Benešová chce letos omezit jmenování nových soudců

Benešová chce letos omezit jmenování nových soudců (zdroj: ČT24)

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) chce letos výrazně omezit jmenování nových soudců. Justice má přijít o zhruba dvě stě tabulkových míst. Podle resortu teď oproti minulým letům řeší méně případů. Šéfové soudů s tím ale nesouhlasí a varují před průtahy a kolapsy některých úseků.

Okresní soud Praha-východ má aktuálně 25 soudců. Po ministerské systemizaci o jednoho přijde a nového tento rok nedostane. „Zdejší soud má v současné chvíli na mateřské nebo rodičovské dovolené šest soudkyň a logicky se to odráží v množství práce pro ostatní soudce,“ konstatuje soudkyně Zuzana Steinerová.

Některým soudům proto vadí, že systemizace nebere v potaz dlouhodobou nemoc nebo mateřskou. „Pokud by tato otázka nebyla společně s novou systematizací řešena, logicky to může vést k prodloužení délky řízení,“ dodává Steinerová.

Změny kritizuje i vedení Obvodního soudu pro Prahu 1. „Potom tady zůstane pět a půl soudce, kteří budou soudit,“ poukazuje soudkyně Pavla Hájková.

V severních Čechách hrozí opakování průtahů

O snížení počtu soudců rozhodla komise už vloni. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky je důvodem pokles soudní agendy a práce v nich.

Ministerstvo spravedlnosti škrtalo plošně. Soudy tabulkově přišly o dvě stě lidí. „Právě proto vedeme s jednotlivými předsedy individuální jednání a tam, kde to půjde, počty soudců navýšíme,“ vysvětluje Řepka.

Například v severních Čechách se podle šéfky krajského soudu mohou opakovat průtahy z minulého desetiletí. U Okresního soudu v Ústí nad Labem mají na stole dvakrát více případů, než je celorepublikový průměr.

„Je to naprosto nepřijatelná situace, aby byl tak odlišný výkon spravedlnosti v jednotlivých regionech,“ míní předsedkyně Krajského soudu Ústí nad Labem Lenka Ceplová.

Na ústeckém soudu už před sedmi lety byly kanceláře i chodby plné nevyřízených spisů. Vyřešilo to až navýšení počtu soudců. Teď se ale situace znovu zhoršuje. „Denně jsem tady přibližně deset hodin průměrně, občas musím pracovat o víkendech,“ říká soudce Martin Chládek.

Někteří předsedové soudů zvažují, že požádají ministerstvo spravedlnosti, aby jim jako náhradu za nejmenované soudce umožnilo zaměstnat více soudních asistentů.