TÉMA

Slavnost

Ve Velehradu se konají Dny lidí dobré vůle. Letos připomínají sto let od úmrtí arcibiskupa Stojana

Ve Velehradu na Uherskohradišťsku začaly Dny lidí dobré vůle. Připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Běžně se jich účastní kolem třiceti tisíc lidí. Letošní slavnosti jsou také připomínkou 100 let od úmrtí olomouckého arcibiskupa a politika Antonína Cyrila Stojana. Vrcholem programu bude středeční národní pouť, kterou každoročně navštěvují také zástupci Vatikánu.
4. 7. 2023Aktualizováno4. 7. 2023, 23:30|

Sousedskou slavnost v Baltimoru ukončila střelba. Zemřeli dva lidé, desítky utrpěly zranění

Nejméně dva lidé přišli v noci na sobotu o život a 28 utrpělo zranění při střelbě ve městě Baltimore v americkém státu Maryland. Mezi zraněnými je zřejmě i 14 dětí. Tři zranění jsou v kritickém stavu, uvedla podle agentury Reuters policie. Podle ní bylo pachatelů několik a jsou stále na útěku. Motiv střelby je nejasný. Starosta Brandon Scott vyzval obyvatele k podání informací, které by vyšetřovatelům pomohly dopadnout pachatele, uvedla agentura AP.
2. 7. 2023Aktualizováno2. 7. 2023, 22:33|

Komunitní obědy i koncert. Británie pokračuje v oslavách korunovace Karla III.

Koncertem na hradě Windsor či komunitními obědy i v neděli pokračovaly oslavy korunovace britského krále Karla III. a jeho choti Camilly, která se uskutečnila o den dříve v Londýně. Mluvčí Buckinghamského paláce uvedl, že královský pár hluboce dojaly sobotní oslavy korunovace a poděkoval za ně veřejnosti. Slavnostnímu koncertu na hradě Windsor přihlíželo zhruba dvacet tisíc lidí.
7. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 22:52|

Ulice ve Valencii ozdobily velké sochy ninot. Svátek Fallas je v plném proudu

Ve Valencii jsou oslavy svátku Fallas v plném proudu. Lidé vyrobili v rámci stejnojmenného každoročního festivalu karikatury známých osobností a tematické sochy a sousoší, které zesměšňují aktuální témata ve společnosti. Tyto několik metrů velké konstrukce z papíru a dřeva se pár dnů ukazují veřejnosti a 19. března se před zraky přihlížejících zapálí. Rozměrné stavby ninot se za doprovodu bujarých oslav nakonec v plamenech zhroutí pod vlastní vahou a obrátí se v prach. Slavnosti se konají na počest patrona tesařů a řezbářů svatého Josefa.
16. 3. 2023|

Letošní oslavy silvestra byly podle záchranářů spíše klidnější, požárů ale přibylo

Lidé v Česku přivítali rok 2023. Policisté, záchranáři i hasiči mají za sebou nejrušnější noc roku, silvestrovské oslavy ale z jejich pohledu výrazně nevybočily z obvyklého počtu zásahů v uplynulých letech. Zasahovat museli u lidí zraněných při odpalování pyrotechniky, úmrtí po srážkách s vlakem i u kuriózních situací, například srážky automobilu s pštrosem. Hasiči vyjížděli v Česku k 286 požárům, což je více než v předchozích letech.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 21:34|

Na sto padesát lidí zemřelo při oslavách Halloweenu v Soulu, další jsou ve vážném stavu

Nejméně 149 lidí zemřelo v tlačenici při oslavách Halloweenu v jihokorejském hlavním městě Soulu. Dalších zhruba sto padesát lidí bylo zraněno. Uvedl to šéf tamního hasičského sboru Čche Song-pom. Ve vážném stavu je devatenáct lidí, píše agentura Reuters s odkazem na zástupce hasičů. Oběti tvoří zejména mladí lidé, mezi mrtvými jsou i dva cizinci. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol nařídil nasazení záchranářů specializovaných na pomoc po katastrofách.
29. 10. 2022Aktualizováno30. 10. 2022, 00:02|

Letní slavnosti staré hudby zvou na koncerty inspirované zvuky zvířat, zahrad i živlů

Začínají Letní slavnosti staré hudby. Třiadvacátý ročník festivalu představuje středověké, renesanční a barokní skladby v prostorách pražských chrámů a klášterů. Nese podtitul Natura a nabídne celkem sedm koncertů, které spojuje právě přírodní téma. Akci v úterý večer v kostele emauzského kláštera zahajuje vlámský vokální soubor Dionysos Now!, jenž si přichystal hudbu renesančního skladatele Adriana Willaerta.
19. 7. 2022|

Divocí býci v ulicích a ještě divočejší večírky. Pamplona bojuje proti sexuálním útokům

Po dvouleté pauze kvůli pandemii covidu se do španělské Pamplony vrátily oslavy svatého Fermína. Ty jsou světově proslulé hlavně díky běhu býků ulicemi města. Festival doprovází i bujaré večírky do ranních hodin. Odvrácenou stranou oslav je nárůst počtu sexuálních útoků. Zatímco v roce 2008 oběti během svátků nahlásily dva, o devět let později už dvaadvacet.
8. 7. 2022|

