Rusové se vrací ke své tradiční vojenské doktríně, tvrdí Britové

Události: Rusko je připraveno na další útok (zdroj: ČT24)

Ruská armáda dál shromažďuje jednotky za hranicemi východní Ukrajiny a ostřeluje civilní cíle v Charkovské, Doněcké a Záporožské oblasti. Boje pokračují i v Mariupolu. Dalším terčem ruských útoků se pravděpodobně stanou města Kramatorsk a Kosťantynivka, uvedlo britské ministerstvo obrany, které zároveň varovalo, že se Rusové vrací ke své tradiční vojenské doktríně. Ruské ministerstvo obrany přiznalo potopení vlajkové lodi své Černomořské flotily, křižníku Moskva. Podle ruské strany bylo při vzdušném útoku ukrajinských sil v příhraniční vesnici v Brjanské oblast zraněno sedm lidí, k útoku údajně došlo i v ruské Belgorodské oblasti.

On-line přenos
Válka na Ukrajině (duben 2022)
0:11

Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

21:58

Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

21:10

Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

Ruská armáda i nadále soustřeďuje vojenské síly nedaleko hranic s Ukrajinou a pokračuje v ostřelování a bombardování civilních cílů v Charkovské, Doněcké a Záporožské oblasti, informoval ruskojazyčný server BBC s odvoláním na ukrajinskou armádu.

Boje neustávají ani v Mariupolu, uvedl ve svém hlášení ukrajinský generální štáb. I přes řadu týdnů trvající operaci se zatím ruským silám nepodařilo nad strategicky položeným přístavem plně převzít kontrolu, dodal.

Rusové tvrdí, že se někteří Ukrajinci v obleženém městě vzdávají. „Během noci dobrovolně složilo zbraně a vzdalo se 134 dalších ukrajinských vojáků, včetně čtrnácti důstojníků,“ hlásí mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ukrajinské úspěchy

Ukrajinský generální štáb také hlásí úspěchy. Zveřejnil fotografie z trasy mezi městy Charkov a Izjum, kde ukrajinská armáda údajně vyhodila do vzduchu most s projíždějící ruskou kolonou. Ostatní vozidla měla následně zlikvidovat.

V Doněcké a Luhanské oblasti podle něj ukrajinská armáda odrazila osm útoků, zničila tank, deset dalších vozidel a jeden dělostřelecký systém. Tato tvrzení podobně jako jiné zprávy z válečné oblasti nelze nezávisle ověřit.

„Nepřítel provedl vojenské operace v oblastech Slovjansku, Popasné a Kurachova a útočné operace v Mariupolu. Neuspěl v nich, boje pokračují,“ komentuje situaci mluvčí ukrajinského generálního štábu Oleksandr Šputun.

„Ruský nepřítel dál buduje leteckou jednotku nedaleko východní hranice s naším státem, posiluje dělostřelectvo, zpravodajství a lékařskou podporu. Po celé Ukrajině trvá hrozba ostřelování,“ varuje dále generální štáb.

Ukrajinským silám se také nejspíš podařilo zničit protilodními střelami Neptun vlajkovou loď Černomořské flotily. Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek večer potvrdilo, že se křižník Moskva potopil. Neuvedlo ale, zda se plavidlo dostalo do potíží kvůli cizímu útoku.

Návrat k tradiční vojenské doktríně

Cílem ruského násilí a nevybíravých útoků, jakým od začátku invaze čelila centra jiných ukrajinských měst, se pravděpodobně stanou Kramatorsk a Kosťantynivka, oznámilo s odkazem na informace rozvědek britské ministerstvo obrany.

„Rozsáhlé raketové a dělostřelecké údery a snaha soustředit síly k ofenzivě ukazují na návrat k tradiční ruské vojenské doktríně,“ míní britské ministerstvo. To si však vyžádá značné množství sil. Ty ale momentálně zaměstnává obléhání Mariupolu.

Podle úřadu ukrajinského generálního prokurátora zemřelo během války už 197 dětí, dalších 351 bylo zraněno. Nejvíce životů dětí si vyžádaly boje v oblasti Kyjeva, Doněcku a Charkova. Úřad upozornil, že údaje nejsou konečné a průběžně se aktualizují.

