Policista Husák je v nemocnici, podle Švejdara je jeho stav stabilizovaný

Končící liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák byl náhle hospitalizován. Policejní prezident Jan Švejdar na Twitteru uvedl, že jeho stav je stabilizovaný. Husák se minulý víkend zúčastnil oslavy v teplickém hotelu, Švejdar ho poté k 1. únoru odvolal. Husák požádal o dovolenou a měl působit jako metodik Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy. Dál s ním pokračuje kázeňské řízení, které může vést až k propuštění ze služby či jinému, mírnějšímu trestu.

Husákovi se v pátek ráno udělalo zle na policejní stanici v Kořenově na Jablonecku, jeho kolegové zavolali záchranáře. S podezřením na interní onemocnění ho do nemocnice přepravil vrtulník. Jeho stav je vážný.

„Podle informací, které mám k dispozici, je stav Vladislava Husáka stabilizovaný a věřím, že bude brzy v pořádku,“ reagoval Švejdar.

Sobotní oslava podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy v hotelu Prince de Ligne znamenala porušení několika vládních nařízení proti šíření koronaviru. Policejní prezident označil Husákovu účast na oslavě za neomluvitelnou.

K vyvození osobní odpovědnosti Husáka vyzval kromě Švejdara také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Husák se hájil tím, že v hotelu měl domluvené jednání se šéfem Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou a hokejovým trenérem a někdejším poslancem za Ústecký kraj Jiřím Šlégrem o sportovní unii.

Hnilička po kritice rezignoval na poslanecký mandát. V čele agentury rozdělujícího miliardy korun na sport ale zůstal. Na funkci kvůli účasti na Bendově oslavě rezignoval také šéf fotbalových Teplic Petr Hynek či zastupitel města Teplice Michal Kasal.