Sever Itálie odřízla vláda od světa. Plošná karanténa dopadla na 16 milionů lidí v Lombardii a dalších 14 provinciích

Události: Čtvrtina italské populace je v karanténě (zdroj: ČT24)

Oblast s 16 miliony obyvatel v severní Itálii se na čtyři týdny odřízla od světa, opustit ji mohou jen turisté, kteří se vracejí domů. Italský premiér v noci na neděli podepsal dekret, který znamená izolaci Lombardie a některých provincií v sousedních regionech, odkud nesmí nikdo přijíždět ani je opustit. Itálie je v Evropě zemí nejhůře zasaženou nákazou novým koronavirem. Podle údajů italské civilní obrany bylo v zemi k nedělnímu podvečeru 7375 nakažených a 366 obětí nemoci COVID-19, z toho 257 mrtvých je jen v Lombardii.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Vládní vyhláška přísně omezuje cestování do a z rozlehlé oblasti na severu Itálie, která zahrnuje také hospodářskou metropoli země Milán a turisty hojně navštěvované Benátky. Konkrétně platí karanténa pro Lombardii a čtrnáct nejhůře zasažených provincií Benátska, Piemontu a regionu Emilia-Romagna. Omezení budou účinná až do 3. dubna.

Uzavřené oblasti v Itálii
Zdroj: ČT24/opa

„Stalo se to, že jsme vytvořili dvě oblasti. Tou první je celá Lombardie, druhou regiony Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli, Padova, Treviso a Benátky,“ upřesnil italský premeiér Giuseppe Conte.

  • Telefony generálního konzulátu ČR v Miláně:
  • +39 375 63 78 179
    +39 023 65 09 536
  • Telefon velvyslanectví ČR v Římě:
  • +39 335 310 450
  • Italská infolinka pro Lombardii (pouze pro telefonáty z Itálie):
  • 800 894 545
  • Italská infolinka pro Benátsko (pouze pro telefonáty z Itálie):
  • 800 462 340

Zdůraznil, že na sebe bere plnou politickou odpovědnost za bezprecedentní krok. „Čelíme stavu národní nouze. Už od začátku uplatňujeme preventivní opatření a k situaci přistupujeme bez jakéhokoliv podcenění,“ uvedl Conte po podpisu vyhlášky v noci na neděli.

Výslovné doporučení zůstat doma dostali starší lidé. Ven by ale kromě svých povinností neměli chodit ani mladší lidé – i proto, aby chránili zdraví svých starších příbuzných.

Podle šéfa lombardské krizové jednotky pro intenzivní léčbu Antonia Pesentiho je omezení nutné i proto, aby nezkolaboval zdravotní systém v Lombardii.

„Jsme nuceni instalovat lůžka i na chodbách nemocnic. Celá oddělení nemocnic jsme přebudovali, abychom udělali místo pro pacienty na jednotkách intenzivní péče. (…) Pokud obyvatelé nepochopí, že mají zůstat doma, aby se vyhnuli nákaze, stane se situace katastrofální,“ řekl Pesenti deníku Corriere della Sera.

Turisté mohou domů

Podle českého ministerstva zahraničních věcí je povolen návrat z uzavřených oblastí domů, platí to i pro návštěvníky ze zahraničí. Turisté, kteří navštívili například Milán, tedy v Lombardii neuváznou. Potvrdili to čeští ministři zdravotnictví Adam Vojtěch a zahraničí Tomáš Petříček. Také premiér Andrej Babiš vyzval Čechy, kteří v severní Itálii jsou, aby se vrátili domů – turisty, ale i ty, kdo v zemi pracují. Kdo ovšem ze země do Česka přicestuje, čeká ho dvoutýdenní povinná domácí karanténa.

Agentuře ANSA premiér Conte řekl, že vyhláška neznamená úplné umrtvení severní Itálie. Očekává, že zdraví lidé budou dál chodit do práce. Veřejná doprava proto zůstala v provozu. Uzavřené oblasti by ale lidé neměli opouštět nebo do nich přijíždět z jiných než pracovních důvodů, případně z jiných naléhavých příčin. Policie bude moci každého zastavit a vyptat se ho na důvody cesty.

Garibaldiho brána v Miláně po vyhlášení karantény pro Lombardii
Zdroj: Flavio Lo Scalzo/Reuters

Podle spolupracovnice ČT Nicole Ludwig se lidé v noci, když ještě nebyly známé přesné podmínky plošné karantény, snažili ve velkém Lombardii opustit. „Spousta lidí se snažila vycestovat na jih,“ podotkla. Regiony na jihu Itálie ovšem vyzvaly lidi, kteří jezdí pracovat na sever a snaží se na poslední chvíli dostat zpět na jih, aby v uzavřených oblastech zůstali. Kampánský guvernér Vincenzo De Luca nařídil těm, kdo z uzavřených oblastí přesto přijedou, domácí karanténu.

„Obracím se na vás jako na své děti, bratry, synovce a neteře: zastavte se a vraťte se. Vystupte na nejbližším nádraží, nenastupujte do letadel, otočte auta, vystupte z autobusů. Nepřivážejte epidemii z Lombardie, Benátska a Emilie,“ vyzval krajany i guvernér jihoitalské Apulie Michele Emiliano. Zatímco jeho region zatím hlásí 26 potvrzených případů koronaviru, na severu jsou jich tisíce.

