Soudy zrychlují, covid jim však uškodil. Ministryně hovoří o přesunech soudců

UDÁLOSTI: České soudy loni rozhodovaly nejrychleji za posledních dvanáct sledovaných let (zdroj: ČT24)

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) by chtěla přesunout některé trestní soudce do jiných oblastí. Podle aktuálních statistik ministerstva loni rozhodovaly české soudy nejrychleji za dobu, kdy se statistiky vedou, trestní kauzy byly vůbec nejkratší. Naopak dále rostla doba, kterou trvá správní řízení. Civilní soudnictví sice v roce 2019 zrychlilo, letos ale v souvislosti s koronavirovým útlumem začalo přibývat nevyřešených případů.

Ze statistik ministerstva spravedlnosti vyplývá, že nazývat české soudy pomalými by bylo nespravedlivé – jak v mezinárodním srovnání, tak ve srovnání s minulostí. Medián – tedy střední délka – trestních řízení loni činila 91 dnů, u civilních řízení 170 dnů. Jde o urychlení, v civilním řízení o pětinové ve srovnání se situací před deseti lety.

Situace se ovšem liší podle lokalit. Z okresních soudů je v civilním řízení nejrychlejší kutnohorský (medián 97 dnů), nejpomalejší břeclavský, kde se na rozsudek čeká téměř čtyřikrát déle (370 dnů).

Případy sudetských Němců

Podle předsedy břeclavského soudu Přemysla Klase je to především důsledkem toho, že jeho soudci rozhodují složité případy, které se týkají bývalého majetku vysídlených sudetských Němců. „Hledají se linie vlastnických práv až do roku 1945. Mnohdy narážíme na to, že nejsou v archivech k dsipozici tehdejší dokumenty. Svědci už většinou nežijí,“ upozornil.

Podobný důvod stojí i za poměrně vysokou délkou řízení u severočeských soudů. Ve srovnání s minulostí ale i ty pomalejší řeší případy mnohem rychleji. Jestliže Okresní soud v Ústí nad Labem před pěti lety obvykle vynesl rozsudek více než tři roky od začátku řízení, loni mu na to stačilo pouze osm měsíců.

„Přijali jsme spoustu nových soudců, mladých, perspektivních, pracovitých. Dali jsme jim k dispozici administrativní aparát,“ označil příčiny zlepšení předseda soudu Lubomír Hrbek.

Z celorepublikového hlediska loni poklesl i počet nevyřízených případů, poprvé se dostal pod 130 tisíc. Letos však – v souvislosti s koronavirovým útlumem, který zasáhl i soudnictví – začal opět narůstat. Zároveň se dlouhodobě prodlužuje délka správních řízení. Polovina z nich byla loni delší než 391 dnů – šlo o druhé nejvyšší číslo v historii a 69procentní nárůst oproti situaci z roku 2010.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová by vzhledem ke stoupajícímu počtu nevyřízených případů v civilním soudnictví a neustále narůstající době správních řízení chtěla některým soudcům změnit jejich specializaci. „Jednak klesá kriminalita, a to rapidně. Jednak stoupají počty nerozhodnutých věcí, pokud jde o občanskoprávní věci. Budou muset vypomoci z trestních úseků na ostatních úsecích,“ avizovala Benešová svůj plán.