez varování třicetiletého muže a způsobil mu řeznou ránu od levého ucha až k nosu. „Muže musela odvézt záchranná služba, po pachateli pátráme,“ řekla Baláková. Případ řeší kriminalisté pro podezření z těžké újmy na zdraví.

Silvestrovský ohňostroj v Letovicích na Blanensku
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

V cele naopak skončil 39letý muž z Frýdlantska. Dvě hodiny před půlnocí s nožem v ruce napadl svého o rok mladšího známého, který u něj doma slavil silvestra. „V průběhu oslavy došlo mezi nimi k hádce a 39letý muž napadl svého známého s nožem v ruce a pořezal ho v obličeji, na bradě,“ popsala Baláková. Zraněný muž z bytu utekl a přivolal policii. Útočník se zamkl a policie musela vylomit dveře. Až vystřízliví, bude se podle Balákové zpovídat z ublížení na zdraví.

Další potyčky, ať už v bytech, barech, nebo na ulici, se podle Balákové obešly bez vážnějších zranění.

  • I když proběhly oslavy příchodu roku 2020 napříč Českem bez větších incidentů, hasiči zaznamenali rekordní počet požárů. Jen v první hodině roku 2020 vyjeli k 108 zásahům, denní průměr je přitom 47. Ve většině případů se jednalo o menší požáry odpadu, křovin, převážně tújí, zbytků pyrotechniky a krabic od pyrotechniky nebo popelnic a kontejnerů na odpad. Za většinou požárů stála zábavní pyrotechnika.

Zranění od petard i paličky na maso

Vážná zranění způsobila zábavní pyrotechnika dvěma mužům na Vyškovsku a jednomu v Brně, když jim vybuchla v rukách. Devastující poranění ruky pyrotechnikou operovali v českobudějovické nemocnici. V Mýtu na Rokycansku devatenáctiletému mladíkovi explodoval dělbuch blízko u obličeje, skončil v nemocnici, stejně jako dva muži, které zranila petarda v obličeji ve Svinišťanech na Náchodsku.

V Pardubickém kraji petardy zranily šest lidí, jeden pacient je s popáleninami na horní polovině těla v pražské vinohradské nemocnici, dva lidé přišli o prsty. Na Vysočině po výbuchu zábavní pyrotechniky jeden člověk přišel o prsty na ruce, další si zranil oko, jiný měl hluboké popáleniny. V Praze zasáhla petarda do tváře dítě.

K opilým nezletilým vyjížděli záchranáři třeba na Pelhřimovsku nebo v Moravskoslezském kraji. „Mezi nimi byli tři šestnáctiletí mladiství, chlapec a dvě dívky, a jedno dítě ve věku 12 let,“ uvedl mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Humpl.

V Moravskoslezském kraji ošetřili také ženu po nárazu do zdi při noční jízdě na bobech, muže zraněného při přelézání dvoumetrové zdi a muže s úrazem po úderu paličkou na maso. V pražských Měcholupech spadl muž ze stromu, odkud sundával dron. „Mladá žena v Hradci Králové utrpěla podchlazení, poté co byla údajně shozena do Labe,“ uvedl mluvčí záchranářů Ivo Novák.

V hlavním městě se silvestr obešel bez vážnějších incidentů

Oslavy konce roku v hlavním městě hodnotí pražští policisté i hasiči jako standardní silvestrovský den. Policie nemusela řešit žádné zásadní bezpečnostní problémy, na silvestra a na začátku Nového roku přijala přibližně tisíc oznámení na linku 158. Mezi půlnocí a šestou ráno jich podle mluvčí Evy Kropáčové bylo více než tři sta, běžně jich přitom přijme maximálně šest set. Lidé volali kvůli potyčkám v barech a restauracích, velmi často museli policisté vyjíždět k partnerským a manželským rozepřím, dodala mluvčí.

