Italská vláda chce kvůli koronaviru uzavřít celou Lombardii a dalších 11 provincií

Italská vláda se chystá přijmout nová opatření, která mají zabránit dalšímu šíření koronaviru v zemi. Podle agentury Reuters bude na celou Lombardii a dalších jedenáct nejhůře postižených oblastí včetně Benátek či Modeny uvalena karanténa. Počet obětí koronaviru v Itálii během soboty vzrostl na 233, během posledních 24 hodin si nemoc COVID-19 vyžádala 36 životů. Italské úřady registrují 5883 nemocných, což je o 1247 případů víc než v pátek.

Epidemie koronaviru zasáhla Itálii ze všech evropských zemí zatím nejhůře. Onemocnění se šíří hlavně z několika ohnisek v severní Itálii, vlastní případy však potvrdilo všech 20 italských regionů. Nejvíce nakažených hlásí Lombardie, kde podle nové bilance přibylo 808 případů, celkem je v této oblasti 3320 případů.

Přísná opatření připravovaná italskou vládou mají dalšímu šíření koronaviru zabránit. Izolována má být celá jedenáctimilionová Lombardie, včetně správního střediska Milána, který je ekonomickou metropolí země.

Opatření ale budou platit také pro 11 provincií v dalších regionech. V regionu Emilia-Romagna se jedná o provincie Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia a Rimini; v regionu Benátska jde o Benátky, Padovu a Treviso; v regionu Piemont o provincie Asti a Alessandria; ve středoitalském regionu Marche o provincii Pesaro e Urbino.

Vstup a odjezd z těchto oblastí bude během karantény, která má platit až do 3. dubna, striktně omezen, uvádí se v návrhu vládního dekretu. Budou zde zavřena veškerá lyžařská střediska, muzea, kulturní centra, školy, restaurace, bary, tělocvičny či lázně. Všem zdravotníkům budou zrušeny dovolené. Odloženy budou svatby, pohřby i sportovní akce.

Události: Itálie hlásí velký nárůst počtu nemocných (zdroj: ČT24)

Celkový počet infikovaných za posledních 24 hodin v Itálii vzrostl o 1247 případů, v zemi je tedy 5883 nemocných. Nemoci COVID-19 podle nové bilance italských úřadů podlehlo dalších 36 lidí, choroba si tak vyžádala už 233 životů. Přes pět set lidí se však už úspěšně vyléčilo, připomněl deník Corriere della Serra. 

V Česku od půlnoci z pátku na sobotu platí povinná karanténa pro každého, kdo Itálii navštívil, bez ohledu na region, kam jel. Všichni lidé s trvalým i přechodným pobytem v Česku musí po návratu pod hrozbou třímilionové pokuty zůstat dva týdny doma.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Opatření proti šíření koronaviru se rozhodl přijmout i Vatikán, kde byl v pátek potvrzen první případ nemoci COVID-19. Nedělní požehnání udělí papež František pouze prostřednictvím videopřenosu, nevystoupí před věřícími na Svatopetrském náměstí jako obvykle. Streamované budou i generální audience, kterých se nejméně do 15. března nebudou smět poutníci ve Vatikánu účastnit.

Více než tisíc nově nakažených má také Írán

Prudký nárůst případů nákazy novým koronavirem i obětí nemoci COVID-19 hlásí také íránské ministerstvo zdravotnictví. Za uplynulých 24 hodin podlehlo této chorobě dalších 21 osob, bilance obětí tak vystoupala na 145. Registrováno bylo také přes tisíc nových pacientů s prokázanou nákazou, celkem je jich nyní v zemi 5823.

Novému koronaviru podlehl už druhý poslanec íránského parlamentu. Podle agentury Irna zemřelo od začátku epidemie na COVID-19 sedm dalších politiků nebo vysokých představitelů, včetně poradce ministra zahraničí. Nákazu koronavirem ohlásili podle agentury Reuters také náměstek íránského ministra zdravotnictví a další poslanec. 

Írán má spolu s Itálií nejvyšší počet úmrtí na koronavirus mimo Čínu. Íránské úřady přijímají opatření s cílem zabránit šíření epidemie. Ve velkých městech byly zrušeny páteční modlitby, omezován je volný pohyb vozidel.

