Ministerstvo financí se chystá podnikatelům posunout termín pro daňová přiznání a úhradu daně

Schillerová o chystaných daňových opatřeních (zdroj: ČT24)

Posunout termín pro odevzdání daňového přiznání u daně z příjmu a úhradu daně drobným podnikatelům a fyzickým osobám o tři měsíce se chystá ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Dodala, že tak chce ulevit drobným podnikatelům a malým firmám v situaci související s šířením koronaviru.

První termín pro odevzdání daňového přiznání a úhradu daně je 1. dubna. V případě využití služeb daňového poradce je to 1. červenec.

„Navrhnu odložení přiznání daně z příjmu. Udělám to formou, že prominu plošně sankce včetně i správních poplatků, což je v mé kompetenci. Ráda bych stabilizační balíček představila příští týden,“ uvedla ministryně.

Události: Úlevy pro podnikatele (zdroj: ČT24)

Balíček i pro třetí a čtvrtou vlnu EET

Dále Schillerová připravuje balíček opatření ohledně spuštění třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb (EET) od prvního května. Ta by se měla týkat všech podnikatelských činností, které dosud tržby neevidovaly.

Podle ministryně sice není možné ze zákona odložit start třetí a čtvrté vlny EET, ministerstvo financí se ale podle ní může zavázat, že kontrolní činnost ze strany finanční a celní správy bude po dobu tří měsíců benevolentní a že nebudou padat sankce.

„Nemohu tedy zastavit to, aby se podnikatelé k EET certifikovali a žádali o autentizační údaje. Ale když o ně požádají později, tak sankce nebude. Ale sankce by byla, kdyby neevidovali nebo neměli pokladní zařízení,“ uvedla Schillerová.

Vlny EET
Zdroj: ČT24

K prvnímu březnovému týdnu si o autentizační údaje k EET zažádalo deset procent živnostníků. Jde o 30 tisíc z celkového počtu 300 tisíc živnostníků, kteří musí EET od 1. května mít, sdělila již dříve Finanční správa.

EET je zaměřena na přijímání plateb v hotovosti. Podle dostupných informací je do EET zapojeno 192 tisíc podnikatelů, kteří dosud evidovali zhruba 13 miliard účtenek.

Na schůzce s podnikatelskými svazy ve čtvrtek chce Schillerová také řešit otázku splatnosti daně z přidané hodnoty a platbu sociálního pojištění. DPH za únor je splatná 25. března, a proto se musí tato otázka podle Schillerové vyřešit rychle. Podnikatelé podle ní požadují i odložení splatnosti sociálního pojištění. To je ovšem v kompetenci ministerstva práce a sociálních věcí a podle Schillerové zatím není jasné, zda je odklad ze zákona možný.

„Mám kontury stabilizačního balíčku a chci ho projednat ve čtvrtek se zástupci podnikatelů a komor, abych vyslechla jejich názory a zvážila je. A poté jej příští týden představím,“ uvedla ministryně.

Události, komentáře: Ministryně financí k opatřením proti koronaviru (zdroj: ČT24)