Policejní exředitel Husák dostal za party v Teplicích sankci. Bendovi se prý účast na vlastní oslavě prokázat nepodařilo

Bývalý ředitel policie v Libereckém kraji Vladislav Husák dostal za účast na nelegální narozeninové oslavě podnikatele Petra Bendy v Teplicích sankci od vedení policie. Naopak Benda a expremiér Jiří Paroubek ve správním řízení magistrátu pokutu nedostali, uvedl Český rozhlas Radiožurnál. Například v případě Bendy se podle Českého rozhlasu nepodařilo radnici ve správním řízení dokázat, že se podnikatel zúčastnil své vlastní narozeninové oslavy.

Oslava někdejšího vlivného politika ČSSD Bendy se konala v lednu v teplickém hotelu Prince de Ligne za účasti desítek lidí. Část z nich pak v hotelu přenocovala. V té době přitom byly kvůli šíření nemoci covid-19 hotely uzavřeny a byly omezeny hromadné akce.

Husáka krátce po zveřejnění informací o jeho účasti na party odvolal policejní ředitel Jan Švejdar z funkce krajského šéfa policie v Liberci. Nyní také skončilo kázeňské řízení, které s Husákem vedení policie vedlo. „Pan plukovník byl uznán vinným a byl mu uložen kázeňský trest – srážka ze mzdy,“ řekla Radiožurnálu mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Výši srážky ale neuvedla. 

Husák vinu opakovaně popřel. V hotelu byl podle svých tvrzení na pracovním jednání a o oslavě se dozvěděl až na místě. V hotelu následně zůstal přes noc, což zdůvodnil únavou a silným větrem. Husák čelí podle Radiožurnálu ještě dalšímu kázeňskému řízení kvůli porušení etického kodexu policie, protože na zakázané akci jako policista sám nezasáhl.

Skončil i ředitel teplické věznice

Pokutu v kázeňském řízení za účast na nepovolené party už dříve dostal i bývalý ředitel teplické věznice Petr Blažek, který byl také odvolán z vedoucí funkce. Někteří účastníci akce dostali i pokuty za porušení protiepidemických opatření od hygieniků a další pokuty od magistrátu. Teplická radnice rozdala sankce třem lidem, řízení s dalšími jedenácti lidmi odložila a v pěti případech řízení ještě neukončila.

Jedním z těch, kteří pokutu nedostali, je podle rozhlasu i Bendův blízký přítel Paroubek. „Radnice došly k názoru, že jsem tam nebyl, to jsem říkal od začátku. Fotografie někde z náměstí v Teplicích, možná dokonce pořízená v jiném čase, není žádným důkazem,“ řekl k tomu Paroubek.

Bývalý premiér přitom ale sám v minulosti rozhlasu potvrdil, že v hotelu v danou dobu byl. „Měl jsem pravidelnou schůzku s ředitelem a účetním společnosti a řešili jsme hospodaření společnosti. Spojil jsem užitečné s příjemným při této cestě a poblahopřál jsem panu Bendovi krátce k jeho padesátým narozeninám. Měl v hotelu oslavu v kruhu rodinném,“ řekl už dříve Paroubek.

Bendova oslava bez Bendy?

Pokutu od města nedostal ani sám Benda navzdory tomu, že například Paroubek potvrdil, že se v hotelu oslava konala. Podle anonymního zdroje Radiožurnálu magistrát údajně nemohl dokázat Bendovi účast na jeho vlastní oslavě narozenin. „Tvrdil, že on neslavil. Magistrát neměl žádné fotky z vnitřku hotelu a lidé, kteří tam byli, o ostatních nic neřekli,“ uvedl zdroj.

Na nepovolené Bendově oslavě byl například i tehdejší šéf Národní sportovní agentury a poslanec Milan Hnilička (za ANO), který pak složil poslanecký mandát. Na funkci kvůli účasti na Bendově oslavě rezignovali také šéf teplického fotbalového klubu Petr Hynek či teplický zastupitel Michal Kasal.