30 let zpět: Chlebový happening dokončen po 25 letech

Po 25 letech mohl spisovatel a někdejší emigrant Eugen Brikcius v Praze dokončit chlebový happening, který v roce 1967 rozehnala Veřejná bezpečnost. Akce se vedle parašutistů účastnili i politici a známé osobnosti. Zajímavostí na reportáži je také fakt, že pořadatel akce, přestože je v příspěvku několikrát zmíněn, není divákovi ani blíže představen a na obrazu se objeví jen spíše náhodou.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 6. 2022|

Alžběta II. procestovala svět. Na některých ceremoniích v rámci oslav ale chyběla

Britové pokračují v oslavách sedmdesáti let Alžběty II. na trůnu. Pětaosmdesát procent z nich se narodilo za její éry. Podle průzkumů více než čtyři pětiny Britů nejstarší panovnici v ostrovních dějinách chválí za její práci. Ovšem počet Britů, kteří chtějí zachovat konstituční monarchii, za posledních deset let klesl. Většina populace zřízení ale nadále podporuje. Tvář královny zná celý svět. I proto, že velkou část nejen bývalých britských držav navštívila.
4. 6. 2022|

Britové slaví sedmdesát let Alžběty II. na trůnu. Království čekají bujaré průvody a koncert u paláce

Ve Velké Británii začínají oslavy sedmdesáti let panování Alžběty II. Ve svých šestadevadesáti letech je Alžběta první britskou panovnicí, která se dočkala platinového jubilea. Oficiální výročí jejího nástupu na trůn bylo sice už v únoru, oslavy se hlavně kvůli vyhlídce lepšího počasí konají až o prvním červnovém víkendu, který je mimořádně prodloužen o dva dny pracovního volna.
2. 6. 2022|

Demonstranti polili ruského velvyslance v Polsku červenou barvou na protest proti válce

Ruského velvyslance v Polsku Sergeje Andrejeva polili demonstranti červenou barvou, když se v poledne pokusil položit věnec k pomníku sovětských vojáků ve Varšavě. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti výročí vítězství nad nacistickým Německem prohlásil, že Ukrajina zvítězí i tentokrát proti ruské agresi. Upozornil ale také, že cesta k vítězství bude složitá. Britský ministr obrany Ben Wallace zase při této příležitosti řekl, že ruští generálové by měli být postaveni před vojenský soud. Německý kancléř Olaf Scholz ocenil přátelství s Francií a označil ho za vzor pro Evropu.
9. 5. 2022Aktualizováno9. 5. 2022, 22:21|

Alžběta II. slaví 96. narozeniny. Británie se chystá na oslavy asi posledního kulatého jubilea její vlády

Britská královna Alžběta II. ve čtvrtek slaví 96. narozeniny. Královně gratuloval její vnuk princ William, premiér Boris Johnson i britské ozbrojené síly. Panovnici také navštívil druhý vnuk princ Harry s vévodkyní Meghan. V létě si Spojené království připomene velkolepými oslavami platinové jubileum, tedy semdesát let její vlády.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 20:12|

Sedmdesát let s Alžbětou na trůně. Nezdolná panovnice dokáže jít s dobou, její následovníci ale musí změnit styl

Přesně sedmdesát let stojí Alžběta II. v čele Spojeného království. Dosud žádný britský panovník neoslavil na trůnu platinové jubileum a dost možná se to už žádnému dalšímu nepodaří. Navíc pokud ve funkci vydrží až do léta 2024, zastíní Alžběta II. i samotného Krále Slunce Ludvíka XIV. Tento francouzský panovník totiž jako jediný evropský monarcha vládl déle, celých 72 let a 110 dní. Většina Britů přitom chce, aby Alžběta na trůnu zůstala až do své smrti. Ona sama je pevně rozhodnuta to splnit.
6. 2. 2022|

Pražské náplavky letos čekají další úpravy a řada kulturních akcí

Praha plánuje na náplavkách dokončit investice do síťových rozvodů, přidat toalety a lavičky nebo vybudovat mola pro rybáře. Městská firma Trade Centre Praha (TCP) připravuje také větší úpravy části náplavky na smíchovské straně a jedná o umístění kamer a lamp veřejného osvětlení. Letos by se tam měly konat velké kulturní, sportovní nebo gastronomické akce.
12. 1. 2022|

Zrušené oslavy i zakázaná pyrotechnika. Silvestrovskou noc změní covid i městská nařízení

Omezený provoz, předčasné zavírání i zrušené akce provází letošní Silvestr. Některé podniky zůstanou zavřené úplně, protože večírky se jim nevyplatí. Vláda je kapacitně omezila kvůli obavám ze šíření nových variant koronaviru. Restaurace, hotely a další místa oslovená ČT vesměs přiznávají i nižší zájem hostů.
31. 12. 2021|

