Itálie zavírá všechny obchody kromě potravin a lékáren. WHO mluví o pandemii

Po celé Itálii se kvůli koronaviru zavřou všechny obchody vyjma těch s potravinami a lékáren, dále bary i kadeřnictví, oznámil podle agentury Reuters premiér Giuseppe Conte. Firmy mají zavřít oddělení, která nejsou nezbytná pro výrobu. Ze země také nebude možné dostat se po železnici do Rakouska, které spojení přerušilo. Vídeň uzavřela státní muzea, Polsko navíc také školy či kina. Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že považuje šíření nákazy za pandemii.

„Zůstanou zavřené všechny obchody, kromě těch s nezbytně potřebným zbožím, jako jsou léky a potraviny. (…) Továrny zůstanou otevřené, ale s bezpečnostními opatřeními. Doprava bude zajištěná,“ citoval Conteho deník La Repubblica.

Nová mimořádná opatření budou platit nejméně do 25. března. „Teprve za čtrnáct dní budeme moci pozorovat výsledky tohoto velkého úsilí,“ řekl Conte.

„Premiér Conte zdůraznil, že problémy se zásobováním nebudou a v žádném případě nikdo nebude mít potíže sehnat potraviny,“ informovala spolupracovnice ČT v Itálii Nicole Ludwig. Přesto podle ní lidé nakupují více než obvykle.

„V Římě panuje úplně jiná atmosféra. Puls města je zpomalený, na ulicích vidíte velice málo lidí, téměř žádný provoz, autobusy jsou poloprázdné. Oázy normality jsou v městských parcích, kam lidé vychází na procházku,“ popsala Ludwig.

Itálie je kvůli epidemii už druhým dnem v celostátní karanténě. Tamní obyvatelé mohou v zemi cestovat pouze v naléhavých případech nebo z pracovních či zdravotních důvodů. 

Italský premiér Giuseppe Conte zároveň nevyloučil, že zavede v Lombardii ještě přísnější režim, který by znamenal uzavření obchodů, úřadů a veřejné dopravy. V zemi je 12 462 nakažených, z toho 827 lidí zemřelo. 

Pandemie

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus dlouho váhal, zda slovo pandemie v souvislosti se současným šířením koronaviru použít. Obával se, aby nenastala panika. Ze strany organizace jde o největší možné varování, uvádí, že tato situace je nesmírně komplikovaná.

Prakticky bude varování znamenat, že bude vyvíjen ještě větší tlak na to, aby spolu lidé a státy spolupracovali. Dá se také očekávat, že WHO bude mít více peněz, aby se efektivně hledal lék a zaváděla opatření. Organizace ale nemá výkonnou moc, může tedy patřičná opatření doporučit, nemůže je ale nařídit. 

  • Celosvětově bylo potvrzeno přes 121 tisíc případů koronaviru, přes 4300 lidí nemoci podlehlo.
  • Nejhůře postiženou zemí v Evropě je Itálie, po vyhlášení karantény v celé zemi premiér Giuseppe Conte nevylučuje zpřísnění opatření na severu země. Znamenalo by to zavření obchodů, úřadů a veřejné dopravy.
  • Německá kancléřka Angela Merkelová varovala, že se koronavirem může nakazit až 70 procent německé populace.
  • Rakousko kompletně zastavilo osobní železniční dopravu s Itálií.

Školy v Německu zůstanou otevřené, ruší se akce

Německo má podle posledních údajů 1567 nakažených. Podle Merkelové by se novým typem koronaviru mohlo nakazit 60 až 70 procent obyvatel. Kancléřka se odvolává na mínění expertů. Žádná drastická opatření přitom země zatím nechystá. Merkelová naopak prohlásila, že vzájemná izolace států není vhodným řešením situace.

Nyní je podle ní hlavním úkolem šíření viru bránit, zpomalit ho, a zajistit tak, „abychom nepřetížili zdravotnický systém“. „Není to tak, že by bylo jedno, co děláme, není to všechno marné… jde o to, abychom získali čas,“ zdůraznila Merkelová.

Ministr zdravotnictví Jens Spahn se vyslovil proti plošnému uzavření škol v Německu. Omezit by lidé měli například pozdrav podáním ruky. Na doporučení Spahna některé spolkové země už v úterý zakázaly všechny akce pro více než tisíc lidí. K Bavorsku či nejlidnatější zemi Severnímu Porýní-Vestfálsku se ve středu přidaly i Hamburk či Berlín.

Velká Británie má podle posledních oficiálních zpráv 382 potvrzených případů onemocnění. Šest osob zemřelo. Pozitivní test má i poslankyně a náměstkyně ministra zdravotnictví Nadine Dorriesová. Za poslední týden se setkala v parlamentu se stovkami lidí a navštívila recepci s premiérem Borisem Johnsonem, píše list The Times.

Dorriesová onemocněla minulý týden v pátek. Ve svém prohlášení uvedla, že jakmile byla o nemoci informována, podnikla všechna doporučená opatření a izolovala se doma. Strach má hlavně o svoji matku, která začala kašlat a test podstoupí v nejbližších hodinách. Anglický úřad pro veřejné zdraví (PHE) zahájil podrobné vyhledávání všech kontaktů náměstkyně. Její parlamentní úřad se řídí jeho doporučeními.

