V Česku ve středu přibylo přes třicet nakažených. Při rychlém šíření zavřeme hranice, říká Prymula

UDÁLOSTI: Kompletní zpravodajství o koronaviru (zdroj: ČT24)

Česko zažilo první den v omezeném režimu, který má zabránit dalšímu šíření koronaviru. V zemi byly zavřené všechny školy s výjimkou mateřských a platí zákaz hromadných akcí s účastí nad sto osob. Nákaza COVID-19 se v Česku do půl dvanácté večer prokázala u 94 lidí. Od úterý tak počet nakažených vzrostl o 31. Jeden z pražských pacientů je v závažnějším stavu na jednotce intenzivní péče. Pokud se bude situace dál prudce zhoršovat, zavřou se podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly hranice. Kvůli koronaviru se ve čtvrtek ráno mimořádně sejde vláda.

  • Ve školách od základní po vyšší odborné je od středy do odvolání přerušena výuka. Posluchárny uzavřely i vysoké školy.
  • Školy zadávají žákům a studentům úkoly na dálku.
  • Mimořádné opatření se netýká mateřských škol, základních uměleckých škol či domů dětí a mládeže. I ty ale mohou zavřít, vláda to doporučila.
  • Omezení výuky se přizpůsobily provozy městské hromadné dopravy. Nejezdí školní linky a spoje. Praha zavedla restrikce i pro některé další linky.
  • Zavřená jsou i divadla a muzea, odkládají se některé svatby či pohřby. Od úterního večera jsou zakázána shromáždění více než sta osob.
  • Pozitivní testy vyšly v Česku zatím v 94 případech, jeden z pacientů leží na jednotce intenzivní péče v Praze.
  • Trvá omezení letů do Číny, Jižní Koreje a Itálie. Každý, kdo se z těchto zemí vrátí, musí do čtrnáctidenní karantény. 

INFORMACE ZE ZDRAVOTNICTVÍ

Nákaza koronavirem nového typu se ve středu večer týkala 94 lidí. Odpolední informace uváděly, že dva z pacientů leží na jednotkách intenzivní péče - později se ukázalo, že se stav čtyřiaosmdesátileté pacientky v brněnské fakultní nemocnici zlepšil. Leží na standardním pokoji infekčního oddělení. 

Závažnější stav hlásí pražská Nemocnice Na Bulovce u pacienta, kterému byla na JIP kvůli dýchacím potížím zavedena umělá plicní ventilace. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jde překvapivě o „mladší ročník“, podle všeho o pražského taxikáře, který přišel s horečkami a dýchacími potížemi do nemocnice Na Františku.

Nové případy ve středu hygienici zaznamenali v Praze a devíti krajích. „Během dneška výrazně vzrostl počet pozitivních případů,“ uvedl ministr zdravotnictví. Nové případy byly zaznamenány v Praze, Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Olomouckém, Moravskoslezském, Zlínském, Libereckém, Jihočeském a Jihomoravském kraji.

„Počet nemocných roste a vyvíjí se, jak jsme předpokládali,“ komentoval středeční bilanci ministr Vojtěch. „Stále jsou to většinou cestovatelské anamnézy z Itálie, případně lidé, kteří se nakazili od těchto pacientů.“ Za problematický – a dosud naštěstí ojedinělý – považuje ministerstvo jen případ taxikáře, který v zahraničí nebyl a u kterého se hygienikům už podařilo najít osoby, s nimiž přišel do kontaktu.

Informační video ministerstva zdravotnictví ke koronaviru (zdroj: ČT24)

Ve hře je zavření hranic i omezení dopravy

Kvůli snaze COVID-19 zpomalit rovněž vyzvali hygienici, aby se jim ozvali lidé, kteří se v pátek zúčastnili country večírku v Nelahozevsi, kde vystoupil člověk s „italskou turistickou stopou“, který byl později pozitivně testován. Obecní úřad doporučil účastníkům akce, aby se obrátili na pracoviště hygieny v Mělníku (zavolali na linku 736 521 327 nebo 736 521 428). Do večera tak učinilo dvacet lidí, v karanténě skončila restaurace i s personálem. 

Podle ministra Vojtěcha jsou z lékařského pohledu všichni, kdo se koronavirem nakazili, stále nemocní. „Někteří pacienti, kteří již neprojevují klinické příznaky a cítí se zdraví, jsou stále infekční. Musíme provést dva kontrolní testy v rozsahu minimálně 24 hodin, které jsou negativní, abychom je mohli označit za uzdravené. Zatím vždy vyšly pozitivní,“ shrnul.

