Vše připraveno. Centrum Londýna se před korunovací plní fanoušky monarchie

Velkou Británii dělí poslední den od první korunovace panovníka po sedmdesáti letech. V centru Londýna, zejména podél trasy, po níž v sobotu pojede procesí s králem Karlem III., už tři dny nocují příznivci monarchie z celého světa. V hlavním městě Británie se kvůli korunovaci zpřísňují bezpečnostní opatření, v sobotu bude v ulicích Londýna jedenáct tisíc policistů. V předvečer ceremoniálu přivítal Karel III. zahraniční hosty včetně českého prezidenta Petra Pavla na recepci v Buckinghamském paláci.

„Vše je připraveno. Jsou tu už nyní velmi přísná bezpečnostní opatření, v sobotu budou dokonce uzavřeny některé stanice metra a bude velmi těžké se do centra Londýna dostat,“ reportuje z místa zpravodaj ČT Jan Šmíd. 

Královská rodina v posledních dnech nacvičovala jednotlivé fáze korunovačního programu, aby sobotní obřad ve Westminsterském opatství i následný průvod centrem metropole proběhl bez nejmenšího zádrhelu. Nanečisto si průvod centrem Londýna vyzkoušely i vojenské oddíly včetně jezdectva, které v sobotu královskou rodinu doprovodí. Několik dní před královskou korunovací se také před prostranstvím položila úplně nová vozovka.

„Celý ceremoniál bude mnohem střízlivější než korunovace Alžběty II. před sedmdesáti lety, což si Karel III. sám přál. Dá se říct, že jde s dobou, snaží se modifikovat monarchii, aby odpovídala 21. století, ale zároveň se snaží dodržovat tradice,“ dodal Šmíd.

A i když bude Karlova korunovace střízlivější než ta Alžbětina, podle zpravodaje půjde o mimořádnou událost, která bude hrát do určité míry na city Britů. „Jsou přesvědčeni o tom, že díky králi budou středem světa, alespoň na ty dvě hodiny.“

Velkou Británii dělí jediný den od korunovace krále Karla III. (zdroj: ČT24)

Přípravy do posledních detailů

Na tisíciletou historii britské monarchie bude odkazovat celá řada detailů korunovace. Třeba trůn, na nějž Karel III. usedne, má sedmisetletou historii a sedělo na něm 38 monarchů. „Protože se z anglického umění z té doby dochovalo tak málo, je to skutečně vynikající příklad řemeslné kvality,“ vysvětluje historii trůnu Kriste Blessleyová, konzervátorka Westminsterského opatství. Během staletí ho však pokryly nápisy nenechavých návštěvníků.

Pod korunovačním trůnem pak bude usazen takzvaný Kámen o sudu. Přibližně tisíc let starý artefakt byl na korunovaci přivezen ze skotského Edinburghu, kde na něm byli korunováni skotští králové.

Události: Přípravy na korunovaci britského krále Karla III. (zdroj: ČT24)

Speciální bude také olej, jímž bude nový britský panovník pomazán. Posvátný olej vysvětili v Izraeli při náboženské ceremonii. Vyrobený je ze sezamu, růží, jasmínu nebo skořice, navíc poprvé v historii bude čistě veganský.

„V Buckinghamském paláci, odkud král v sobotu vyrazí v kočáře, dokonce postavili maketu Westminsterské kaple, kde král s královnou několik týdnů nacvičují s replikami korunovačních klenotů,“ popisuje pečlivé přípravy na korunovaci britský zpravodaj ČT Lukáš Dolanský.

Korunovaci budou provázet akce po celé Británii

V souvislosti s královským ceremoniálem se během víkendu napříč Británií uskuteční stovky různých oslav a charitativních akcí, přičemž hospody, bary a kluby v Anglii a Walesu mají v pátek a v sobotu prodlouženou otevírací dobu.

Do Londýna už celý týden přijíždějí davy návštěvníků, aby mohly být svědky jedinečné historické události. Kolem trasy, kudy bude projíždět královské procesí, lidé stanují navzdory chladnému počasí už tři dny. „Je jim zima, noci jsou skutečně velmi studené. Někteří nám dokonce říkali, že se to snad ani nedá vydržet. Ale už jim zbývá jen jediná noc,“ dodává Šmíd. 

Zpravodaj ČT Jan Šmíd: V centru Londýna se odkazům na korunovaci uniknout nedá (zdroj: ČT24)

Do Británie se postupně sjíždějí i pozvaní představitelé 203 zemí světa, jako třeba americká první dáma Jill Bidenová, která zastupuje Spojené státy, a také český prezident Petr Pavel a jeho manželka Eva. „Já mám k Velké Británii možná trochu sentimentální vztah, protože jsem tady strávil dost velkou část svého života a mám na ni mnoho vzpomínek, i ve vztahu ke svým dětem, takže sem jezdím moc rád,“ říká prezident Petr Pavel, který už do Londýna dorazil. „Všechno, co se týká Velké Británie, tak beru trochu osobně, takže jsem rád, že u toho mohu být,“ doplnil.

V pátek se stovky hostů zúčastnily recepce v Buckinghamském paláci, na níž se ukázali kromě politických lídrů také členové zahraničních královských rodin. Prezident Pavel hovořil s králem Karlem III. a pozval ho do České republiky.

Úkoly Karla III.

Karla III. kromě korunovace čeká i řada výzev. „Monarchie už není tak populární, jako byla za Alžběty II. Možná bych měl říct, že samotný monarcha není tolik populární, jako byla královna Alžběta, která stále vede žebříčky popularity, samotný král je až pátý,“ poznamenal zahraniční reportér ČT Lukáš Dolanský. Podle něj jsou oblíbenější než král jeho sestra Anna nebo syn Viliam i jeho manželka Kate. Na Karla III. přitom čekají náročné úkoly.

„Bude muset obhájit samotnou existenci britské monarchie, královské rodiny, aby také zůstal hlavou státu i ve všech čtrnácti zámořských území, kde má Británie zatím stále svůj vliv,“ poznamenal spolupracovník ČT v Londýně Ivan Kytka.

Korunovace přitom bude až pětkrát dražší než před sedmdesáti lety, kdy se stala královnou Alžběta II. Tehdejší obřad stál po započítání inflace dvacet milionů liber, ten dnešní vyjde na sto milionů. Důvodem jsou podle Dolanského bezpečnostní opatření.

„Jedním dechem vládní politici říkají, že korunovace sice stojí hodně peněz, ale také hodně peněz přinese,“ řekl Dolanský s odkazem na tržby, které udělají turisté.

Ivan Kytka připomněl i rodinné neshody, které bude muset Karel III. řešit. „Velkou diskuzi vyvolalo to, že se korunovace nezúčastní jeho snacha (Meghan), která do Londýna nepřijela. Existují dohady, proč nejsou na korunovaci pozvaní někteří královi příbuzní. To znamená, čeká ho plná přihrádka domácích úkolů, které pro něj mohou být v čtyřiasedmdesáti letech náročné,“ míní Kytka.