Ve Velehradu se konají Dny lidí dobré vůle. Letos připomínají sto let od úmrtí arcibiskupa Stojana

Studio 6: Začínají Dny lidí dobré vůle (zdroj: ČT24)

Ve Velehradu na Uherskohradišťsku začaly Dny lidí dobré vůle. Připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Běžně se jich účastní kolem třiceti tisíc lidí. Letošní slavnosti jsou také připomínkou 100 let od úmrtí olomouckého arcibiskupa a politika Antonína Cyrila Stojana. Vrcholem programu bude středeční národní pouť, kterou každoročně navštěvují také zástupci Vatikánu.

„Od rána je tady čilý ruch, musí se nachystat stánkaři, muzika, všechny programy,“ uvedl starosta Velehradu Aleš Mergental (nestr.). Centrem obce odpoledne procházeli první návštěvníci.

Lidé, kteří přijedou autem, mohou od úterních dvou hodin odpoledne nechat vůz na provizorním parkovišti na obchvatu Starého Města, informoval Mergental. Odsud se do centra dění dopraví pravidelnou kyvadlovou dopravou, která podle starosty jezdí v úterý až do půlnoci, ve středu pak od šesti ráno do páté hodiny odpolední. Do obce budou moci od úterní druhé odpoledne do středečních 17:00 kromě tamních obyvatel a hostů vjet jen řidiči s povolenkami pořadatelů.

Návštěvníci, kteří přijedou na kole, mohou až na Velehrad. „Máme tady připravené parkoviště pro kola, tedy takovou úschovnu, kde mohou svá kola uschovat,“ dodal Mergental.

Pro pěší poutníky je připraveno zázemí ve stanovém městečku. „Kapacita je skoro na hraně. Na našich stránkách najdete rezervační systém právě pro přihlášení do stanového městečka,“ sdělil starosta.

Studio ČT24: Věřící míří na cyrilometodějské slavnosti do Velehradu (zdroj: ČT24)

Přepisování bible i benefiční koncert

Návštěvníci se zapojili do ručního přepisování bible. Takzvaný Velehradský rukopis vzniká již téměř dvacet let, dosud byla přepsána větší část Starého zákona a celý Nový zákon. „V letošním roce bychom rádi dokončili knihu Jozue. Pro děti jsou pak připravena témata textů k výtvarnému zpracování, které doplní přepsané texty,“ doplnila Petra Číhalová z Velehradského domu sv. Cyrila a Metoděje.

Lidé vždy opíšou připravený úsek, jde většinou o tři nebo čtyři verše. Arch papíru je poté založen a kniha bude svázána. Účastníci dostávají pamětní list s označeným úryvkem, v budoucnu ho budou moci v knize najít.   

Administrátor olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík požehnal uměleckému artefaktu Stojanovo otcovské srdce. Plastika je umístěna v královské kapli velehradské baziliky, kde je Stojan pohřben. Iniciátorem vzniku díla byla Matice velehradská. „Stojanovo otcovské srdce je umělecký artefakt, který vyjadřuje jeho štědrost. Nese nápis: Mám, co jsem dal druhým. Znázorňuje srdce, které se rozdává, doslova je trháno,“ uvedl Petr Hudec z Matice velehradské. „Umělecké dílo není kompletní, chybí v něm relikviářová skříň a my doufáme, že jednou bude doplněna ostatky Antonína Cyrila Stojana, pakliže bude blahořečen,“ dodal Hudec.

Stojana na Velehradě připomene také výstava, na programu bylo i autorské čtení herce Igora Bareše. Hudebník Jiří Pavlica uvedl na večerním benefičním koncertu Večer lidí dobré vůle ve světové premiéře píseň věnovanou Stojanovi. Koncert v úterý vynesl 805 tisíc korun, lidé mohli posílat dárcovské textové zprávy. Výsledná částka může podle pořadatelů ještě vzrůst, zájemci totiž mohou dárcovské zprávy posílat i ve středu až do skončení Dnů lidí dobré vůle. Loni koncert vynesl 1,1 milionu.

Výtěžek letos poputuje na Konto lidí dobré vůle. Peníze dostane sbírka Charity ČR určená dětem v nouzi, Nadační fond Úsměv nejen pro Kryštofa, který pomáhá onkologicky nemocným pacientům, a také sbírka iniciovaná poutním domem Stojanov pro Církevní dětský domov Emanuel.

Součástí úterního programu byla i Modlitba za vlast. „Zazněla přímluva za ochranu všech obyvatel země bez ohledu na jejich vyznání, zazněl také apel na moudrá rozhodnutí politiků bez ohledu na jejich politickou příslušnost,“ popsal na místě redaktor ČT Josef Kvasnička. Modlitby se zúčastnil i premiér Petr Fiala (ODS), biskupové a také hasiči, vojáci a zdravotníci. 

Dny dobré vůle vyvrcholí ve středu

„Je to pokaždé velice různorodé propojení hned několika hudebních žánrů od popu, folklóru, vážné hudby, a to vše s humanitárním podtextem,“ doplnil k večerním koncertům ve Velehradě redaktor ČT Kvasnička. Duchovní program pokračoval mší svatou, kterou vedl pomocný biskup pražský Zdenek Wasserbauer.

„Jsou tady všichni čeští a moravští biskupové,“ doplnil Kvasnička s odkazem na výročí příchodu sv. Cyrila a sv. Metoděje, ale i na červencovou pouť z roku 1985, kdy se konal jeden z prvních masových protestů proti tehdejšímu komunistickému režimu.

Ke středečnímu programu redaktor ČT doplnil, že v šest hodin ráno by se měly nad Velehradem rozeznít všechny zvony a o půl sedmé ráno pak začne první mše svatá, akcí ale organizátoři plánují hned několik. Odhaduje se účast 25 až 30 tisíc lidí.

Dny lidí dobré vůle vyvrcholí národní poutí, na nádvoří před bazilikou bude slavnostní mše. Hlavním celebrantem bude apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo.

Události, komentáře: Velehrad připomíná Cyrila a Metoděje (zdroj: ČT24)