Důvod Pavla Zemana k rezignaci je špatná zpráva pro lidi, řekl Fiala. Nástupce má vybrat Benešová, tvrdí Vondráček

Otázky Václava Moravce 6. června 2021 (1. část) (zdroj: ČT24)

Předseda ODS Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce řekl, že důvod k rezignaci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana je špatnou zprávou pro občany. Zeman totiž svůj krok zdůvodnil i tlakem ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Fiala také řekl, že v případě výběru jeho nástupce by měla vláda diskutovat i s opozicí. Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) si ale myslí, že rozhodnutí je na ministryni, která za to nese odpovědnost. Šéf KSČM Vojtěch Filip řekl, že není na co čekat a že by měl být nový nejvyšší státní zástupce jmenován do 30. června.

Čtyři měsíce před volbami má dojít k zásadní změně na pozici nejvyššího státního zástupce, Pavel Zeman totiž nedávno oznámil, že ve funkci končí. Ministryně Benešová se tento týden sešla s pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou a olomouckým vrchním státním zástupcem Ivem Ištvanem. Tématem schůzek bylo právě uvolněné místo po Zemanovi, který post opouští k 30. červnu. 

Server Lidovky.cz v pátek informoval o tom, že se výběr nového nejvyššího státního zástupce komplikuje, protože Pražskému hradu i premiéru Andreji Babišovi (ANO) vadí, že by Pavla Zemana měl nahradit jeho první náměstek Igor Stříž. Okolí prezidenta Miloše Zemana podle serveru tlačí do pozice bývalého poslance ČSSD Jeronýma Tejce. 

Druhá část diskuze Fialy, Vondráčka a Filipa v OVM 6. června 2021 (zdroj: ČT24)

Fiala: Nové jméno by mělo být na základě dohody či diskuze s opozicí

Fiala nevěří tomu, že vláda „vybere dobře“. „Pavel Zeman říkal, že byl vystaven opakovanému tlaku ze strany ministryně spravedlnosti, což je strašně špatná zpráva pro občany, kteří už tak mají pochybnosti o tom, že tady všechno běží spravedlivě a správně. Když tohle slyšíme od odstupujícího nejvyššího státního zástupce, tak je to varovné,“ míní. 

Údajný tlak Benešové ale Vondráček odmítl. „Nepadla ani zmínka o tom, že by snad mělo jít o zásah do živých kauz nebo do spisů. Jestliže ministryně, která odpovídá za tu soustavu, vyvíjí jako nadřízená určitý tlak, vy nevíte jaký, třeba jí šlo o to, aby ta soustava fungovala lépe,“ hájil Benešovou Vondráček.

Šéf ODS varoval také před tím, že ministryně údajně tvrdí, že se s opozicí o výběru Zemanova nástupce bavit nebude. „To je špatně, pokud teda vláda už nechce počkat na situaci po volbách, což já bych považoval za správné, a z různých důvodů chce nejvyššího státního zástupce jmenovat hned, tak by to mělo být na základě nějaké dohody či diskuze s opozicí, aby to bylo jméno, které nebude muset příští vláda odvolávat,“ řekl. 

„My tu máme premiéra, který má střet zájmů, je tu i spousta dalších kauz, tak přece musíme vytvořit důvěru v Nejvyšší státní zastupitelství a musíme mít i na veřejnosti důvěru v tom, že ty věci probíhají správně, spravedlivě a dobře. A to já paní Benešové a této vládě prostě nevěřím,“ doplnil Fiala. 

Podle Vondráčka za výběr kandidáta zodpovídá Benešová

Vondráček argumentoval tím, že ministryně Benešová odpovídá za to, že někoho vládě navrhne, a vláda návrh přijme či nikoliv.

„(Benešová) komunikuje uvnitř soustavy, začala na Nejvyšším státním zastupitelství, sešla se s vrchními státními zástupci a má se sejít i s náměstky vrchních státních zástupců. Hledá se skutečně kvalitní kandidát, který nastoupí co nejdřív, protože je žádoucí, aby v zemi nejvyšší státní zástupce byl,“ uvedl šéf dolní komory.  

Vondráček také řekl, že nemůže garantovat, že Česko bude mít po 30. červnu nového nejvyššího státního zástupce. „Já se ani nemůžu účastnit toho procesu. Mám ale paní ministryni rád a věřím, že pro to udělá všechno,“ dodal. 

Filip: Zeman nebyl dobrý nejvyšší státní zástupce

Šéf komunistů Filip v souvislosti s rezignací dosavadního nejvyššího státního zástupce řekl, že Pavel Zeman nebyl ve své funkci dobrý. „Za jeho fungování v roli nejvyššího státního zástupce se promlčely všechny privatizační kauzy od roku 2013 až do dnešního dne,“ tvrdí s tím, že proto KSČM ve sněmovně přijala usnesení, které říkalo, že se tady staly „zločiny při privatizaci“.

Podle Filipa by mohl být Zemanovým nástupcem člověk ze soustavy nebo osoba, která funguje v právním prostředí a má znalost systému. „Protože systém potřebuje jasnou kontrolu, abychom se pravdy dopátrali, aby si lidé nemohli myslet, že když něco ukradli státu, že se to nebude vyšetřovat,“ poznamenal. 

Filip také zmínil, že by bylo dobře, kdyby do 30. června byl vybrán Zemanův nástupce. „Vláda je odpovědná za to, že tady 1. července bude nový nejvyšší státní zástupce, řádně vybraný a řádně jmenovaný vládou. Není na co čekat,“ dodal.