Policie také zasahovala u 21 dopravních nehod. Z vážnějších nehod Kropáčová zmínila havárii v Úvalské ulici ve Strašnicích, kde řidič naboural do sloupu. Policie mu naměřila víc než tři promile alkoholu v dechu. V Evropské ulici byla policie přivolána k nehodě automobilu převráceného na střechu. „Řidička ročník 88 nezvládla řízení, byla zjevně pod vlivem alkoholu, ale odmítla se podrobit dechové zkoušce,“ uvedla Kropáčová.

Pražští hasiči vyjeli při novoročních oslavách k 57 požárům způsobených zábavní pyrotechnikou, což je o 13 případů víc než 31. prosince 2018. Podle jejich mluvčího Martina Kavky se ale nejedná o výjimečný stav. „Během pěti let jsou ty silvestry podobné,“ doplnil. Hasiči vyjížděli převážně k požárům odpadu, křovin a zbytků pyrotechniky. V jednom případě hořelo podle Kavky na balkoně obytného domu. Do půlnoci hasiči vyjeli k 24 požárům způsobeným pyrotechnikou, do 06:00 k dalším 33.

„První výjezd v letošním roce byl v Praze minutu po půlnoci,“ dodal Kavka. Podle statistik pražských hasičů na silvestra vyjíždějí třikrát častěji než v běžný den.

Následky novoročních oslav na Václavském náměstí
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Stopy oslav z centra Prahy zmizely před novoročním polednem

Úklid po silvestrovských oslavách zahájily Pražské služby ve tři hodiny ráno a kolem poledne měly hotovo. Do terénu vyslaly nejprve zhruba třicet čisticích strojů, v pět ráno začalo pracovat i 120 metařů. Nejfrekventovanější prostranství v Praze 1 i boční ulice byly zbaveny odpadu a zbývalo dočistit jen místa, kde v noci parkovala auta. 

„Velké stroje začaly ve 03:00 projíždět hlavní tahy vozovky v centru,“ řekl vedoucí technicko-výrobního odboru Pražských služeb Zdeněk Záluský. Pracovat se začalo na Václavském a Staroměstském náměstí, Karlově mostě, Karlově nebo Hradčanském náměstí. Václavské náměstí bylo do 08:00 uzavřeno pro vozidla, uklizeno ale bylo už o hodinu dříve.

„Letos tam máme takovou drobnou komplikaci, což nebylo v posledních letech. Dopravní opatření tam je, zákaz vjezdu pro vozidla tam je, ale bohužel chybí hlídky Policie České republiky. Řidiči taxislužby si šoupnou značku a vjedou nám tam,“ doplnil Záluský.

Odpad včetně střepů, konfet a zbytků pyrotechniky Pražské služby odvezou do malešické spalovny. Počítají, že svezou přibližně 35 tun odpadu. Za úklid po novoročních oslavách Praha zaplatí přibližně milion korun. 

Pražské služby jsou také připraveny na úklid po novoročním videomappingu, který pořádá magistrát. Projekce na historickou budovu Národního muzea se spustí v 18:15, 19:15 a 20:15. Posílen bude vývoz odpadkových košů. 

První miminko roku přivítali v Břeclavi

Jen minutu po půlnoci se narodila v Břeclavi holčička Laura a stala se tak prvním letošním novorozencem nejen na jižní Moravě, ale i v celém Česku. Děvčátko měří 50 centimetrů a váží 3,16 kilogramu.

Pro maminku Kateřinu je Laura druhým dítětem. „I naše první dítě je narozené 1. ledna. Nijak jsme to neplánovali, ale jsem šťastná, že to tak vyšlo a hlavně, že je zdravá,“ řekla žena, která žije s rodinou ve Valticích.

Druhým děťátkem narozeným v letošním roce v Česku je chlapec Artem, na svět přišel císařským řezem v pražské Nemocnici Na Bulovce dvě minuty po půlnoci.