Počet lidí nakažených koronavirem večer stoupl na 26. Policisté začnou na hranicích měřit teplotu

Události: V Česku je 21 případů nákazy koronavirem (zdroj: ČT24)

Nemocnice Na Bulovce ohlásila v sobotu večer dalších pět pozitivních pacientů na koronavirus. Na Twitteru to večer uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Počet nakažených v České republice tím stoupl na 26.

„Jeden z nově potvrzených je muž, který pobýval v Bostonu. Dva nakažení byli v posledních dvou týdnech v rámci jedné skupiny na lyžích v Itálii. Koronavirus se také potvrdil u manželského páru, který byl v kontaktu s nakaženou ženou v Rakousku, ta se vrátila z Bostonu,“ uvedl ministr Vojtěch.

U tří pacientů se podle něj projevily klinické příznaky, další dva jsou bez obtíží. „Nyní jsou všichni v domácí karanténě,“ dodal ministr.

Během soboty tak přibylo sedm nových případů.

Od půlnoci platí nové nařízení ministerstva zdravotnictví, které fakticky znamená, že tisíce lidí, kteří by se v těchto dnech měli vrátit z dovolené v Itálii, stráví další dva týdny doma. V sobotu ministerstvo rozšířilo opatření i na lidi, kteří mají v Česku přechodný pobyt.

V pondělí mají navíc policisté ve spolupráci s celníky a hasiči na vybraných hraničních přechodech namátkově měřit teplotu lidem přijíždějícím do země.

Zavolat lékaři a zůstat doma

Po pátečním jednání vlády s hejtmany se očekávaly závěry ve smyslu dohody o navýšení počtu respirátorů zasílaných do regionů a nových opatření a na zlepšení komunikace mezi bezpečnostní radou státu a obdobnými radami v krajích. I na to došlo. Hlavně ale premiér Andrej Babiš (ANO) následně vyhlásil nařízení, které dopadne až na desetitisíce lidí.

Téměř každý člověk, který se vrátí z cesty do Itálie – bez ohledu na to, zda byl v již dříve vyhlášených rizikových regionech na severu země nebo třeba na Sardínii, kde je daleko méně potvrzených případů než v Česku, a bez ohledu na to, zda je zdravý, či nemocný – nebude moci dva týdny po příjezdu domů mezi lidi.

Zprvu vydalo ministerstvo zdravotnictví nařízení, které se týkalo občanů ČR a lidí s trvalým pobytem v Česku, v sobotu je rozšířilo i na osoby s přechodným pobytem nad 90 dnů a zaměstnance firem, kteří v republice pracují.

„Dostanou SMS s pokynem, že v pondělí mají kontaktovat svého praktického lékaře,“ upřesnil v pátek Adam Vojtěch. Lékaři jsou potom povinni karanténu vyhlásit. Když zůstane izolovaný člověk zdravý, bude muset v izolaci zůstat dva týdny, během kterých ho mohou zkontrolovat hygienici a při porušení nařízení mu udělit až třímilionovou pokutu.

Jediní, kterých se nařízení netýká, jsou řidiči nákladních aut a zdravotní služby a dopravní piloti. To umožnila výjimka, kterou ministr zdravotnictví podepsal v sobotu.

V karanténě mají zaměstnanci nárok na náhradu 60 procent základu své průměrné mzdy či platu, zatímco živnostníci nedostanou nic. Teprve kdyby byla karanténa prodloužena na více než dva týdny, vyplatil by stát náhradu těm, kdo si platí připojištění.

Premiér Babiš nicméně vyzval zaměstnavatele, aby lidem s pomyslným „domácím vězením“ umožnili pracovat z domova, případně aby uznali jejich izolaci jako překážku v práci a vyplatili jim plnou mzdu.