Podle Vojtěchova náměstka Romana Prymuly je žádoucí, aby občané vůbec necestovali. Dosavadní opatření se vyhodnocují, inspirací vládě je „modifikovaný přístup asijských zemí“, vzorově Singapuru. V případě, že by šíření viru eskalovalo, je podle Prymuly na místě uvažovat o omezení hromadné dopravy a pohybu lidí ve veřejném prostoru.

„Jsme poměrně malá země. Když bude případů hodně a budou se šířit, zavřeme hranice. K tomu v nějaké etapě dojde v řadě evropských zemí a mělo by se to koordinovat v rámci Schengenu,“ dodal v Devadesátce ČT.

Prymula: Při zhoršení situace je možnost zavřít hranice (zdroj: ČT24)

Všeobecná zdravotní pojišťovna očekává, že náklady na péči v souvislosti s koronavirem vzrostou. Její ředitel Zdeněk Kabátek ale ujistil, že se na to pojišťovna připravuje. „Jsme připraveni nastartovat mechanismy, které by vedly k tomu, že případné ekonomické dopady půjdou z veřejného zdravotního pojištění,“ řekl a zdůraznil, že i díky rezervám z minulých let má VZP dostatečné zdroje, aby udržela systém stabilní.

ŠKOLSTVÍ

Školy zavřely. Výuka se obnoví nejdřív za dva týdny

V Česku je středa současně prvním dnem omezeného provozu, a především proto, že začaly mimořádné prázdniny. Jak dlouho potrvají, není zřejmé, z dosavadních vyjádření politiků vyplývá, že budou nejméně dvoutýdenní – s tím počítá zatím i ministr školství. Hovoří se ale i o tom, že by mohly trvat až měsíc. Vláda nařídila přerušit výuku na školách od základních po vyšší odborné a rektoři na její doporučení vesměs přerušili výuku i na vysokých školách.

„Prezenční výuka je zapovězena a podle toho mají školy konat. Netýká se to zaměstnanců,“ upřesnil ministr školství Robert Plaga (ANO). Zaměstnanci škol podle něj mohou plnit povinnosti buď přímo ve škole, nebo i z domova v rámci takzvaného home office. Může se stát i to, že budou mít zcela volno.

„V případě, že by pro ně nebyla práce, tak je to překážka na straně zaměstnavatele a zůstávají doma,“ podotkl Plaga. Totéž platí podle právníka Jiřího Matznera v případě nepedagogických pracovníků – například kuchařů z uzavřených školních jídelen.

Oznámení o uzavření gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové
Zdroj: David Taneček/ČTK

Koronavirové prázdniny se týkají asi 1,7 milionu žáků a studentů, kteří ale nebudou mít úplné volno – ze škol by jim měly chodit úkoly. „Budeme v kontaktu s dětmi, v případě mladších dětí s jejich rodiči. Budeme jim úkoly zadávat třeba elektronickou formou,“ ujistil prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Také na vysokých školách se počítá s tím, že výuka bude probíhat dálkovou formou. Odpadají ale například i hodiny praktického výcviku na učilištích.

Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví se netýká základních uměleckých škol či domů dětí a mládeže, ministerstvo ale doporučilo uzavřít i je. Například v Praze rozhodla městská bezpečnostní rada, že to ředitelům nedoporučí, ti se ale mohou rozhodnout sami. V Praze 3, 5, 8, 9 a 10 se domy dětí zavřely, v některých jiných městských částech naopak fungují.

Naopak v Ústeckém kraji doporučil krajský úřad přerušit provoz i uměleckým školám a domům dětí a mládeže. Zavírají se proto ZUŠ v krajském městě i v Litoměřicích. „Rozhodnutí padlo na základě doporučení ministerstva školství a po konzultaci s odborem školství, kultury a sportu krajského úřadu,“ řekla mluvčí litoměřické radnice Eva Břeňová, kde základní umělecká škola zavře ve čtvrtek.

