Německo chce vyřešit spor o zákaz spalovacích motorů, cestu vidí v syntetických palivech

Spor mezi Evropskou komisí a členskými státy Evropské unie o zákazu spalovacích motorů v nových osobních vozech po roce 2035 a o výjimce pro syntetická paliva je na cestě k vyřešení. Při výjezdním zasedání německé vlády na braniborském zámku Meseberg to prohlásil spolkový ministr dopravy Volker Wissing. Poznamenal, že součástí regulace musí být otevřenost novým technologiím, což vidí právě v syntetických palivech. O technologické otevřenosti hovořila i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která se jednání na Mesebergu zúčastnila v neděli.

„Shodli jsme se, že musíme naplnit naše klimatické cíle a že technologická otevřenost je rovněž velmi důležitým faktorem. Vidím, že jsme na dobré cestě, protože máme stejné cíle,“ řekl v pondělí Wissing o hledání řešení sporu. Zároveň uvedl, že dosažení kompromisu může trvat déle a nemusí být otázkou dní.

Podobně již v neděli před novináři hovořila von der Leyenová. „Vedeme konstruktivní dialog. Chci ještě jednou zdůraznit, že plná podpora principu technologické otevřenosti je důležitá,“ řekla šéfka komise. „Ale je třeba vždy mít naše klimaticko-politické cíle v rovnováze,“ doplnila s tím, že právě na rovnováze se nyní pracuje.

Syntetická paliva chce i Česko

Stejný postoj jako Německo má k syntetickým palivům i Česká republika. Český ministr dopravy Martin Kupka (ODS) na toto téma minulý týden v pátek hovořil v Berlíně s Wissingem. Kupka poté oznámil, že Česko nepodpoří zmíněný zákaz spalovacích motorů v osobních vozech, pokud nebude možné v autech využívat syntetické palivo. Tato paliva přitom byla součástí dohody, která byla dosažena za českého předsednictví v Radě EU.

  • Jsou vyrobená chemickou cestou, nikoliv z ropy. Zatímco běžné palivo vzniká rafinací ropy, umělá paliva vznikají chemickou reakcí vodíku a oxidu uhličitého. K jejich výrobě je nutná elektřina, v ideálním případě z obnovitelných zdrojů.
  • Jejich spalování produkuje výrazně čistší emise a vhodný výrobní proces z nich dělá uhlíkově neutrální palivo.
  • Mohou být použita jako příměs klasických paliv, tedy nafty a benzinu či mohou být spalována zcela samostatně.
  • Výhodou syntetických paliv je, že si vynutí pouze částečnou úpravu stávajících spalovacích motorů a lze pro ně využívat současnou čerpací infrastrukturu.
  • K nevýhodám patří velmi nízká energetická účinnost a také vysoké náklady na jejich produkci, při jejich výrobě je ale možné využít energii z obnovitelných zdrojů.
  • Zdroj: ČTK

Současné švédské předsednictví v pátek oznámilo, že velvyslanci členských zemí se rozhodli odložit konečné schválení návrhu, který by prakticky znemožnil koupit si od roku 2035 nový automobil využívající benzin či diesel.

Emise oxidu uhličitého a dalších plynů, které se uvolňují při spalování fosilních paliv, škodí životnímu prostředí na několika úrovních. Pravděpodobně nejdiskutovanější je změna klimatu – jde o takzvané skleníkové plyny, kvůli kterým se planeta otepluje. Jejich úroveň v atmosféře přímo ovlivňuje, jak moc teplota poroste, a vědci upozorňují, že je třeba jejich produkci razantně snížit.

Z výfuků aut vychází také látky, které škodí přímo lidem a zvířatům. Sulfáty, nitráty a oxid uhelnatý pronikají společně s prachovými částicemi hluboko do plic a kardiovaskulárního systému, čímž vážně ohrožuje lidské zdraví.