Při akcích k 17. listopadu v Praze zazní Modlitba pro Martu, dopravu čekají omezení

Výročí 17. listopadu si připomene celé Česko, ale zvlášť Praha, která byla místem událostí z roku 1939 i 1989. Na zajištění bezpečnosti oslav se bude podílet magistrát, který představil program i koronavirová opatření. Centrem oslav bude opět Národní třída – řidiči i cestující ve veřejné dopravě proto musí počítat s dopravním omezením. Pietní akce zaštiťují platforma Festival svobody a Korzo Národní. Na tiskové konferenci o tom informovali pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), ředitel Korzo Národní Jan Hlaváček a za Festival svobody Jan Gregar.
9. 11. 2021Aktualizováno9. 11. 2021, 11:40|

Světla značí vítězství dobra nad zlem. Hinduisté slaví svátek Díválí

Odpalování petard a ohňostrojů bývá vnějším doprovodným znakem největšího a nejdůležitějšího indického svátku Díválí (Svátek světel). V domácnostech se v tom čase podává dobré jídlo, zapalují se speciální svíčky a lampy, uklízí a zdobí se domy, konají se společné modlitby rodin a návštěvy příbuzných a přátel. Pětidenní svátek má pro hinduisty podobnou důležitost jako vánoční svátky pro křesťany. Jeho oslavy často přispívají ke zhoršení smogové situace v indických městech.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 17:42|

Policejní exředitel Husák dostal za party v Teplicích sankci. Bendovi se prý účast na vlastní oslavě prokázat nepodařilo

Bývalý ředitel policie v Libereckém kraji Vladislav Husák dostal za účast na nelegální narozeninové oslavě podnikatele Petra Bendy v Teplicích sankci od vedení policie. Naopak Benda a expremiér Jiří Paroubek ve správním řízení magistrátu pokutu nedostali, uvedl Český rozhlas Radiožurnál. Například v případě Bendy se podle Českého rozhlasu nepodařilo radnici ve správním řízení dokázat, že se podnikatel zúčastnil své vlastní narozeninové oslavy.
27. 10. 2021|

Česko vzpomíná smrt svatého Václava. V Boleslavi se otevře opravená bazilika

V pondělí začaly tradiční oslavy zemského světce a přemyslovského knížete Václava, jehož mučednickou smrt si věřící každoročně připomínají 28. září. Už vpředvečer svátku Prahou prošel průvod s kopií Palladia za požehnání metropoli i vlasti, hlavní slavnost pak připadá na úterý, kdy proběhne i Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi.
27. 9. 2021|

Magistrát odložil řízení s jedenácti lidmi kvůli Bendově oslavě v Teplicích. Tři účastníci dostali pokutu

Po třičtvrtě roce od nelegální narozeninové oslavy podnikatele Petra Bendy v jeho hotelu Prince de Ligne v Teplicích odložil teplický magistrát řízení s 11 lidmi, třem udělil pokutu a v pěti případech věc zatím neukončil. Dva lidé pokutu zaplatili, uvedl mluvčí radnice Robin Röhrich. Lednová oslava se konala v době, kdy byly hotely kvůli šíření covidu uzavřeny a hromadné akce omezeny. Všech 18 účastníků večírku bylo proto v podezření, že porušili vládní opatření proti šíření koronaviru.
20. 9. 2021|

Před stoletím se Sokoli oblékli do krojů. Slovácký rok se stal největší folklorní přehlídkou

Jedna z nejstarších národopisných slavností v Česku pokaždé přitáhne tisíce nadšených diváků i účinkujících. Největší folklorní akce v Česku Slovácký rok, jehož první ročník byl zahájen v Kyjově před sto lety, 14. srpna 1921, se nyní koná jednou za čtyři roky a jen druhá světová válka a poválečná léta slavnost přerušily. Zatím poslední, dvacátý festival, se konal předloni.
14. 8. 2021|

Začínají Chodské slavnosti. Místo klasických čtyř pódií je ale letos jenom jedno

V Domažlicích začíná jedna z nejstarších národopisných akcí v Česku – 67. ročník Chodských slavností a Vavřinecké pouti. Tradiční akce letos opět nabídne vystoupení dudáků, přehlídku krojů, církevní obřady i tradiční chodské koláče. Loňské slavnosti se kvůli covidu konaly jenom on-line, letos už proběhnou přímo v centru města, ovšem v menší míře, než je zvykem. Akce začíná v pátek 20:30.
13. 8. 2021|

Paříž si připomněla výročí dobytí Bastily vojenskou přehlídkou, zúčastnili se i Češi

V Paříží se konala tradiční vojenská přehlídka na oslavu nejvýznamnějšího francouzského státního svátku 14. července. Středem oslav byla tradičně třída Champs-Élysées.  Po boku francouzských jednotek se představilo také jedenáct českých vojáků z mise Takuba. Heslo letošních oslav zní „podmanit si budoucnost“, které evokuje jak boj s covidem-19, tak vojenské mise ve světě, zejména v oblasti Sahelu.
14. 7. 2021|