S dětmi do deseti let mohou prvních devět dnů zůstat doma rodiče (samoživitelé až 16 dnů), kteří v tom případě budou pobírat ošetřovné ve výši 60 procent základu svého příjmu. „Vyplní potvrzení o nároku na dávku. Nevyplňuje praktický lékař, ale dotčená škola,“ zdůraznila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

 Uzávěra se netýká ani školek, kde vláda nechala rozhodnutí na zřizovatelích, třebaže zavření mateřských škol doporučila také. Zřejmě nejrazantněji se dosud zachovala Plzeň, která všechny své mateřské školy zavře počínaje čtvrtkem, z rozhodnutí města tak zůstane doma asi pět tisíc dětí. Praha 6 zavře školky v pátek, Kolín v pondělí.

Jestli budou zkoušky v plánovaném termínu, se rozhodne za 14 dnů

I když mnohé děti přijaly zprávu o mimořádných prázdninách s nadšením, jsou i tací žáci, kteří radost nemají. Především ti, které letos čekají závěrečné či přijímací zkoušky. „Jsem zaskočen – nepříjemně, protože nás čeká maturita a o přípravu ve škole přijdeme,“ reagoval na úterní zprávu například nastávající maturant z českobudějovického gymnázia Matěj Frydrych. 

Ministr školství zdůraznil, že se zatím počítá s tím, že se všechny zkoušky budou konat v plánovaných termínech. Záležet bude hlavně na délce mimořádných prázdnin. Zda se zkoušky přece jenom neposunou, by se mohlo rozhodnout v horizontu 14 dnů. „V tuto chvíli je to předčasné,“ poznamenal Plaga. 

VEŘEJNÝ ŽIVOT

Divadla vracejí vstupné nebo mění termíny

Kromě výuky ve školách, což je nařízení platné od středy, se nesmí již od úterního podvečera konat hromadné akce, na kterých by se sešlo více než sto lidí. Projevilo se to například tak, že se utkání hokejové ligy odehrála bez diváků, podobné opatření zavedla na příští dvě kola i fotbalová liga. Od úterý jsou rovněž zakázány návštěvy v domovech seniorů i nemocnicích – kromě dětských oddělení.

Divadla kvůli zákazu shromažďování většího počtu lidí přesouvají představení na pozdější dobu, nebo vracejí vstupné. Například Národní divadlo zcela ruší všechna představení do 17. března. „Kdo si koupil lístek on-line, dostane peníze rovnou. Ostatní prosíme, aby s námi komunikovali skrze mail a budeme vracet na účty, pokud to jenom trochu půjde,“ uvedl ředitel divadla Jan Burian. Později oznámí zlatá kaplička, jak naloží s představeními naplánovanými na další týdny.

Některé inscenace či koncerty by se ale mohly odehrát i bez diváků – před kamerami ČT Art či mikrofony rozhlasu.

Uzavřela se také mnohá muzea či knihovny. Národní památkový ústav zavřel všechny památky ve své správě, které bývají přes zimu k dispozici turistům. Počítá s tím, že odloží otevření ostatních, plánovaných před koncem března, oznámila ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková. Turistické objekty jsou uzavřené také na Pražském hradě, lze se procházet pouze po nádvořích – areál Hradu zůstává otevřen.

Uzavřena je i Národní knihovna
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Omezení pro svatby a pohřby

Zákaz shromáždění se vztahuje i na akce jako svatby, pokud by na ně mělo přijít přes sto lidí. Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny proto musí matriky zjistit, zda snoubenci se sňatkem počítají i za těchto okolností.

„Tam, kde se nebude účastnit svatby, pohřbu nebo jiné akce více než sto osob, tak se tyto akce mohou uskutečnit,“ podotkl.

U pohřbů je situace lepší, podle Moniky Jelínkové z Pohřební služby města Pardubic existuje eventualita, která v případě svateb není reálná. „V případě většího množství smutečních hostů je možné pohřeb rozdělit na dva obřady,“ nastínila. Provozovatelé smutečních síní tak především musí dbát na to, aby povolená kapacita skutečně nebyla překročena.

Zákaz akcí, kde se shromáždí přes sto lidí, se sice netýká státních a samosprávných orgánů, poslanci se mu však přizpůsobili. Na návrh předsedy sněmovny Radka Vondráčka (ANO) z preventivních důvodů vyřadili všechny zbylé body z jednání a předčasně ukončili schůzi. Znovu se zřejmě sejdou až v dubnu.

DOPRAVA

Na přerušení výuky reaguje MHD, jezdí méně spojů

V souvislosti s vyhlášeným volnem omezily některé radnice provoz městské hromadné dopravy. Nejezdí školní spoje, v Praze byl také omezen provoz několika dalších linek včetně autobusů 119, které obsluhují Letiště Václava Havla. V době, kdy výrazně upadá poptávka po létání, nechalo město snížit počet spojů přibližně o polovinu.

