Polsko dalo letos na obranu více než tři sta miliard korun. Většinu zbraní nakoupilo v USA a Koreji

Události: Polsko dalo letos na obranu více než tři sta miliard korun (zdroj: ČT24)

Polsko letos dalo na obranu více než ostatní státy střední Evropy dohromady. V přepočtu více než tři sta miliard korun. Většinu zbraní nakoupilo v Jižní Koreji nebo USA. Washington v prosinci schválil kontrakt na dodávku tanků Abrams. První korejské tanky a houfnice dorazily už v prosinci. Polská vláda přitom kontrakt na jejich dodávku podepsala v létě. V úterý polský ministr Mariusz Blaszczak a jeho francouzský protějšek podepsali dohodu o nákupu dvou francouzských družic.

Vyzbrojování se pro konzervativní kabinet v Polsku stalo po začátku války na Ukrajině absolutní prioritou. I polský prezident Andrzej Duda prohlásil, že „pouze hrdinné úsilí vojáka v kombinaci s moderními a efektivními zbraněmi dokáží zastavit imperiální choutky a brutalitu Ruska“.

Nová technika nahrazuje tu, která z Polska zamířila na pomoc Ukrajině. Jižní Korea přímo dodá 180 tanků, zhruba stejně houfnic a bojové letouny. Další stovky kusů techniky poté vyrobí na polském území.

„Měly by být vyrobené ve spolupráci s polským průmyslem. Počítáme s tím, že v budoucnosti se pro nákup těch stejných tanků rozhodnou i jiné státy,“ uvedl vojenský publicista serveru Defence24.pl Juliusz Sabak.

Představitelé Polska a Francie navíc v úterý podepsali smlouvu o nákupu dvou průzkumných družic za 575 milionů eur (asi 14 miliard korun). Budou sloužit k vojenským i civilním účelům. Nákup je podle Blaszczaka v obranném sektoru klíčový pro odstrašení potenciálních agresorů. Civilní využití budou mít družice například jako varovný systém při přírodních katastrofách, který budou využívat hasičské sbory.

„Polsko bude schopné získat vizuální data s přesností až na 30 centimetrů a umístění (družic) pomůže zobrazit větší kus planety, než by dokázala jedna samotná země,“ napsala stanice TVP a dodala, že družice vyrobí společnost Airbus. Na oběžnou dráhu se satelity podle agentury Reuters dostanou do roku 2027.

Část expertů i opozice nákupy kritizuje

Jižní Korea se stala druhým strategickým partnerem Polska. Prvním jsou Spojené státy – ty už daly souhlas k dodávce nejmodernějších tanků Abrams nebo stíhaček F-35. „Je pro nás důležité, že máme přístup k jejich bojové technice – třeba i k raketometům HIMARS, k Patriotům, tankům Abrams. Posouvá to naši armádu na vyšší úroveň,“ sdělil bývalý velitel polských pozemních sil a generál v záloze Waldemar Skrzypczak.

Část expertů i opozice však překotné nákupy bez výběrového řízení kritizuje. „Polsko bude jedinou zemí v NATO a možná i na světě, která má čtyři typy tanků. Běžnému Polákovi to může být jedno, ale pro vojáky je to komplikace,“ zhodnotil bývalý náčelník polského generálního štábu a generál v záloze Mirosław Różański.

Varšava jako jediná země střední Evropy a jedna z mála v NATO plní alianční závazky. Letos dala na obranu 2,4 procenta HDP, příští rok dá tři procenta a do budoucna hodlá dávat na obranu až pět procent HDP.