Komunitní obědy i koncert. Británie pokračuje v oslavách korunovace Karla III.

Koncertem na hradě Windsor či komunitními obědy i v neděli pokračovaly oslavy korunovace britského krále Karla III. a jeho choti Camilly, která se uskutečnila o den dříve v Londýně. Mluvčí Buckinghamského paláce uvedl, že královský pár hluboce dojaly sobotní oslavy korunovace a poděkoval za ně veřejnosti. Slavnostnímu koncertu na hradě Windsor přihlíželo zhruba dvacet tisíc lidí.

Na koncertě ve Windsoru, kterého se zúčastnil Karel III. a Camilla, vystoupili například zpěváci Lionel Richie, Katy Perry, Andrea Bocelli, skupina Take That, nigerijská zpěvačka a skladatelka Tiwa Savageová a pianista Lang Lang. S krátkým projevem vystoupil rovněž hollywoodský herec Tom Cruise, britská herečka Joan Collinsová. Součástí byl i klip s Medvídkem Pú.

Mezi posluchači byli hlavně dobrovolníci z charitativních organizací, nad nimiž drží královský pár záštitu. Několik tisíc vstupenek bylo uvolněno pro veřejnost v rámci losování uspořádaném stanicí BBC. 

Jedním z vrcholů večera byl zpěv písně Brighter Days od zpěvačky Emeli Sandéové v podání třistačlenného sboru. Projev ke svému otci měl následník trůnu, princ William.

Součástí večerního koncertu byla i světelná show, při níž byla nasvícena královská rezidence ve Windsoru a řada dalších významných staveb po celém Spojeném království.

Královský pár během koncertu pozdravil přítomné z VIP tribuny, na níž byli přítomni také další členové královské rodiny či premiér Rishi Sunak. Šlo o první vystoupení krále a královny na veřejnosti od chvíle, kdy se v sobotu po korunovaci objevili před jásajícími davy na balkoně Buckinghamského paláce. 

Události: Královské oslavy ve Velké Británii (zdroj: ČT24)

Prostřednictvím svého mluvčího v neděli královský pár vydal prohlášení, v němž poděkovali všem, kdo jim pomohli tuto událost „učinit tak nádhernou“, i lidem, kteří projevili „svou podporu v tak hojném počtu v Londýně i mimo něj“, dodal mluvčí.

Princ William s princeznou Catherine se v neděli nečekaně přišli pozdravit s davy lidí, které se shromáždily ve Windsoru před večerním koncertem. Podle stanice BBC se pár objevil kolem poledne v neformálním oblečení v aleji Long Walk. Přivítáni byli velkým jásotem, s lidmi si potřásali rukama a prohodili s nimi vždy několik slov. Rezidence Adelaide Cottage, kam se William a Catherine loni nastěhovali spolu se svými třemi dětmi, je od hradu Windsor vzdálena jen asi deset minut chůze.

Králův mladší bratr princ Edward, jeho sestra princezna Anna a panovníkovy neteře, princezna Beatrice a princezna Eugenie měli na programu akce v rámci iniciativy Coronation Big Lunch. Ta uspořádala po celé zemi zhruba padesát tisíc komunitních obědů a oslav. K těm vyzvala královská rodina jako projevu mezilidského přátelství a soudržnosti. Sousedé tak spolu mohou vypít šálek čaje či korunovaci oslavit na pouliční party.

Některé akce měl naplánované i premiér Rishi Sunak a počítalo se také s účastí rodin, které uprchly z válkou zmítané Ukrajiny. „Ať už prší, nebo svítí slunce, tisíce přátel a sousedů se tento víkend sejdou, aby společně vyvěsili výzdobu, nalévali čaj a krájeli koláče na pouličních oslavách a komunitních akcích po celé Velké Británii,“ uvedl Sunak v prohlášení.

Policie propustila z vazby protestující proti korunovaci

Ne všichni ale královské rodině vyjadřují podporu. Policie v sobotu zatkla vůdce britského antimonarchistického hnutí Republic Grahama Smithe a dalších jednapadesát osob v centru Londýna, zatímco se v ulicích shromažďovaly tisíce královských fanoušků na korunovaci. Krok odůvodnila tím, že její povinnost zabránit narušení pořádku převážila nad právem na protest. Tiskové agentury už informovaly, že šéf hnutí a další členové skupiny byli v neděli propuštěni z vazby.

Antimonarchistické hnutí v neděli policii ostře kritizovalo. „Šlo o tvrdý zákrok, který měl podobu předem připraveného zatčení, k němuž by došlo bez ohledu na důkazy nebo naše jednání,“ uvedl Smith v pozdějším vyjádření. „Při těchto zatčeních nešlo o ochranu lidí před újmou, ale o ochranu krále před ostudou,“ dodal.

Policie v sobotu uvedla, že chápe znepokojení veřejnosti po zatýkání. Dodala ale, že jednala poté, co obdržela informace, že protestující jsou odhodláni narušit korunovační průvod. Šéf londýnské policie Mark Rowley v pátek varoval, že policie zakročí, pokud se protestující pokusí „bránit lidem v radosti a oslavách“. Dodal, že k narušování veřejného pořádku bude „velmi nízká tolerance“.

Podle agentury Reuters se v sobotu ráno odehrál další incident, když policie zadržela tři osoby a zabavila jim několik poplašných zařízení proti znásilnění. Odvolávala se na zpravodajské informace, podle nichž tito lidé plánovali narušit průvod. Podle radnice ve Westminsteru se ale jednalo o speciálně vyškolené dobrovolníky, kteří v noci udržují bezpečné ulice. Úřad uvedl, že ho zatčení hluboce znepokojilo a spolupracuje s metropolitní policií, aby zjistil, co přesně se stalo.

Vysoce postavený zákonodárce opoziční Labouristické strany Wes Streeting řekl, že policie bude muset nést odpovědnost za to, zda byla její reakce přiměřená. Dodal, že některým protestům bylo umožněno pokračovat.