Italská vláda rozšířila karanténu na celou zemi, Češi se mohou vrátit domů

Italská vláda se uchýlila k bezprecedentnímu kroku – kvůli obavám z šíření nového typu koronaviru zavedla dekretem karanténu pro celou zemi. Mimořádná opatření platí od úterního rána, oznámil premiér Giuseppe Conte. Lidé podle něj mají omezit pohyb na veřejnosti s výjimkou cesty do práce a z práce a krizových situací. Ruší se také veškerá veřejná shromáždění. Do 3. dubna zůstanou zavřené italské školy. Podle ministerstva zahraničí se Češi mohou vrátit z Itálie do Česka.

Z celé šedesátimilionové Itálie se stala ochranná zóna. Podle Conteho jsou mimořádná opatření nutná kvůli ohrožené části obyvatelstva. Koronavirus zabíjí hlavně starší osoby a lidi s oslabenou imunitou.

Italský premiér také vyzval veřejnost k odpovědnému chování. „Čísla nám ukazují, že významně roste počet lidí na jednotkách intenzivní péče a bohužel i mrtvých. Naše zvyklosti se teď musí změnit. Všichni se musíme něčeho vzdát pro dobro Itálie. Musíme to udělat teď a uspějeme jen, pokud budeme všichni spolupracovat a přizpůsobíme se přísnějším pravidlům,“ prohlásil Conte. „Zůstaňte doma,“ zdůraznil.

  • Generální konzulát ČR v Miláně
  •  +39 375 63 78 179
  • +39 02 365 09 536
  • Velvyslanectví ČR v Římě 
  • +39 335 310 450
  • Italské nouzové linky
  • Lombardie 800 894 545
  • Benátsko 800 462 340

Italské ministerstvo zdravotnictví zřídilo informační linku na čísle (+39) 1500, další informace je možné nalézt na webových stránkách www.salute.gov.it (pouze v italském jazyce).

Konec fotbalu i svatebních oslav

Opatření platná dosud pro sever Itálie už podle premiéra Conteho nejsou dostačující. V Itálii nadále nebudou takzvané červené zóny, v karanténě se ocitla s platností od úterý celá země. Ruší se sportovní události včetně fotbalových utkání. V provozu naopak zůstává veřejná doprava.

Všichni se musíme něčeho vzdát. Epidemii zvládneme, pokud přijmeme ještě drastičtější opatření k ochraně našich obyvatel, nebudeme vytvářet červené zóny, nýbrž celá Itálie se stane ochrannou zónou.
Giuseppe Conte
italský premiér

Podle italského listu Corriere della Sera budou muset bary a restaurace po celé zemi v úterý zavřít už v šest hodin večer. Během otevírací doby musejí lidé dodržovat bezpečnou vzdálenost jednoho metru, jinak bude jejich činnost pozastavena.

Diskotéky či herny mají být zcela mimo provoz. Zakázány jsou oslavy včetně svateb, omezení platí i na veřejné akce při pohřbech. V obchodech musí být dodržována vzdálenost jednoho metru, jinak hrozí pokuta a uzavření podniku.

Vláda chce, aby lidé nadále cestovali jen z pracovních, rodinných či zdravotních důvodů a jen v případě, že jejich cesta nelze odložit. Na vlakových nádražích mají úřady měřit lidem teplotu. Lodě mají zákaz zakotvit v řadě přístavů.

Turisté se mohou vrátit domů

Lidé, kteří budou chtít ze země odletět, nebo naopak přiletět, budou muset důvody své cesty obhájit, píše server BBC News. V zemi jsou i tisíce Čechů. „Podle prvotních zjištění, pokud bude jasný důvod, jako návrat domů, tak by mělo být cizincům umožněno se vrátit,“ prohlásil ministr zahraničí Tomáš Petříček. Podle oficiálního vyjádření MZV na webu se Češi mohou vrátit do ČR.

Dekret zavádí povolení vstupu do a ze zón pouze v nejnutnějších případech - v uvedených zónách se mají fyzické osoby vyvarovat všem přesunům při vstupu a výstupu do zón, stejně jako na území těchto teritorií, ledaže by se jednalo o doložené přesuny z pracovních důvodů či v nezbytných zdravotních důvodech. Jsou povoleny návraty do vlastního bydliště. Další podrobnosti budou zveřejněny, jakmile bude k dispozici oficiální text dekretu. Nařízení by se nemělo vztahovat na řidiče kamionové a autobusové dopravy.
Ministerstvo zahraničí
o opatřeních v Itálii (9. 3. 2020, 23:26)

V rámci opatření kvůli šíření koronaviru italská vláda už dříve oznámila, že zavírá od úterka všechna lyžarská střediska v zemi. Sezona tak předčasně končí.

Itálie hlásí k pondělí 9172 nakažených, v neděli bylo pacientů 7375, píše agentura Reuters. Celkem 463 lidí zemřelo. 

Od druhé poloviny února země přijala řadu opatření proti šíření nákazy, zprvu zejména pro sever země, kde je situace nejhorší. Minulý týden mimo jiné uzavřela v celé zemi na dva týdny školy. Nynější opatření platí až do 3. dubna.

„Drastická opatření“

Od neděle přijala italská vláda výrazné zpřísnění opatření, když nařídila až do 3. dubna karanténu pro region Lombardie, kde bylo dosud evidováno nejvíce nakažených, a pro 14 provincií v dalších regionech.

Opatření, na jehož základě by lidé neměli tyto oblasti opouštět, platilo dosud pro zhruba 16 milionů lidí, což byla asi čtvrtina italské populace, a týkalo se mimo jiné i hospodářské metropole Milána či turisty oblíbených Benátek. Nová opatření, která začala platit v úterý, zasáhla asi 60 milionů lidí.

„Na ulicích je o 80 procent méně lidí, než bývá zvykem. Velká nákupní centra omezují vstupy, uvnitř může být jen určitý počet zákazníků. Tvoří se před nimi fronty a lidé v nich dodržují bezpečné rozestupy,“ popsal situaci generální konzul ČR v Miláně Jiří Kuděla. Upozornil, že konzulát uzavřel svoje přepážky, nadále ale provozuje telefonické linky, na nichž odpovídá 24 hodin denně.

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru vypukla od neděle revolta v téměř třech desítkách italských věznic, při níž zemřelo osm vězňů.