V Teplicích slavil i liberecký policejní ředitel Husák. Hnilička rezignuje na poslanecký mandát

Události: Oslava v teplickém hotelu (zdroj: ČT24)

Poslanec Milan Hnilička (ANO) rezignuje na mandát ve sněmovně. O setrvání ve funkci šéfa Národní sportovní agentury se rozhodne podle reakcí sportovního prostředí. Hnilička byl v teplickém hotelu Prince de Ligne, který patří místnímu podnikateli a někdejšímu politikovi Petru Bendovi, v sobotu večer na oslavě Bendových padesátin. Podle informací deníku Blesk se akce zúčastnili i místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr, bývalý premiér Jiří Paroubek a desítky dalších hostů. Podle Radiožurnálu byl jedním z účastníků také liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, který se k věci zatím nevyjádřil.

Podle Babiše je účast na takové akci nepřijatelné papalášství. „Nevím, co tam dělal, nechápu, proč tam byl, ale očekávám, že z toho pro sebe vyvodí důsledky. Měříme všem stejným metrem,“ uvedl premiér směrem k Hniličkovi, kterého vyzval k rezignaci na post předsedy Národní sportovní agentury.

Hnilička následně v prohlášení uvedl, že si plně uvědomuje zodpovědnost, kterou má jako poslanec vládní koalice. „Proto jsem se po té zbytečné chybě, kterou jsem udělal, rozhodl rezignovat na svůj poslanecký mandát. Co se týče funkce šéfa sportovní agentury, počkám, jak se k celé věci postaví sportovní prostředí. Zatím ale cítím velkou podporu,“ uvedl Hnilička.

Maláčová a Blatný by zvedli ruku pro odvolání, sportovní svazy se Hniličky zastaly

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) po pondělním jednání vlády avizovala, že by podpořila odvolání Hniličky z funkce šéfa sportovní agentury, kdyby ho Babiš navrhl. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) podotkl, že musí trvat na dodržování opatření: „Musel bych se zachovat tak, že vše platí stejně pro všechny.“

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) míní, že Hnilička si chybu uvědomil. „Chybu může udělat každý, podstatné je to, že okamžitě reaguje,“ prohlásil. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) považuje Hniličkovo chování za nepochopitelný úlet, o dalším dění ale nechtěl spekulovat.

Hniličkovo setrvání v čele sportovní agentury už podpořili šéfové sportovních organizací: „Ze strany Milana Hniličky jde určitě o závažné pochybení, za které musí nést následky. Plně proto respektujeme názor premiéra České republiky o vyvození politické odpovědnosti. Milan Hnilička však v uplynulém období v čele Národní sportovní agentury vykonal spoustu práce a v celém sportovním prostředí si získal respekt a autoritu.“

Pod prohlášením je podepsán předseda České unie sportu Miroslav Jansta a také šéfové fotbalu, hokeje, atletiky, florbalu a juda Martin Malík, Tomáš Král, Libor Varhaník, Filip Šuman a Jiří Dolejš a členové poradní Národní rady pro sport Jaromír Jágr, Barbora Špotáková a Radek Štěpánek.

Naopak k odstoupení vyzval Hniličku poslanec za ODS a šéf úseku skoků na Svazu lyžařů Jakub Janda: „Chování Milana Hniličky je vrcholem nepřijatelného papalášství. Ohrozil veškeré snahy, které jsme v minulých letech ve prospěch sportu podnikli. Milane, jestli jsi chlap, tak není jiná cesta než rezignace,“ vzkázal Janda na Twitteru.

Hniličkovu účast na akci odsoudil pro iDnes.cz také předseda Českého biatlonového svazu Jiří Hamza. „Každé takové porušení opatření je pro mě absolutně nepřijatelné. Čelní představitelé nemohou chtít po lidech oběti a sami nařízení porušovat. Myslím si, že je to další ze zbytečných kaněk na vztazích, která přispívá k podkopání důvěry ve sportovní prostředí a sport obecně,“ míní.