Rakušané postupně odřezávají Itálii

V Rakousku se zatím potvrdilo 206 případů nákazy koronavirem. Ve Vídni se ráno neotevřelo žádné z osmi státních muzeí. Kvůli vládnímu nařízení zůstanou Uměleckohistorické a Přírodovědné muzuem, Albertina či zámek Belvedere zavřené přinejmenším do konce března, informovala tisková agentura APA. Zakazuje se shromáždění více než sta lidí uvnitř budov.

Rakousko a Slovinsko nevpouští do země žádné Italy kromě těch, u nichž se potvrdí, že nejsou nakaženi koronavirem. Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) také přestaly jezdit s osobními vlaky do Itálie. Všechny vlaky, které běžně do této země míří, končí nyní v Innsbrucku či Villachu. Nákladní vlaky rakouských drah do Itálie a zpět budou dál jezdit, na hranicích se ale vždy vystřídají strojvůdci. 

Vstup do země cestujícím z Itálie, Jižní Koreje, Íránu a Číny zákáže i Maďarsko, jehož vláda vyhlásila nouzový stav. Uzavřeny budou také vysoké školy. Zakázána budou veřejná shromáždění více než 100 lidí v uzavřených prostorách a více než 500 lidí pod širým nebem.

Také další evropské země zpřísňují dosavadní opatření – Polsko kvůli koronaviru zavírá od čtvrtka na dva týdny všechny školy, včetně univerzit. Zavřená budou i muzea a kina. Podobně vypadá situace v Řecku a některých oblastech Španělska. Přísná opatření platí i v Česku.

Nárůst v Japonsku, v Číně se situace lepší

Na celém světě je potvrzeno přes 118 tisíc případů. Víc než polovina se už uzdravila, přibližně 4200 lidí nákaze podlehlo.

Koronavirus se dál šíří také v Asii. Jižní Korea má 242 nových případů. Celkem již v zemi onemocnělo 7755 osob, uvedlo jihokorejské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí. Počet úmrtí stoupl na šedesát. Více než 60 procent dosud zaznamenaných případů v zemi souvisí s kontroverzním náboženským hnutím Sinčchondži, které je silně zastoupené v Tegu a má spojení s Čínou.

V Japonsku bylo v úterý potvrzeno 59 nových případů onemocnění koronavirem, což je největší jednodenní nárůst od vypuknutí onemocnění, uvedla televizní stanice NHK. Celkem je v zemi evidováno 1278 případů nové nákazy, včetně 696 nakažených na lodi Diamond Princess, kterou vzaly úřady do karantény.

Japonsko od vypuknutí onemocnění uzavřelo školy, zoologické zahrady, zábavní parky a drasticky omezilo veřejné akce. Ukazuje se však, že se onemocnění šíří na menších akcích, včetně restaurací a malých hudebních klubů. V Ósace se jako hlavní místa přenosu onemocnění ukázaly být čtyři malé hudební kluby.

Krize zdaleka není zažehnána ani v Íránu. Podle úterní bilance nemoci COVID-19 v islámské republice podlehlo už přes tři sta lidí a devět tisíc se nakazilo. Experti se však obávají, že země neinformuje o celém rozsahu nákazy. 

Rodiny „mučedníků“, což je označení, jež většinou dostávají íránští vojáci a příslušníci bezpečnostních složek, kteří zahynuli v akci, dostávají od státu finanční podporu. Zvláštní titul nyní dostanou i lékaři a zdravotní sestry, kteří zemřou v boji s koronavirem.

Íránská státní agentura IRNA také informovala, že se v Íránu začala šířit fáma, že koronavirus lze vyléčit alkoholem, načež na otravu podomácku vyrobeným alkoholem s metanolem v jihoíránském Ahvázu zemřelo 37 lidí a 270 skončilo v nemocnici.

Pevninská Čína, která hlásí 24 nově potvrzených případů onemocnění COVID-19, se pomalu dostává z nejhoršího. Celkem bylo v zemi oznámeno 80 778 případů. Počet mrtvých v úterý stoupl o 22 celkem na 3158, oznámila národní zdravotnická komise. Všechny nové oběti jsou z centrální provincie Chu-pej, tedy epicentra onemocnění.

Demokraté viní Trumpa z laxní reakce

Od neděle se počet nakažených zdvojnásobil ve Spojených státech. Podle výpočtů CNN je v zemi tisíc případů, 31 lidí zemřelo. Nemoc byla potvrzena zhruba ve třech čtvrtinách amerických států. Nejvíce postiženým nadále zůstává stát Washington.

Zástupci Kongresu a Bílého domu v úterý jednali opatřeních na podporu americké ekonomiky a zmírnění dopadů onemocnění na ekonomiku i běžné Američany. 

Někteří republikánští senátoři se domnívají, že případná dohoda o pomoci by mohla zahrnovat daňovou úlevu 300 miliard dolarů (6,8 bilionu korun), která by pomohla lidem platit nájemné a hypotéky nebo platby účtů za zdravotní péči, pokud by pracovaní doba rodinných příslušníků byla v době nemoci zkrácena.

Demokraté obviňují prezidenta Donalda Trumpa, že se soustředí více na zmírnění nervozity na Wall Street než na ochranu lidí před zdravotními a ekonomickými dopady rychle se šířící epidemie. Bílý dům je viněn z nedostatečné přípravy na nemoc a pomalého testování na nový koronavirus. Demokraté také tlačí na placenou nemocenskou a rozšíření bezplatného testování, uvedla agentura Reuters.