Haag vyšetřuje ruskou invazi na Ukrajinu kvůli válečným zločinům

Mezinárodní trestní soud zahájil vyšetřování ruské invaze na Ukrajinu. Prokurátor ICC Karim Khan v pondělí avizoval, že na Ukrajině mohly být podle předběžného zkoumání spáchány válečné zločiny i zločiny proti lidskosti. Záběry z Ukrajiny ukazují útoky na civilní cíle a spekuluje se také o použití vakuových bomb, které zakazují ženevské konvence.

Podle Khana existuje dostatek podkladů pro tvrzení, že na Ukrajině mohly být spáchány válečné zločiny i zločiny proti lidskosti. Prokurátor také oznámil, že o podporu, a to i rozpočtovou, požádá mezinárodní společenství. „Význam a naléhavost naší mise jsou příliš závažné na to, abychom se stali rukojmím nedostatku prostředků,“ uvedl Khan.

Jeho krok v úterý přivítal velvyslanec Ukrajiny při OSN Serhij Kyslycja. V Radě bezpečnosti OSN dodal, že vyšetřování bude odrážet i poslední vývoj. „Vzhledem k rozšíření konfliktu v posledních dnech je záměrem prokurátora, aby toto vyšetřování zahrnovalo také všechny nové údajné zločiny, které spadají do jurisdikce jeho úřadu a které spáchala kterákoli strana konfliktu na kterékoli části území Ukrajiny,“ prohlásil velvyslanec.

„Nic nemůže ospravedlnit ostřelování obytných budov, školek, sirotčinců, nemocnic, sanitek, autobusů,“ zdůraznil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. 

Spekulace o vakuové bombě

Možné spáchání válečných zločinů ukazují záběry z různých míst Ukrajiny. Ostřelování v pondělí i v úterý čelily například obytné části druhého největšího ukrajinského města Charkova, kde žije početná ruská populace. Několik videí ukazuje dopad rakety a následky výbuchu v centru Charkova, který zasáhl budovu oblastní správy, operu, filharmonii i část rezidenční oblasti, kterou tvoří čtyř- až pětipodlažní obytné domy. Při ostřelování zemřel například indický student, informovalo indické ministerstvo zahraničí.

Starosta Ochtyrky Pavlo Kuzmenko v pondělí prohlásil, že ruská armáda opakovaně bombardovala město s 50 tisíci obyvateli vakuovými bombami, které zakazuje Ženevská úmluva. Tvrzení, které zopakovala na půdě OSN velvyslankyně Ukrajiny Oksana Markarovová, ani údajné záběry použití bomby nebylo možné ověřit.

Exploze vakuové bomby má za následek rozsáhlou devastaci. V první fázi výbuchu se otevře ve stanovené výšce kontejner a vypustí palivový mrak, jenž se smísí s kyslíkem. Druhá nálož zapálí mrak, který může následně pohltit objekty či budovy. Ničivostí mohou být vakuové bomby srovnatelné s jadernými zbraněmi, na rozdíl od nich ale nekontaminují prostředí.