Někteří se stihli vrátit z Itálie před půlnocí. Zůstaňte i tak doma, vyzval je Prymula

Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví platí od půlnoci z pátku na sobotu, unikli mu tedy ti, kdo uspíšili návrat a hranice České republiky a Rakouska či Německa překročili v pátek ve 23:59 či dříve. Někteří turisté raději skutečně ukončili dovolenou předčasně.

„Vyrazili jsme, abychom stihli být do půlnoci tady. Jsme sice ze Zlína, ale jeli jsme na Rozvadov, abychom byli co nejrychleji na českém signálu,“ přiblížil jeden ze šťastných turistů, který se karanténě vyhnul.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula i premiér Babiš však vyzvali i ty, kdo se stihli vrátit z Itálie před účinností mimořádného opatření, aby se podrobili dobrovolné domácí izolaci. „Když se podíváme na chování viru, tak je zřejmé, že mnoho občanů může mít virus v podobě, kdy se klinicky neprojevuje. (…) Zákeřnost viru je, že se šíří, napadá další kontakty,“ upozornil Prymula. Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví platí na neurčito.

Ve vlacích letáky, na odpočívadlech plakáty, na hranicích teploměry

Nejen lidé, kteří se vracejí, ale i návštěvníci z jiných zemích budou dostávat informační letáky s pokyny co dělat v případě nákazy. „Informační letáky, které budou v několika jazycích, budou distribuovány v mezinárodních vlakových spojích, které překročí hranice ČR, a to prostřednictvím průvodčích,“ přiblížil ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Informační plakáty budou podle něj i na dálničních odpočívadlech.

Podle Babiše začnou od pondělí také namátkové kontroly na deseti hraničních přechodech – Rozvadově, Folmavě, Železné Rudě, Dolním Dvořišti, Strážném, Mikulově, Hatích, Břeclavi, Cínovci a Pomezí. Bude se měřit teplota. „Chtěl bych požádat, abyste tolerovali a byli trpěliví,“ řekl policejní prezident Jan Švejdar. Na hranicích budou přijíždějící lidé dostávat také letáky shodné s těmi ve vlacích.

Vydávání mimořádných opatření sobotou nekončí. Po Itálii, Koreji a Číně se české úřady zaměřily také na Írán, který rovněž patří k nejhůře zasaženým zemím. Po dohodě resortů vnitra, zdravotnictví a zahraničí pozastavilo Česko vydávání víz íránským žadatelům. „Írán je tikající bombou. Počet případů je tam mimořádný, za den je jich více než tisíc,“ zdůvodnil ministr Vojtěch.

Na tiskové konferenci se Vojtěch také omluvil lékařce ze soukromé kliniky Tilia, která podle jeho pátečního vyjádření odebírala vzorky kvůli testům na koronavirus nestandardně a sama skončila v nemocnici na Bulovce. Doktorka ale oznámila, že je zdravá, pracuje a zmíněnou proceduru její laboratoř neprovádí. Vojtěch podle svých slov dostal špatnou informaci.

Zdravotníci dostanou respirátory příští týden

Příští týden začne ministerstvo zdravotnictví rozdělovat zdravotníkům respirátory, které začalo centrálně pořizovat. Podle náměstka Prymuly chce mít resort do dvou týdnů také nastavený systém zásobování ochrannými pomůckami.

Kolem 90 tisíc pomůcek dostanou nemocnice, 15 tisíc praktici pro děti i dospělé, další pak zubaři, hygienici a záchranáři. Následovat by měli ambulantní specialisté. Po zdravotnících by se měly dostat na řadu domovy pro seniory, pacienty s demencemi či postižené a další zařízení sociálních služeb. Jejich požadavky by mělo podle Prymuly shromáždit ministerstvo práce, poté by je mělo předat resortu zdravotnictví.

Ministerstvo zakázalo ve středu výrobcům respirátory z Česka vyvážet a prodávat v zemi někomu jinému než státu, zdravotníkům a poskytovatelům sociálních služeb. Od pátku je možné ochranné pomůcky prodávat už jen státu. Mimořádná opatření platí zatím na neurčito.