Hnilička se již předtím vyjádřil, že udělal chybu, omluvil se a ujistil, že je připraven nést následky. „Nepil jsem, po večeři a pár pracovních schůzkách jsem řídil domů. Ale uvědomuju si, že jsem udělal velkou a hloupou chybu, za kterou se moc omlouvám a jsem připraven nést následky,“ sdělil Hnilička.

Dle svých slov poslal 50 tisíc korun na charitu na účet SOS Česko vyhlášený organizací Člověk v tísni.

Podle lídra opozičního hnutí STAN Víta Rakušana je to ale nedostatečné a Hnilička by měl skončit v čele sportovní agentury. „Pokud jde někdo vědomě na akci do podniku, který má být zavřený, tráví tam nějakým veselým dýchánkem hodiny, tak je to prostě výsměch lidem,“ míní Rakušan.

Šlégr se hájí pracovní schůzkou, Paroubek v hotelu přenocoval

Jiří Šlégr sdělil, že v hotelu měl pracovní schůzku s Hniličkou. „K vašim dotazům odpovídám, že jsem navštívil hotel Prince de Ligne, nikoliv však restauraci,“ uvedl.

Případem se zabývá i policie. „Na základě informací zveřejněných v médiích celou věc prověřujeme. V případě, že se potvrdí, že došlo k porušení vládního nařízení, budeme věc následně předávat k dořešení správnímu orgánu,“ řekla mluvčí policie Veronika Hyšplerová.

Část hostů odjela vlastními vozy či taxíky večer domů, někteří jako například Jiří Paroubek v hotelu přenocovali do neděle, ačkoliv je v nynějším pátém stupni protiepidemických opatření povolené ubytování jen v případě služebních cest či home-office. Zavřené musejí být vnitřní prostory restaurací, na veřejných místech jsou povinné roušky a rozestupy, mohou se potkat maximálně dva lidé, od 21:00 platí až na výjimky zákaz nočního vycházení.

Oslavy se účastnil i krajský policejní šéf Husák, píše Radiožurnál

Akce se podle Radiožurnálu zúčastnil také liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák. Ten se zatím k věci nevyjádřil. „Pokud se plukovník Husák účastnil akce v Teplicích, dopustil se tím porušení vládních nařízení. Očekávám, že z toho buď okamžitě vyvodí osobní odpovědnost, nebo to s ním pan policejní prezident, jako jeho přímý nadřízený, urychleně kázeňsky vyřeší,“ napsal ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček na svém Twitteru.

Policejní prezident Jan Švejdar považuje Husákovu účast za neomluvitelnou. Vyzval ho, aby přijal osobní odpovědnost.

Zúčastněným hrozí pokuta, tvrdí Hamáček

„Takováto akce je porušením vládních nařízení. Jak organizátorovi, tak účastníkům hrozí pokuta ve správním řízení,“ uvedl Hamáček už v pondělí ráno pro Blesk Zprávy.

Podle lékaře a poslance Bohuslava Svobody (ODS) je problematický fakt, že je i v nouzovém stavu možné se v hotelu ubytovat v rámci služební cesty. „To je samozřejmě věc, která je teď bezesporu využívána,“ řekl v pondělním Interview ČT24. „Když vláda definuje, že existuje něco jako pracovní porada, která je možná, tak tím otevírá prostor pro to, aby se něco takového dělo. Jestliže chci být zásadový a přísný, tak každá výjimka je cesta do pekel,“ dodal.

Není to poprvé, co média zachytila politiky či jiné veřejně známé osoby při porušování vládních nařízení.

V říjnu Blesk vyfotil tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO) při odchodu ze schůzky se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem a dalšími lidmi v uzavřené restauraci na Vyšehradě, krátce nato byl nucen vládu opustit. V lednu zase deník informoval o tom, že bývalý prezident Václav Klaus strávil více než hodinu v uzavřené restauraci v Praze a neměl roušku.