Ukrajinský generální štáb ve čtvrtek odhadl ruské ztráty od začátku invaze na 19 900 vojáků, 753 tanků, 1968 obrněných vozidel, 366 děl, 122 raketometů, 64 protiletadlových zbraní, 160 letadel a 144 vrtulníků.

Mariupol čelí několikatýdennímu ruskému obléhání
Zdroj: Alexander Ermochenko/Reuters

Ruské ministerstvo obrany naopak podle agentury Interfax tvrdí, že jeho jednotky dosud zničily 131 ukrajinských letadel, 104 vrtulníků, 245 raketových protiletadlových zbraní, 448 dronů a 2179 tanků a dalších obrněnců. Tyto údaje nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková uvedla, že na čtvrtek bylo dohodnuto devět humanitárních koridorů, šanci na evakuaci osobními auty dostanou i civilisté z Mariupolu. Podle Vereščukové se obě strany konfliktu dohodly i na výměně zajatců. Ve čtvrtek se mají vrátit tři desítky Ukrajinců - pět důstojníků, 17 vojáků a osm civilistů.  

Ukrajinci prý útočili v pohraničí, Rusové pohrozili odvetným úderem na Kyjev

Ruští představitelé ve čtvrtek uvedli, že ukrajinské vrtulníky zasáhly obytné budovy a zranily sedm lidí v Brjanské oblasti. „Dne 14. dubna 2022 za použití dvou bojových vrtulníků vybavených těžkými útočnými zbraněmi vojenský personál Ozbrojených sil Ukrajiny nezákonně vstoupil do vzdušného prostoru Ruské federace,“ tvrdí ruský vyšetřovací výbor v prohlášení.

„Při pohybu v malé výšce bylo provedeno nejméně šest náletů na obytné budovy v obci Klimovo,“ dodal. Gubernátor Belgorodské oblasti uvedl, že jedna z tamních vesnic byla rovněž napadena, ale nikdo nebyl zraněn. Podle Moskvy mohou události vyvolat odvetný útok, a to včetně útoku na Kyjev. „Pokud budou takové incidenty pokračovat, pak důsledkem ze strany ozbrojených sil Ruské federace budou útoky na rozhodovací centra, včetně Kyjeva, od kterých ruská armáda doposud upustila,“ varovalo ministerstvo obrany.

Ukrajinské vládní Centrum pro boj proti dezinformacím vydalo prohlášení, v němž obvinilo ruské zpravodajské služby z „plánu na provedení teroristických činů s cílem vybičovat protiukrajinskou hysterii“ v Rusku. V prohlášení byly zmíněny dva údajné útoky v západoruském městě Brjansk, ale nikoli údajný letecký útok.

Moskva shání vojáky na internetu, uvedla BBC

Od začátku března se na zcela civilních internetových stránkách sloužících k hledání práce HeadHunter a SuperJob objevily tisíce volných míst pro vojáky, kteří uzavřou kontrakt s armádou. Děje se tak na pozadí značných ztrát ruské armády na Ukrajině, píše ruská redakce BBC na svém webu. Na základě takového inzerátu se podle jejích poznatků může budoucí „kontraktnik“ již za pár týdnů ocitnout ve válce na Ukrajině. Ministerstvo obrany se k dotazům BBC nevyjádřilo.

Ruské ministerstvo obrany hledá střelce, průzkumníky, obsluhu protiletadlových zbraní, granátometů a další potenciální účastníky bojových operací. Podle společnosti HeadHunter se za poslední měsíc objevily více než tři tisícovky volných míst na dotaz „voják s kontraktem“. Společnost uvedla, že podobná volná místa se objevovala na webu i dříve. Ale z čísel vyplývá, že od konce února jich výrazně přibylo.

Na dalším webu SuperJob ukázal vyhledávač před týdnem 18 100 volných míst pro vojáky, množství server ponechal bez komentáře.

Ruský prezident Vladimir Putin opakovaně zdůrazňoval, že armáda, která válčí na Ukrajině, se skládá z profesionálních vojáků. Kolik má Rusko nyní vojáků s kontraktem, není jasné. Předloni jich bylo 400 tisíc a armáda plánovala počet navýšit na půl milionu. Tito vojáci se tradičně nezískávali za pomoci internetové inzerce, upozornil expert, který si z bezpečnostních důvodů nepřál být jmenován. „Obvykle se vše dělo přes vojenské správy a náborová střediska,“ vysvětlil.