Počasí na Silvestra bude výjimečně teplé, mohou padat i rekordy

Závěr roku 2021 i začátek roku 2022 se ponesou ve znamení výjimečně teplého počasí. Kvůli tání sněhu na horách mohou stoupat i hladiny některých řek.

Letošní prosinec je ve znamení značných teplotních výkyvů. Po teplém začátku následovalo ochlazení se sněžením i v nížinách a nejnižšími teplotami na konci první dekády. Pak se začalo oteplovat a sníh, který napadl, kromě hor postupně roztál. Před Vánocemi se sice krátce ochladilo, ale na Štědrý den k nám pronikl teplý vzduch. Už na Boží hod byl ale vytlačen od severu vzduchem studeným, který se na Štěpána postaral o dosud nejnižší teploty této zimy. Pak už se začalo zase oteplovat. A teplé počasí vyvrcholí poněkud symbolicky poslední den roku 2021.

obrázek
Zdroj: ČT24

Za teplou frontou, která během čtvrtka přechází přes Česko k východu, k nám pronikne velmi teplý vzduch od jihozápadu. Teplá bude už noc na Silvestra, hlavně v Čechách, kde na některých místech teploty zůstanou v blízkosti 10 °C – což jsou minima běžná spíš pro květen než konec prosince.

V pátek přes den naměříme většinou 9 až 14 °C. K tomu se během dne občas ukáže slunce, jarní dojem tak bude téměř dokonalý. Teplý vzduch se samozřejmě projeví i na horách, nejvíc na Šumavě a v Krušných horách, kde už ve čtvrtek začala poměrně výrazná obleva umocněná i deštěm a taky mírným větrem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Stoupnou hladiny řek

A právě teplé počasí s deštěm a tání sněhové pokrývky i ve vrcholových oblastech hor povedou už během čtvrtečního dne a noci na pátek k mírným vzestupům vodních hladin. Nejvýrazněji budou stoupat toky odvodňující severní pohraniční hory. V povodí horní Moravy může u některých říčních profilů dojít k překročení 1. stupně povodňové aktivity, tedy bdělost. Ta není ojediněle krátkodobě vyloučena ani v povodí horní Jizery.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tak teplý Silvestr není ničím obvyklým a pravděpodobně bude přepsána i řada teplotních rekordů platných pro poslední den roku. Například v Praze na Libuši byla nejvyšší teplota 31. prosince naměřena v roce 2017, a to 12,4 °C, a za posledních padesát let teplota jen čtyřikrát překonala hranici 10 stupňů Celsia. V pátek by zde mohli mít ale až 13 °C.

V Brně-Tuřanech Silvestr od roku 1961 zatím ani jednou nepřinesl maximum přes 10 °C – letos by zde přitom mělo být 11, možná i 12 °C. V pražském Klementinu, které měří už přes 240 let, měli nejteplejší 31. prosinec v roce 1925, kdy naměřili 14,9 °C (a o den dříve 14,3 °C) – tam tedy nejspíš rekord překonán nebude.

obrázek
Zdroj: ČT24

Teplo i na horách

Teplý vzduch se na konci roku projeví nejen ve střední Evropě, nadprůměrně teplo bude i v celé Alpské oblasti – dokonce i ve výšce dvou kilometrů bude v Alpách od 6 do 10 °C. Jarní teploty budou mít i na západě Evropy – například v Paříži i v Londýně naměří 15 °C. A velmi teplo bude i na Pyrenejském poloostrově – například v Portu 22 °C, v Bilbau 23 °C a v Murcii dokonce 24 °C. Pouze v severní polovině Skandinávie lze čekat teplotně mírně podprůměrný závěr roku – třeba v norském Tromsø přinese Silvestr maximum kolem -10 °C.

obrázek
Zdroj: ČT24

Silvestr v Česku ale samozřejmě dokáže nabídnout také výrazně mrazivější teploty – obecně velmi studený byl závěr roku 1996, který přinesl četné arktické dny, tedy dny, kde teplota zůstala pod -10 °C. V Praze-Libuši bylo tehdy na Silvestra maximálně -11,1 °C (a v noci klesla teplota na -20,1 °C), v Brně-Tuřanech -10,8 °C – v obou případech šlo o nejnižší teploty poslední den roku od začátku pozorování.

Nadprůměrně teplý začátek roku 2022

Kromě mimořádně teplého závěru roku 2021 nás čeká i velmi teplý start do roku 2022. Díky silnějšímu větru totiž během noci ze Silvestra na Nový rok zřejmě nikde teplota neklesne pod nulu (maximálně na hřebenech nejvyšších hor) a minima ještě častěji než v noci nad pěti stupni.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na Nový rok přes den bude nejspíš velmi podobně teplo jako v pátek – maxima vystoupí nejčastěji na 8 až 13 °C, ojediněle až na 14 °C. O něco chladnější bude neděle, kdy už vítr zeslábne a vzduch bude mít šanci se více ochladit – i tak ale teploty hlavně v Čechách ještě ojediněle přesáhnou 10 °C.

Výraznější ochlazení přinese nejspíš až studená fronta, která by nás měla přejít příští středu. Za ní pak pronikne studený vzduch od severu. Nicméně zatím to vypadá, že toto ochlazení dlouho nepotrvá a příští víkend se opět dočkáme oteplení, i když spíš mírného. Maxima by se měla pohybovat postupně kolem 4 nebo 5 °C. Ale to už je samozřejmě poměrně daleko, a předpověď méně jistá.