V Teplicích jsme byli pracovně, zní od účastníků večírku. O kauze natáčeli Reportéři ČT

Reportéři ČT: Teplický večírek (zdroj: ČT24)

Po schůzce v teplickém hotelu na narozeninovém večírku podnikatele Petra Bendy rezignovali na své posty krajský policejní ředitel Vladislav Husák a poslanec za ANO Milan Hnilička. Ten měl původně opustit i post předsedy Národní sportovní agentury. V jejím čele však zůstal a naopak odvolal své dva náměstky. Většina účastníků akce, při které byla porušena protiepidemická opatření, se odvolává na pracovní náplň schůzky. To však vyvolává další otázky, na které se snažili najít odpovědi Reportéři ČT.

Petr Benda je vlivným podnikatelem ze severu Čech, politik z éry Jiřího Paroubka a muž s rozporuplnou pověstí. Do hotelu v centru Teplic se na jeho oslavu padesátých narozenin i přes vládní zákazy sjeli hosté. Před hotelem však čekali fotografové deníku Blesk, kteří zachytili Jiřího Paroubka, ředitele Národní sportovní agentury a vládního poslance za hnutí ANO Milana Hniličku nebo místopředsedu Rady České televize Jiřího Šlégra.

Z oslavy v hotelu Prince de Ligne se na náměstí ozývala hudba a zvenku bylo vidět, že obsluhující personál nemá roušky. V jiných teplických restauracích, které otevřely na protest proti vládním opatřením, v tu dobu probíhala policejní kontrola. Do Bendova hotelu ale policie nedorazila. Zato dorazil šéf policistů v Libereckém kraji Vladislav Husák.

„Hodnotím sešlost jako lobbistickou schůzku, kdy účelem bylo samozřejmě oslavit narozeniny pana Bendy, ale to podle mě byla vedlejší linie toho příběhu. Hlavně bylo účelem probrat fungování sportovní agentury,“ uvedl ředitel Transparency International Petr Leyer.

V jejím čele stojí právě Milan Hnilička. Premiér Andrej Babiš označil jeho krok za obrovskou chybu. „Měl by rezignovat na mandát poslance i na funkci šéfa Národní sportovní agentury,“ řekl Babiš krátce poté, co se informace o schůzce dostaly na veřejnost. Hnilička se vzdal ale pouze poslaneckého mandátu, klíčové místo ve sportovní agentuře si chce ponechat. „Vyjádřil jsem se k tomu, že bych tomu dal krátký čas, aby se vyjádřilo sportovní prostředí, pro které jsme vznikli a pro které sloužím,“ řekl.

Hniličku v čele agentury podržely svazy

Zástupci sportovních svazů se za Hniličku skutečně postavili. „Přijde mi to hloupé. Lidé, kteří mají dostávat dotace, žadoní o to, aby vlastně šéf jejich resortu, aby jejich ministr zůstal. To mi přijde, jako kdyby se měla řešit otázka ministra zemědělství a dělala by se anketa na farmách a v zemědělských družstvech, jestli tam ministra chtějí,“ řekl šéfreportér serveru Seznam Zprávy Luděk Mádl.

Také premiér nakonec změnil názor a odchod Milana Hniličky z čela sportovní agentury už nepožadoval. „Udělal chybu, které velmi lituje. Omluvil se. Rezignoval na post poslance. Máme ale osm měsíců do voleb, tak nemyslím, že by bylo správné ho odvolávat. Nikomu by teď neprospělo, kdyby se rozjelo kolo spekulací kolem nového šéfa Národní sportovní agentury. Došlo by k její paralýze,“ uvedl Babiš.

Bendu a Paroubka pojí dlouhá historie

Původně přitom Bendovu oslavu, na kterou dorazil i Hnilička, premiér Babiš označil za podivnou akci s podivnými lidmi. Petr Benda je také přítel Jiřího Paroubka. Spolupracovali spolu již v politice a je tomu tak dodnes. Ostatně prací pro Bendův hotel expremiér vysvětluje svou účast na oslavě. „Petr Benda byl vlastně jakási kombinace politiky a podnikání, dovedl to propojit bravurně,“ řekl aktivista a bývalý úředník dotačního úřadu ROP Severozápad Leo Steiner.

Petr Benda jako šéf severočeské ČSSD čelil podezření, že se snažil upevnit svůj vliv ve stranické organizaci takzvaným velrybařením, tedy nabíráním straníků z ulice. „Sbírali se lidi za úplatu, v podstatě bylo úplně jedno, jestli mají sociálnědemokratické smýšlení. Důležité bylo, že budou za odměnu chodit na schůze, vykazovat se tam a být poslušnými hlasovacími stroji pro ty, kteří řídili stranu,“ popsal bývalý předseda ústecké krajské organizace ČSSD Miroslav Andrt.

To však samotný Benda popřel. „Všechno jsou to jen spekulace,“ řekl. „Znovu opakuji, žádné černé duše v sociální demokracii nejsou. Žádní velrybáři ani kmotři,“ uvedl v prosinci 2009 Paroubek.

Petr Benda na sebe upozornil také kandidaturou za Dělnickou stranu sociální spravedlnosti, jejíž předchůdkyni soud na návrh ministerstva vnitra rozpustil kvůli extremistickým postojům. V roce 2016 se nechal vyfotit ve společnosti předsedy Dělnické strany Tomáše Vandase a Mariana Kotleby, který na Slovensku vede krajně pravicovou stranu.