Rakousko zavede namátkové kontroly

Počet nakažených novým typem koronaviru v Německu stoupl do sobotního večera na 802, což je téměř desetkrát více než o týden dříve. Je to také nárůst o více než sto nakažených proti údajům z pátku.

Nejvíce nakažených je na západě a na jihu země, nejvíce případů oznámily úřady nejlidnatější spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, s odstupem ji následují Bavorsko a Bádensko-Württembersko. 

Rakousko aktuálně hlásí 79 případů, o 16 více než v pátek. Kancléř Sebastian Kurz od pondělí nařídil namátkové zdravotní prohlídky lidí přijíždějících do země z Itálie.

Francie oznámila dalších pět obětí nového koronaviru, dohromady tedy eviduje již 16 úmrtí. Počet potvrzených případů nákazy vzrostl z pátečních 613 na 949. Počet nových případů v sobotu tamní úřady zvýšily dvakrát, nejprve dopoledne informovaly o více než stovce nových pacientů a následně bilanci zvýšily o 233 dalších případů. 

Slovensko má další dva nakažené

Slovensko až do pátku platilo za poslední středoevropskou zemi bez koronaviru. To se změnilo, když byl pozitivně testován dvaapadesátiletý muž z okolí Bratislavy. Bylo ale pravděpodobné, že nezůstane sám, protože nebyl v poslední době v zahraničí – na rozdíl od jeho syna. Že je mladší muž, který byl v Itálii, nakažen rovněž, oznámily slovenské úřady v sobotu.

„Slovensko tak hlásí tři pozitivní případy a zná i pacienta 'nula', tedy prvního nosiče daného onemocnění. Je to syn, který byl v polovině února na výletě v italských Benátkách,“ uvedlo v prohlášení slovenské ministerstvo zdravotnictví. Navíc se koronavirus potvrdil i u manželky staršího muže.

V Číně poklesl počet případů, Šanghaj zavádí opatření proti zavlečení nemoci ze zahraničí

Zatímco v Evropě a Jižní Koreji se situace zhoršuje, v Číně, odkud se nemoc COVID-19 začala šířit, počty nových případů v pátek výrazně poklesly. Úřady navíc tvrdí, že čtvrtina těch, u kterých se nákaza potvrdila, si ji přivezli ze zahraničí.

V pevninské Číně – ke které se nepočítá autonomní Hongkong ani Macao – bylo v pátek 99 nových případů a zemřelo 28 lidí. Všechna úmrtí v pevninské Číně přitom hlásí provincie Chu-pej, která je epicentrem nákazy. Jde ale o pokles a počet nově nakažených je vůbec nejnižší od 20. ledna, kdy čínské úřady začaly údaje zveřejňovat. Celkem od počátku šíření koronaviru Čína eviduje přes 80 600 nakažených a 3070 obětí.

Mezinárodní letiště v Šanghaji zpřísnilo kontroly kvůli obavám ze zavlečení koronaviru ze zahraničí. Reaguje tak na fakt, kdy v čínské provincii Chu-pej je nyní největším zdrojem nových nákaz koronavirus dovezený ze zemí jako jsou Itálie a Írán.

Šanghaj, kde byly v pátek zaznamenány tři případy dovezeného koronaviru, uvedla, že zpřísní hraniční kontroly, jelikož tam je nyní nové bitevní pole.

Zatímco v pátek oznámila Jižní Korea jen necelé dvě stovky nových případů nákazy koronavirem, v sobotu evidovalo Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci 448 nově nemocných. Dva lidé zemřeli, celkem již je v zemi 46 obětí.

Další úmrtí v USA

Z hlediska počtu nakažených jsou poměrně málo zasažené Spojené státy, kde je však vysoká smrtnost koronaviru. Že zemře pět až šest procent lidí s potvrzenou nákazou – zatímco ve většině zemí se pohybuje smrtnost kolem jednoho procenta, v Itálii a Číně mezi třemi a čtyřmi procenty – podle některých vědců může ukazovat i na to, že je v zemi množství nediagnostikovaných případů.

V pátek oznámily americké úřady úmrtí dvou dalších lidí – v obou případě jsou obětmi floridští senioři. Počet obětí viru v celých Spojených státech tak dosáhl 17 a počet nakažených 335.