Dopad pandemie na justici. Soudy dohnaly zpoždění, přesto potřebují posily

Události: Soudy dohnaly zpoždění z doby nouzového stavu (zdroj: ČT24)

Soudy dohnaly zpoždění z doby nouzového stavu a omezení kvůli koronavirové pandemii. V březnu a dubnu většinu jednání odkládaly, ale v květnu a červnu vyřídily o 10 tisíc občanskoprávních sporů více, než dostaly na stůl. Stihly to i díky tomu, že lidé v první polovině roku podali nejméně žalob za posledních osm let.

Mezi nejsledovanější rozsudky první poloviny roku patřilo rozhodnutí Městského soudu v Praze, který zrušil některá opatření ministerstva zdravotnictví vydaná v souvislosti s řešením pandemie. Rozsudek, po němž vláda přestala prodlužovat nouzový stav, v mimořádné situaci přišel mimořádně rychle, konkrétně 24 dnů po podání správní žaloby.

Ty přitom v Česku čekají na vyřízení průměrně nejdéle ze všech typů sporů, obvykle více než rok. „Věci projednáváme podle toho pořadí, jak došly, a snažíme se toto pravidlo dodržovat,“ popisuje běžnou praxi správní soudce Městského soudu v Praze Ladislav Hejtmánek.

Letos ale v době omezení jednání z epidemiologických důvodů správní soudy snížily počet nevyřízených věcí o téměř 800 a mají jich na stole nejméně za posledních pět let.

Nevyřešené správní žaloby
Zdroj: ČT24

„Ve správním soudnictví můžeme zhruba polovinu žalob vyřídit bez jednání,“ komentuje to Hejtmánek.

Větší počty případů soudci očekávají na konci léta a během podzimu. „Přidáváme asistenty, jak to jenom jde, protože ti jsou dost důležití,“ říká ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

V pondělí vláda schválila seznam 33 nových soudců. I v něm se projevila snaha resortu zrychlit vyřizování sporů s úřady. „Nám nejvíc způsobuje potíže nepravidelné jmenování soudců,“ podotýká předseda Okresního soudu v Ústí nad Labem Lubomír Hrbek. Nejvíc zatížené správní úseky v Praze a v Brně dostanou na konci července několik posil.

Méně žalob

Nejméně trestných činů v historii české justice letos zatím navrhli potrestat státní zástupci. Soudy tak mají aktuálně v policích rekordně málo nerozhodnutých obžalob.

„Na jaře tohoto roku kvůli zdravotní situaci v zemi mimo jiné i policie a státní zastupitelství fungovaly v jakémsi nouzovém režimu. Docházelo k nižšímu počtu podaných obžalob,“ vysvětluje mluvčí Unie státních zástupců Ondřej Šťastný.

V dalších měsících ale může přijít nárůst případů, a to i exekucí a následně osobních bankrotů, pokud bude přibývat lidí, kteří se v souvislosti s propadem ekonomiky dostanou do finančních problémů.