Na sto padesát lidí zemřelo při oslavách Halloweenu v Soulu, další jsou ve vážném stavu

Nejméně 149 lidí zemřelo v tlačenici při oslavách Halloweenu v jihokorejském hlavním městě Soulu. Dalších zhruba sto padesát lidí bylo zraněno. Uvedl to šéf tamního hasičského sboru Čche Song-pom. Ve vážném stavu je devatenáct lidí, píše agentura Reuters s odkazem na zástupce hasičů. Oběti tvoří zejména mladí lidé, mezi mrtvými jsou i dva cizinci. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol nařídil nasazení záchranářů specializovaných na pomoc po katastrofách.

Podle dřívějších zpráv bylo asi padesát lidí ošetřováno kvůli zástavě srdce. Agentura AFP upozornila, že v Jižní Koreji se běžně o srdeční zástavě hovoří, dokud smrt oficiálně nestanoví lékař.

Podle představitele hasičů se předpokládá, že lidé byli umačkáni k smrti poté, co se velký dav začal kolem 22:20 hodin místního času (15:30 SELČ) tlačit vpřed v úzké uličce poblíž hotelu Hamilton, hlavního místa večírků v Soulu. Úřady přesnou příčinu incidentu vyšetřují. Mnozí z návštěvníků na sobě měli masky a halloweenské kostýmy.

Většina obětí jsou mladiství a dvacetiletí, píše s odkazem na představitele tamních hasičů agentura Reuters. Podle ní jsou mezi převezenými do nemocnic i cizinci. Počet obětí se může ještě zvýšit a záchranáři pokračují v převozu zraněných do nemocnic po celém Soulu.

Zprávy ve 23: Na 150 lidí zemřelo v tlačenici v Soulu (zdroj: ČT24)

Televizní záběry a fotografie z místa události ukazují sanitní vozy seřazené v ulicích, kde je také množství policistů a záchranářů, kteří přenášejí zraněné na nosítkách. Je také vidět, jak záchranáři a chodci provádějí resuscitaci lidí ležících na zemi.

Do ulic bylo k ošetření zraněných nasazeno více než osm set záchranářů a 140 vozidel z celé země, včetně veškerého dostupného personálu v hlavním městě. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol nařídil nasazení záchranářů specializovaných na pomoc po katastrofách.

Starosta Soulu O Se-hun přerušil svou cestu po Evropě a vrací se do vlasti, uvedla agentura Jonhap.

Zdravotníci ošetřují lidi zraněné v tlačenici při oslavách Halloweenu v Soulu
Zdroj: Kim Hong-Ji/Reuters

Soustrast a podporu Jižní Koreji vyjádřila řada zahraničních politiků, například šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell, britský premiér Rishi Sunak, francouzský prezident Emmanuel Macron či americký prezident Joe Biden. „Tragédie v Soulu mě hluboce zarmoutila,“ napsal na Twitteru český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Podle tamních médií se na oslavu Halloweenu do čtvrti Itewon, která je známá množstvím barů a nočních klubů, sjelo přibližně sto tisíc lidí. Místo je oblíbené i mezi cizinci žijícími v Jižní Koreji a turisty. Byla to první velká halloweenská událost za poslední tři roky. Uskutečnila se poté, co země zrušila omezení, která měla bránit šíření nemoci covid-19.

  • 21. března 2021 – V Tanzanii při pietním obřadu pořádaném za zemřelého prezidenta Johna Magufuliho bylo ušlapáno 45 lidí. Podle policie někteří lidé zemřeli, protože nemohli v hustém davu dýchat.
  • 30. dubna 2021 – Při tlačenici na židovském poutním místě v severním Izraeli zemřelo nejméně 44 lidí, přes sto lidí bylo zraněných.
  • 13. července 2021 – Násilí a rabování, které vypuklo v Jihoafrické republice kvůli uvěznění bývalého prezidenta Jacoba Zumy, mělo nejméně 72 obětí. Mnoho z obětí v provinciích Gauteng a KwaZulu-Natal zemřelo při tlačenicích, které provázely plenění obchodů s potravinami, alkoholem, oblečením a elektronikou.
  • 5. listopadu 2021 – Deset lidí zahynulo při tlačenici, jež nastala před zahájením hudebního festivalu v americkém Houstonu.
  • 1. ledna 2022 – Nejméně 12 lidí zemřelo a 13 dalších bylo zraněno v tlačenici u náboženské svatyně v indické části Kašmíru.
  • 20. ledna 2022 – Nejméně 29 lidí včetně dětí zemřelo při tlačenici v kostele v liberijské metropoli Monrovia. Incident se stal při celonoční křesťanské bohoslužbě.
  • 28. května 2022 – Při tlačenici u kostela ve státě Rivers na jihu Nigérie zemřelo nejméně 31 lidí, několik dalších bylo zraněno. Stovky lidí si ke kostelu časně ráno přišly pro jídlo zdarma.
  • 24. června 2022 – Při hromadném pokusu dostat se z marockého území do španělské enklávy Melilla zemřelo 23 migrantů původem z Afriky. V obrovské tlačenici byli někteří ušlapáni, udusili se či zemřeli po pádu z výšky, někteří na místě, jiní podlehli zraněním v nemocnici.
  • 15. září 2022 – Nejméně devět lidí zemřelo a dalších 20 utrpělo zranění během tlačenice, která vypukla při velkém koncertu v Guatemale.
  • 1. října 2022 – Na stadionu v indonéském městě Malang (provincie Východní Jáva) vtrhli fanoušci poraženého týmu po zápase první indonéské ligy na stadion, policie se je snažila z hrací plochy dostat, posléze i slzným plynem; v chaosu a tlačenici zemřelo či bylo smrtelně zraněno 125 fanoušků a dva policisté.