TÉMA

Korunovace Karla III.

Komunitní obědy i koncert. Británie pokračuje v oslavách korunovace Karla III.

Koncertem na hradě Windsor či komunitními obědy i v neděli pokračovaly oslavy korunovace britského krále Karla III. a jeho choti Camilly, která se uskutečnila o den dříve v Londýně. Mluvčí Buckinghamského paláce uvedl, že královský pár hluboce dojaly sobotní oslavy korunovace a poděkoval za ně veřejnosti. Slavnostnímu koncertu na hradě Windsor přihlíželo zhruba dvacet tisíc lidí.
7. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 22:52|

Okázalý obřad, davy přihlížejících i odpůrci s transparenty. Británie po sedmdesáti letech zažila korunovaci

V londýnském Westminsterském opatství byl korunován král Karel III. a královna Camilla. Korunovaci nového monarchy zažila Británie po sedmdesáti letech, kdy na trůn usedla velice mladá královna Alžběta II. Dění přímo na místě sledovaly davy mezi Buckinghamským palácem a Westminsterským opatstvím. Dorazili i někteří protestující s transparenty s nápisy jako „Není můj král“.
6. 5. 2023|

„Bůh ochraňuj krále.“ Karel III. byl slavnostně korunován

Britský král Karel III. byl ve Westminsterském opatství před zraky celého světa korunován. Arcibiskup z Canterbury Justin Welby mu za zvolání „Bůh ochraňuj krále!“ nasadil na hlavu korunu svatého Eduarda. Krátce předtím byly králi, který seděl na sedm set let starém dubovém trůnu, předány symboly jako meč, žezlo a jablko. Po Karlovi III. korunoval arcibiskup také královu choť Camillu. Královský pár se následně přesunul zlatým kočárem v doprovodu tisíců vojáků zpět do Buckinghamského paláce, z jehož balkonu pozdravil veřejnost.
6. 5. 2023Aktualizováno6. 5. 2023, 22:07|

Vše připraveno. Centrum Londýna se před korunovací plní fanoušky monarchie

Velkou Británii dělí poslední den od první korunovace panovníka po sedmdesáti letech. V centru Londýna, zejména podél trasy, po níž v sobotu pojede procesí s králem Karlem III., už tři dny nocují příznivci monarchie z celého světa. V hlavním městě Británie se kvůli korunovaci zpřísňují bezpečnostní opatření, v sobotu bude v ulicích Londýna jedenáct tisíc policistů. V předvečer ceremoniálu přivítal Karel III. zahraniční hosty včetně českého prezidenta Petra Pavla na recepci v Buckinghamském paláci.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 22:05|

Konzervativci očekávají po místních volbách v Anglii ztrátu tisícovky křesel

Podle prvních výsledků místních voleb v částech Anglie zažívají konzervativci britského premiéra Rishiho Sunaka zásadní porážku. V místních radách konzervativci podle sčítání BBC zatím ztratili přes 460 křesel, opoziční labouristé si polepšili o více než 260 křesel. Předseda konzervativců Greg Hands dokonce připouští ztrátu až tisícovky křesel. Labouristé uvedli, že na základě částečných výsledků jsou na dobré cestě vyhrát příští parlamentní volby. Polepšily si i menší politické strany, jako jsou Liberální demokraté a Strana zelených.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 18:55|

„Recyklace“ předmětů z dřívějších korunovací i farmaření na venkově. Karel III. prosazuje ekologii

Přípravy na korunovaci britského krále finišují. Palác oznámil, že během samotného obřadu využije některé předměty z minulých korunovací. Karel III. to dělá záměrně – sám totiž bývá někdy nazýván ekologickým králem.
5. 5. 2023|

Polovinu Britů korunovace podle průzkumů nezajímá. Každý pátý by preferoval republiku

Centrum Londýna se už naplno připravuje na sobotní korunovaci krále Karla III. Podle posledních průzkumů ale více než polovinu britské veřejnosti ceremoniál vůbec nezajímá. Část Britů není spokojena se samotnou monarchií – každý pátý dotázaný by žil raději v republice.
2. 5. 2023|

V Británii trénují zvoníci. Budou oznamovat korunovaci nového krále

Korunovace krále Karla III., na kterou se v těchto dnech připravuje celá Británie, má staletá nepsaná pravidla. Jedním z dávných zvyků je také to, že se v tento den rozezvučí všechny zvony v zemi. Kostely k tomu ale potřebují desetitisíce nových dobrovolných zvoníků, kteří se už několik týdnů pečlivě připravují na významný den.
1. 5. 2023|

Trochu jiná korunovace. Nově by měl lid slíbit králi věrnost, zapojí se i víc církví

Arcibiskup z Canterbury vyzval veřejnost, aby při sledování bohoslužby při nadcházející korunovaci Karla III. nebo jejího přímého přenosu nahlas slíbila věrnost králi a jeho potomkům. V minulosti přitom tuto přísahu skládali dědiční šlechtici. Novinkou bude také zapojení představitelů dalších náboženství nebo část bohoslužby v jazycích, které se používají v jednotlivých částech Spojeného království. O detailech korunovace v neděli informovala anglikánská církev a stránky britské královské rodiny.
30. 4. 2023|