Koronavirus se může v USA šířit už týdny, tvrdí vědci

V americkém státě Washington se nový koronavirus šíří zřejmě už několik týdnů. Ukazují to předběžné výsledky anylýzy genetických vzorků viru. Znamenalo by to, že by v této části USA mohly být stovky dalších zatím nediagnostikovaných případů nemoci. Ve Spojených státech bylo k neděli hlášeno sedmdesát pacientů s COVID-19.

Státní i místní úřady začaly v USA navyšovat počty testů potenciálně nakažených osob poté, co se objevilo více případů na podezření nákazou a také přibylo potvrzených případů. Nově se jedná o pacienty ve státech Illinois, Rhode Island a Washington.

Právě v největším městě státu Washington, v Seattlu, oznámily úřady o víkendu další dvě nakažené osoby. Jde o muže ve věku nad šedesát let, oba jsou v kritickém stavu. Celkem je v Seattlu šest potvrzených případů.

Pátrání špatným směrem

O delší době výskytu viru v USA informovali během víkendu vědci z Centra pro výzkum rakoviny Freda Hutchinsona a Washingtonské univerzity. Jejich data napovídají, že se nový koronavirus v zemi vyskytuje možná až šest týdnů. Pokud je to pravda, znamenalo by to mnohem více případů než nyní. Tento výzkum ale zatím neprošel recenzním řízením, takže není ověřený.

Že jsou tyto domněnky reálné, ale potvrzuje také profesor Trevor Bedford, který objevil první případ nemoci COVID-19 ve státě Washington. Na Twitteru uvedl, že podle rozdílů mezi prvním případem kornaviru v USA z 20. ledna a tím nejnovějším z 28. února to vypadá, že v USA museli být nemocní už dříve.

„Myslím, že ve státě Washington čelíme již podstatné epidemii, která nebyla objevena především kvůli tomu, že se pátralo jen po lidech, kteří se vraceli z Číny,“ uvedl Bedford.

Nemoc může nepozorovaně kolovat

Agentura AFP oslovila další vědce, kteří nebyli součástí tohoto výzkumu. Podle nich nejsou výsledky nijak překvapivé, protože u většiny lidí, zejména těch mladších a zdravějších, se příznaky neprojevují odlišně od chřipky nebo horšího nachlazení.

„Myslíme si, že velké množství lidí má jen lehké symptomy a nebo může být dokonce úplně bez nich. Příznaky jsou dost nespecifické a podmínky pro testování na přítomnost viru jsou velmi přísné. Kombinace těchto dvou faktorů znamená, že nemoc může kolovat, aniž bychom o ní věděli,“ uvedl Justil Lessler, profesor epidemiologie na Univerzitě Johnse Hopkinse.

Jsou USA připravené na epidemii?

Výzkum stejného pracoviště z druhé poloviny roku 2017 zjistil, že USA jsou na epidemickou situaci připravené nejlépe ze všech států světa. Česká republika se v žebříčku umístila na 42. místě, v některých kritériích ale patří mezi celosvětovou špičku.

Profesor William Haseltine z Harvardu, který studoval koronavirus i v čínském Wu-chanu, potvrdil, že USA jsou na případnou pandemii připravené lépe než v minulosti, ale současně varoval před řadou slabin místního zdravotnictví.

Tou největší je podle něj přetížení nemocnic, které se projevilo například před dvěma roky v Kalifornii během silné chřipkové sezony. Nemocnice nestíhaly přijímat nové pacienty, nouzová lůžka vznikala ve stanech a lidé se cítili podle Haseltina spíš jako ve válečné zóně než v civilizované zemi.

Vláda rozesílá tisíce nových sad testů

Americký viceprezident Mike Pence i ministr zdravotnictví Alex Azar ujistili veřejnost, že federální vláda zajišťuje dostatek testů na odhalení COVID-19. Oba během víkendu potvrdili, že tisícovky funkčních testovacích sad jsou v současné době distribuovány po celé zemi. Jen během víkendu jich vláda odeslala více než 15 tisíc, v současné době pracuje na tom, aby co nejdříve vzniklo dalších 50 tisíc sad.

První dávka testů totiž měla vadu a lékaři s nimi nebyli schopní vyhodnocovat spolehlivě, jakou nemocí pacienti trpí.

Riziko je nízké, tvrdí Trump

„Vzhledem k tomu, co jsme už podnikli, zůstává riziko pro Američany i nadále velice nízké,“ oznámil americký prezident Donald Trump. „Jsme připraveni se přizpůsobit a udělat všechno, co je třeba, když se nemoc rozšíří – pokud se to stane,“ dodal.

Podle něj se už v Kongresu začíná rodit dohoda mezi republikány a demokraty, díky níž by administrativa mohla získat až 2,5 miliardy dolarů (asi 58 miliard korun) určených na prevenci a boj s epidemií koronaviru. Vůdce senátních republikánů Mitch McConnell prohlásil, že doufá, že by mohl příslušný návrh projít Senátem do dvou týdnů.

Trumpova administrativa podle dvou nejmenovaných zdrojů agentury Reuters zvažuje využití zvláštního nouzového zákona, který umožňuje úřadům nařídit firmám výrobu strategicky nezbytných materiálů a produktů. Pokud by se tento záměr potvrdil, značilo by to podle Reuters zintenzivnění vládních příprav na možnou epidemii.