Češi povedou mnohonárodnostní vojenskou misi na Slovensku. Hlavní silou budou chrudimští výsadkáři

Studio ČT24 –⁠ Čeští výsadkáři odjíždějí na Slovensko (zdroj: ČT24)

Čeští vojáci odjedou v pondělí na misi na Slovensko, kde povedou mnohonárodní bojové uskupení Severoatlantické aliance. Jednotka vznikla kvůli snaze NATO posílit východní členské země Aliance kvůli zhoršené bezpečnostní situaci po útoku Ruska na Ukrajinu. Uskupení může mít až 2100 vojáků, česká armáda do něj vyšle několik set lidí.

Jádro českého příspěvku budou tvořit příslušníci 43. výsadkového pluku z Chrudimi, vysláni by měli být také vojáci 73. tankového praporu nebo specialisté elektronického boje, armáda na Slovensko vyšle i bezpilotní prostředky.

Český kontingent by měl čítat nejméně 400 vojáků, a to včetně velitele, týmu Vojenské policie a jednotek bojové a logistické podpory.

Parlament v březnu schválil, že Česko může na Slovensko vyslat až 650 vojáků. Součástí mandátu je také až 50 příslušníků logistické jednotky, kteří mají na starost provoz humanitární základny pro ukrajinské uprchlíky u Liptovského Mikuláše.

Kromě České republiky do společné alianční jednotky, takzvané battlegrupy, vyšle své příslušníky také Německo, Slovensko, Polsko, Slovinsko, USA a Nizozemsko. Podobná bojová uskupení NATO vytváří kvůli ruské invazi na Ukrajinu také v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Již dříve po ruské anexi Krymu vznikla v Pobaltí a v Polsku.