Bendovo působení v politice je spojeno nejen s Jiřím Paroubkem, ale i s dalším hostem teplického hotelu, zlatým medailistou z Nagana Jiřím Šlégrem. Benda, Paroubek i Šlégr přešli do nové strany Lev 21. Ta ovšem v politice neuspěla.

S Bendou jsem se potkal ve Spojených státech, řekl Hnilička

Milan Hnilička se s Bendou podle svých slov zná přes dvacet let. „Ještě z doby, kdy jsem aktivně hrál hokej,“ uvedl. Podle Paroubka je spojuje právě zájem o sport. „Hrají spolu golf. A pokud vím, tak oba mají nějaké apartmá také na Floridě,“ řekl Paroubek, jehož slova Hnilička potvrdil.

Podle šéfa Tranpsarency International Leyera by měl Hnilička post předsedy agentury opustit. „Nejen kvůli aktuální schůzce, ale kvůli celkovému fungování agentury,“ uvedl. Podle poslance Aleše Juchelky (ANO) je ale v jejím vedení velmi transparentní. „Doufám, že zůstane ve vedení agentury. Je to jeho dítě, je v tom, myslím si, velmi dobrý,“ uvedl Juchelka. Slova premiéra o tom, že se stýká s podivnými lidmi, jsou podle něj „další otázka“.

Vznik Národní sportovní agentury Hnilička prosadil a vláda ho bez výběrového řízení jmenovala na šest let do jejího čela. „Vznikla na základě tlaku sportovního prostředí. Možná začala existovat i na základě nespokojenosti s fungováním ministerstva školství,“ řekl předseda Sdružení sportovních svazů České republiky Zdeněk Ertl.

Sportovní agentura měla zamezit netransparentnímu rozdělování dotací

Ministerstvo původně peníze na sport rozdělovalo, jenže některé sportovní organizace úředníky kritizovaly, že neprůhledně. O tuto agendu se nakonec začala zajímat policie a kvůli údajnému ovlivňování dotací z ministerstva školství stojí před soudem někdejší šéf Fotbalové asociace Miroslav Pelta a šéf České unie sportu Miroslav Jansta.

„Andrej Babiš vždycky nasazoval jaksi psí hlavu ministerstvu školství a ministru Plagovi, že dotace se rozdělují špatně, a hned jak to vezme do ruky Milan Hnilička, tak že to bude skvělé,“ řekl šéfreportér Seznam Zpráv Mádl. „Milan Hnilička je sportovec. Byl v Naganu. Je to poctivý kluk. A určitě nekrade a nebude krást. A nemá tam žádné zájmy. Jediný jeho zájem je, aby do sportu šly peníze transparentně a přímo,“ uvedl premiér v červnu 2019.

Jenže transparentnost se podle opozičních politiků se vznikem agentury nijak neprohloubila. Upozorňují, že Hniličkův úřad na rozdíl od ministerstva školství de facto nepodléhá parlamentní kontrole. „Nemám koho interpelovat. Národní sportovní agentura se nám nezodpovídá. Ministerstvo se nám zodpovídalo,“ řekl poslanec a člen podvýboru pro sport Lukáš Bartoň (Piráti). „Jak funguje agentura, tak to ví pouze předseda Milan Hnilička nebo premiér Andrej Babiš,“ řekl člen stejného výboru, poslanec a bývalý skokan na lyžích Jakub Janda (ODS).

S tím však nesouhlasí poslankyně za ANO a také členka sportovního podvýboru Věra Procházková. „Pravidelně máme na pořadu toho podvýboru jasnou zprávu Národní sportovní agentury, jak vypadají dotace, takže nevidím důvod, proč by mohl někdo říct, že kontrola tady není dostatečná,“ uvedla Procházková.

V Teplicích jsme byli pracovně, zní od účastníků schůzky

Většina účastníků oslavy reagovala na objev deníku Blesk tvrzením, že do hotelu jeli především pracovně. Vyjádřil se tak například expremiér Paroubek, Šlégr a Husák uvedli, že se měli sejít právě s Hniličkou. Bránili se tak nařčení, že porušovali protiepidemická nařízení. Jenže pokud tam byli pracovně, vzbuzuje to ještě větší otázky.

 „Mně tam vadí ještě druhá rovina, a to je, že vůbec se bývalý policejní prezident a krajský ředitel potkává s těmito lidmi. S lidmi, kteří mají blízko řekněme ke kmotrovskému prostředí,“ uvedl předseda lidovců Marian Jurečka.

Pracovní charakter setkání přiznal i Hnilička. Agentura aktuálně rozhoduje o tom, mezi koho dotační peníze rozdělí. „Pan Šlégr je představitel severočeského hokejového klubu a hokejového svazu. Řešili jsme všeobecně situaci v hokeji. S panem Husákem řešíme dlouhodobě fungování Unie tělovýchovných organizací Policie České republiky. Moje účast na této akci nemá jakoukoliv souvislost s rozdělováním dotací z Národní sportovní agentury,“ řekl Hnilička.

Zda si některý z těchto klubů nebo organizací podal žádost o dotaci u agentury, ale podle jejího mluvčího Jakuba Večerky nemůže být ze zákona sděleno.

Hnilička v čele agentury zůstal a místo sebe odvolal své dva místopředsedy. Skončit jako šéf liberecké krajské policie měl naopak k 1. únoru Vladislav Husák. To se ale zatím nestalo. Ke konci minulého týdne byl totiž odvezen do nemocnice. U policie nemá skončit úplně, Husák bude pracovat na úseku policejního vzdělávání.