Zrušené oslavy i zakázaná pyrotechnika. Silvestrovskou noc změní covid i městská nařízení

Události: Silvestrovské oslavy (zdroj: ČT24)

Omezený provoz, předčasné zavírání i zrušené akce provází letošní Silvestr. Některé podniky zůstanou zavřené úplně, protože večírky se jim nevyplatí. Vláda je kapacitně omezila kvůli obavám ze šíření nových variant koronaviru. Restaurace, hotely a další místa oslovená ČT vesměs přiznávají i nižší zájem hostů.

V sále na okraji Prahy by běžně vrcholily přípravy na silvestrovskou akci pro 150 lidí. Letos to však z důvodu omezení kapacity není možné, a oslavy tak nebudou. Do desíti večer se otevře jen vedlejší restaurace. „Museli jsme se klientům samozřejmě omluvit a vrátit vstupné,“ říká vedoucí provozu Kulturního domu Bílá Hora Kateřina Chovancová.

Bělohorský kulturní dům patří k podnikům, které rušily oslavy na poslední chvíli, den po oznámení nových pravidel. Hodně lidí uvnitř a hodně alkoholu je podle vlády až příliš velké riziko. „Týká se to všech akcí, je jedno, v kterou hodinu dne jsou pořádány, a ten limit je 50 lidí,“ sdělil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Účastnit se navíc mohou jen očkovaní nebo vyléčení. A u stolu musí sedět maximálně čtyři osoby z různých domácností. Část lidí se obává nákazy a ruší akce sama.

Bez speciálního programu

Restaurace často žádný speciální program na Silvestr neplánují, mají totiž jen minimum rezervací. Nižší zájem hlásí také většina hotelů. Třeba v Praze chybí hlavně cizinci. Výjimkou jsou horská střediska. Chybějící místa po cizincích na poslední chvíli nahrazují Češi. Někde například místo oslav připravili až novoroční brunch.

Provozní chtějí vědět, s jakými kompenzacemi, a hlavně kdy, mohou dál počítat. „Hledáme to nejvhodnější řešení z hlediska státního rozpočtu i vývoje protiepidemických opatření. Rozhodnutí se dá očekávat v průběhu ledna,“ avizuje mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka. Podniky žádaly verdikt ještě do Silvestra, aby i ony mohly další těžký rok brzy uzavřít a nechat za zády.

Pyrotechnika bude omezená

Letošní Silvestr bude oproti normálu jiný i v ulicích. V Praze je omezené používání pyrotechniky. Proměnu silvestrovské noci odráží hlavně Václavské náměstí. Ještě na začátku století se tam konaly mamutí organizované akce, pak spontánní shromáždění davů. V letech před covidem se ale prostor změnil spíš jen na střelnici.

Pyrotechnika se teď nesmí na Silvestra a Nový rok používat na velké části území Prahy vůbec – a to včetně celé památkové rezervace, která sahá na pravém břehu Vltavy až k magistrále, tedy i přes celé Václavské náměstí. Petardy jsou zakázané i v okolí nemocnic, pečovatelských domů nebo zoologické zahrady i v lesoparcích nebo u vody.

„Pokud budou lidé používat pyrotechniku na těchto místech, tak od policistů mohou dostat pokutu až deset tisíc korun na místě a až sto tisíc korun ve správním řízení,“ vysvětluje mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník.

V Brně se už tradičně nejvíc lidí schází na náměstí Svobody. Oslavy příchodu nového roku tam doprovází zábavní pyrotechnika, kterou lidé můžou odpalovat právě jen 31. prosince a 1. ledna kvůli vyhlášce města z konce loňského roku.

„Nejvíc bude posílen výkon služby v centru města Brna, počítáme už i s klasickým opatřením, že bude náměstí Svobody uzavřeno pro veškerou dopravu zhruba mezi 23. a druhou hodinou ranní,“ říká policejní mluvčí Pavel Šváb.

Obyvatelům Ostravy žádná vyhláška odpalování pyrotechniky nezakazuje. Největší novoroční ohňostroj v Ostravě Jihu je zrušený. Rachejtle ale k nebi vzlétnou třeba před Slezskoostravskou radnicí.

Jestli se Silvestr s restrikcemi v zádech odrazí aspoň na klidnější noci pro zdravotníky, se ale zatím odhaduje jen těžko. Zkušenost z minulých let je, že většinu zranění od petard si lidé stejně způsobili po domácích oslavách.

Největší flám s Jiřinou Bohdalovou

Na závěrečné dvě hodiny tohoto roku nabídne Česká televize silvestrovský pořad Největší flám s Jiřinou Bohdalovou. Herečka byla poslední den v roce na obrazovkách Československé a České televize mnohokrát. S Vladimírem Dvořákem si na zdraví diváků připíjela už v šedesátých letech a nic se nezměnilo ani na konci století.

Letos začne silvestrovský večer Dámou na kolejích a pokračovat bude vystoupeními hvězd, které s Bohdalovou slavily pravidelně. Natáčení se zúčastnily desítky zpěváků a herců. Všichni přišli popřát herečce k devadesátinám v květnu.

„Já jsem si připravila několik písní v takové malé směsi. Takové ty nejslavnější hity, které jsem kdy natočila,“ říká zpěvačka Helena Vondráčková. „Ty Silvestry, kdy jsme se potkávali s kolegy a kdy šlo opravdu o humor a o krásné písničky, tak to mi velmi chybí. A dneska mám pocit, jako kdybych se vrátila v čase,“ míní zpěvačka Lucie Bílá.

„Já bych nechtěla, aby nás úplně srovnávali se Silvestry pana Menšíka. Tomu se vyrovnat prostě nedá. Ale na druhou stranu si myslím, že tady vzniká něco originálního, něco nového a něco, co může diváky České televize opravdu potěšit a pobavit,“ popisuje pořad manažerka vývoje ČT Lucie Kapounová.

Z hudebníků vystoupí ještě třeba skupina Olympic nebo Hana Zagorová. K devadesátinám přišli herečce gratulovat i Milan Kňažko nebo Marek Eben a nechybí ani dvojice pro Silvestry typická – Jiří Lábus a Oldřich Kaiser. „Silvestr, to je hudba, tanec, zpěv a také smích. A smích tak trošku, si myslím, patří ke mně,“ láká Bohdalová. Pobavit chce diváky svým humorem, zpěvem a také překvapením na úplném konci pořadu.