Kdo v Lombardii uvázl, rozhodně nemůže jít za kulturou nebo sportem, a to ne jen proto, že se to nesmí, ale i proto, že všechna taková zařízení byla uzavřena. Na čtyři týdny musí přerušit provoz i lyžařská střediska.

Conte dodal, že Itálie se snaží přijatými opatřeními zajistit zdraví svých obyvatel. „Chápeme, že všechna tato nařízení způsobí nepříjemnosti. Chápeme, že přinesou oběti, někdy malé, někdy velké, “ dodal podle agentury Reuters Conte.

Italská vláda o karanténě rozsáhlé oblasti na severu země rozhodla poté, co se během soboty potvrdilo 1200 nových případů koronaviru. V neděli počet nakažených vzrostl dokonce o více než 1400 případů – z 5883 na 7375. Jen v Lombardii zemřelo 103 lidí.

Ať Conte zakáže Italům cestovat, vyzval Babiš

Jen o trochu mírnější pravidla platí pro zbytek Itálie. Lidé sice mohou bez obav ven a po Itálii cestovat, ale přerušena je činnost zábavních a kulturních zařízení, včetně divadel, biografů, muzeí a knihoven. Bary a restaurace musí zajistit minimálně metrovou vzdálenost mezi návštěvníky. Otvírací hodiny mají být omezeny od šesté ráno a do šesté večer. „Odložit se musí i všechny civilní i náboženské svatby a pohřby,“ doplnil italský premiér.

Podle českého premiéra Andreje Babiše by ale vláda na Apeninském poloostrově měla udělat ještě více a zakázat Italům opouštět zemi. Připomněl, že jiné státy Italům vstup v rámci schengenského prostoru nemohou zakázat. „Jediné, co je možné, aby italský premiér vyzval občany, aby do jiných zemí v Evropské unii necestovali. My nevíme, jestli nákaza zůstane jenom u 16 milionů lidí v karanténě,“ řekl Babiš.

Generální konzul ČR v Miláně Jiří Kuděla ale zdůraznil, že si něco takového nedokáže představit.

Italský ekonomický infarkt: Uzavřené oblasti jsou motorem země

Pro Itálii je rozhodnutí izolovat Lombardii velkou ranou z hospodářského hlediska. Milán je finančním srdcem země. „Je to symbol kapitalismu, tržní ekonomiky, řada průmyslových podniků tam sídlí, vznikla tam. Je to jedna z nejbohatších částí světa. Třebaže italská ekonomika jako celek stagnuje, sever Itálie je neuvěřitelně bohatá část světa. Třeba spousta známých automobilek odtamtud pochází,“ poukázal ekonom Lukáš Kovanda z Czech Fund.

Očekává, že v důsledku by mohly poklesnout burzy v Itálii, Evropě, ale nejspíše i v celém světě.

Podle Nicole Ludwig uvažuje vláda o uvolnění asi 7,5 miliardy eur, aby ekonomiku ochromenou koronavirem povzbudila. Bude to ale znamenat další zadlužení země. Parlament bude o tomto opatření hlasovat v příštím týdnu. 

WHO chválí odvážná opatření

Světová zdravotnická organizace (WHO) dosavadní postup Itálie ocenila. Její šéf Adhanom Ghebreyesus vyzdvihl odvážná opatření v boji proti šíření koronaviru a oběti, které Italové přinášejí. „Vláda a Italové podnikají smělé a odvážné kroky s cílem zpomalit šíření koronaviru a chránit svou zemi a svět. Přinášejí opravdové oběti,“ uvedl Ghebreyesus Dodal, že je WHO se zemí solidární.

V Itálii ale ochromuje koronavirus i vládu. V sobotu oznámil, že má nemoc COVID-19, guvernér regionu Lazio Nicola Zingaretti, který je zároveň předsedou vládní Demokratické strany. Podle televize RAI je nově potvrzena i nákaza guvernéra Piemontu Alberta Ciria.

Příbuzní vězňů před káznicí v Neapoli
Zdroj: Ciro de Luca/Reuters

Bouřící se vězni

Ve čtyřech italských věznicích vypukly kvůli novým opatřením protesty. Podle deníku La Repubblica byly příčinou nepokojů hlavně obavy z toho, co se děje venku, a nespokojenost vězňů s izolací kvůli zakázaným návštěvám.

Odpoledne se vězni zabarikádovali v zařízení v Modeně. Při potyčce jeden z nich zemřel, dva příslušníci bezpečnostních složek byli zraněni a 20 zaměstnanců muselo vězení opustit.

Kromě Modeny nepokoje propukly i ve věznicích ve městech Neapol, Frosinone a Alessandria. Ve Frosinone zhruba 80 kilometrů jižně od Říma se zabarikádovala asi stovka trestanců, proti kterým zasáhla policie. Vězni sestavili seznam požadavků, který obsahoval i povolení návštěv příbuzných, a podle agentury AGI se snaží jednat s vedením.