„Ruší se provoz školních linek 251 až 275, dále dochází k delším intervalům u autobusových linek číslo 107, 119, 143 a 147,“ upřesnila mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

O omezení provozu uvažují také kraje, které objednávají regionální autobusové linky; jako první ho oznámil Zlínský kraj, kde začnou od pondělí krajem objednávané linkové autobusy jezdit v prázdninovém režimu. Hejtmanství reaguje na uzavření škol.

Dálková doprava naopak zůstává v provozu včetně mezinárodních spojů, ovšem s výjimkou linek do Itálie. Již dříve přerušil spojení na Apeninský poloostrov RegioJet, nyní ho následoval i Flixbus. Přímé vlaky z Česka do Itálie nejezdí, nově ale není možné cestovat ani s přestupem. Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) končí všechny své vlaky před italskými hranicemi a přerušení spojení ohlásily i Německé dráhy (DB).

Dopravu v ČR ovlivňují i další opatření zavedená v minulých dnech. Na deseti silničních hraničních přechodech z Německa a Rakouska hlídky namátkou kontrolují auta, posádkám měří teplotu. Do středečního večera zastavily hlídky zatím přes 79 tisíc aut. S podezřením na koronavirus jich dvě stovky odstavily, devět lidí skončilo v karanténě. S nepřetržitými kontrolami pomáhají policii vojáci, hasiči i celníci.

Zdravotní stav kontrolují hlídky na hranicích také u cestujících v dálkových mezistátních vlacích. Železniční dopravci dostali instrukce, jak postupovat v případě, že se v některém spoji během cesty objeví někdo s podezřením na nákazu koronavirem. „Máme celkem 12 místností – zejména v pohraničních prostorách stanic, ale jedná se i o Prahu, hlavní nádraží – kam by případně zásahová zdravotnická služba měla možnost odvézt cestujícího a řešit další postup,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Ministerstvo dopravy potom má připravené dezinfekční přípravky. „Dojde-li k situaci, že komerční dopravce nebude mít dezinfekci ze svých běžných standardních zdrojů, může se na nás obrátit a my jsme schopni mu toto dodat,“ uvedl ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

České dráhy se kromě dezinfekčních přípravků snaží chránit své průvodčí tím, že zavedly bezkontaktní kontroly jízdních dokladů či karet. „Předložené doklady kontrolujeme, je-li to možné, pouze vizuálně. Prosíme cestující o spolupráci při snaze o omezení fyzického kontaktu,“ vyzval železniční dopravce.

Útlum dopravy pak potvrzuje Ředitelství silnic a dálnic. „Doprava pravděpodobně o něco poklesla, hovoříme o jednotkách tisíc vozidel v průměru denně, takže jednotky procent,“ řekl mluvčí Jan Rýdl.

EKONOMIKA

Pokud jde o českou ekonomiku, její připravenost na dopady šíření kornaviru „je velmi dobrá“, a to jak na straně vlády, tak na straně finančního sektoru. Po jednání s premiérem to oznámil guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) pak avizovala, že se kvůli nákaze chystá drobným podnikatelům posunout o tři měsíce termín pro podání daňového přiznání.

Na chod některých ekonomických sektorů nicméně nákaza už dopadá relativně intenzivně, zejména pokud jde o cestovní ruch. Další posun pak v rámci zdravotnické prevence prosazuje starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN), který by chtěl dočasně zakázat krátkodobé ubytovací služby – a argumentuje případem dvou francouzských turistů, kteří bydleli v centru Prahy a po návratu do vlasti jim potvrdili nákazu.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) řekl, že Hejmův podnět předal ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. „Stejně tak jsem o tom hovořil minulý týden s panem premiérem Babišem, který uznal, že krátkodobé ubytovací kapacity jsou v současné situaci opravdu problém. Jsem rád, že v této záležitosti sdílíme stejný názor,“ poznamenal.

Česká asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí ale považuje Hejmův požadavek za neopodstatněný. „Náš úklidový tým každý z bytů po odjezdu hostů pečlivě dezinfikuje. Zároveň máme mechanismy, jak informovat všechny hosty při příjezdu o postupu prevence a případných vyšetřeních při podezření na nákazu,“ ujistil zástupce asociace Matěj Koutný. Míní, že kdyby bylo zakázáno ubytování v soukromí, muselo by takové opatření dopadnout i na hotely.