TÉMA

Křižník Moskva

Sevastopolem zněly exploze. Ukrajina útočila na jednu z ruských lodí

Sevastopolským zálivem, který se nachází u Ruskem okupovaného ukrajinského poloostrova Krym, otřásly v neděli výbuchy. Informoval o tom list Ukrajinska pravda. Ruské úřady podle agentury TASS tvrdí, že ruské síly brzy ráno v přístavu Sevastopol odrazily raketový útok proti jedné ze svých lodí. Podle mluvčího ukrajinského námořnictva Dmytra Pletenčuka začala hořet ruská loď Kommuna, záchranná loď ponorek z roku 1915, která je nejstarší v ruském námořnictvu a vůbec nejstarší vojenskou lodí ve službě na světě.
21. 4. 2024Aktualizováno21. 4. 2024, 18:22|

Ukrajina potopila ruský křižník Moskva díky skvělé práci meteorologů, tvrdí nová studie

Dvojice radarových expertů ze švédského obranného výzkumu ve spolupráci s meteorologem ze Švédského meteorologického a hydrologického institutu oznámila, že nalezla přesvědčivé důkazy, které naznačují, jak se povedlo Ukrajincům potopit ruský křižník Moskva. Vědci tvrdí, že chytře využili vzácný meteorologický jev.
20. 11. 2023|

Loď poškozená v Novorossijsku je chloubou ruské výsadkové brigády. Za útokem zřejmě stojí Ukrajinci

Námořní drony v noci na pátek při speciální operaci u ruského přístavu Novorossijsk zasáhly ruskou výsadkovou loď třídy 775 Oleněgorskij Gorňak. Podle agentury Reuters za operací stojí ukrajinská rozvědka (SBU), záběry ze sociálních sítí ukazují poškozené plavidlo. O útoku na novorossijskou námořní základnu nejdřív informovalo ruské ministerstvo obrany, tvrdilo ale, že úder se podařilo odvrátit.
4. 8. 2023Aktualizováno4. 8. 2023, 14:38|

Rusko vstoupilo do jiné války, než jaká ho čekala. Z chyb se ale poučilo

Rusové v únoru 2022 překvapili svět vlastní neschopností. Armáda, o níž se hovořilo jako o druhé největší síle na světě, nedokázala rychle porazit menšího soupeře a předvedla částečně zpackanou operaci. Důvody však neleží jen v samotné armádě. Ta se sice potýká s mnoha problémy, zůstává však ve světovém srovnání poměrně kvalitní a mohutnou. Ostatně i v počátku války dokázala hlavně na jihu Ukrajiny předvést velmi zručně provedenou operaci a dobýt velké území. Základní příčinou debaklu u Kyjeva bylo, že Vladimir Putin poslal své muže do úplně jiného boje, než který na ně čekal.
19. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 07:02|

Ruská Černomořská flotila je ochromená, drtí ji ukrajinské údery

Když před půlrokem odstartovala invaze na Ukrajinu, hrála ruská Černomořská flotila klíčovou roli v ničení vybraných cílů i hluboko na ukrajinském území. Ale po potopení raketového křižníku Moskva či nedávných útocích na základnu okupantů na Krymu je podle portálu Politico dříve obávaná vojenská síla v troskách a pouze stínem své dřívější síly.
30. 8. 2022|

Rusko chtělo blitzkrieg, místo toho se po půl roce zakopává v obranných pozicích

Válka na Ukrajině trvá už šest měsíců. Podle posledních oficiálních údajů Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva si půl roku agrese Ruska proti Ukrajině vyžádalo nejméně 5587 zabitých a 7890 zraněných civilistů. Podle Kyjeva jich zahynuly desítky tisíc.
24. 8. 2022|

Hadí ostrov je jako nepotopitelný torpédoborec. Ukrajinci se snaží dobýt zpět klíčovou pozici v Černém moři

Ukrajina pokračuje v útocích na Hadí ostrov, který je pod ruskou kontrolou od začátku invaze. Kus skály v Černém moři asi 45 kilometrů od rumunského pobřeží do války neměl větší význam, nyní ale představuje klíčovou pozici pro ovládání černomořského námořního prostoru. Okupanti se tak snaží na ostrově posílit své pozice, zatímco ukrajinská armáda na ně dál útočí. Vybudování ruské základny s raketami dlouhého doletu by přitom nebylo hrozbou jen pro Ukrajinu, ale i území NATO. Ukrajinci ale oznámili, že se zaměří i na další strategická místa v Černém moři.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 15:54|

Ukrajina potřebuje víc zbraní a munice, varoval její ministr zahraničí

Ukrajině se nedostává zbraní a munice, zatímco v Donbasu na východě země zuří největší bitva v Evropě od konce druhé světové války, upozornil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Rusové již obsadili město Svitlodarsk v Doněcké oblasti, uvedl šéf místní vojenské a civilní správy. Nad Ukrajinou zemřel ruský generálmajor letectva ve výslužbě Kanamat Botašev, informovala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na tři bývalé Botaševovy podřízené, kteří si přáli zůstat v anonymitě. Jde o nejvýše postaveného vojáka letectva, který podle dostupných informací v rusko-ukrajinské válce zemřel.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 20:32|

Ruská vojska zahájila na východě Ukrajiny novou ofenzivu, uvedl Kyjev

Začala druhá fáze války, oznámil v pondělí na síti Telegram šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Podle agentury Reuters tím potvrdil dřívější zprávy ukrajinského ministerstva obrany o začátku ruské ofenzivy na východě Ukrajiny. Při ruských raketových útocích na západoukrajinský Lvov zemřelo nejméně sedm lidí, dalších jedenáct je zraněno, oznámil oblastní gubernátor Maksym Kozyckyj. Tři střely zasáhly zařízení vojenské infrastruktury, jedna pneuservis.
18. 4. 2022Aktualizováno18. 4. 2022, 23:56|

Rusové se vrací ke své tradiční vojenské doktríně, tvrdí Britové

Ruská armáda dál shromažďuje jednotky za hranicemi východní Ukrajiny a ostřeluje civilní cíle v Charkovské, Doněcké a Záporožské oblasti. Boje pokračují i v Mariupolu. Dalším terčem ruských útoků se pravděpodobně stanou města Kramatorsk a Kosťantynivka, uvedlo britské ministerstvo obrany, které zároveň varovalo, že se Rusové vrací ke své tradiční vojenské doktríně. Ruské ministerstvo obrany přiznalo potopení vlajkové lodi své Černomořské flotily, křižníku Moskva. Podle ruské strany bylo při vzdušném útoku ukrajinských sil v příhraniční vesnici v Brjanské oblast zraněno sedm lidí, k útoku údajně došlo i v ruské Belgorodské oblasti.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 22:24|