Testy na koronavirus v USA nefungují, výrobce udělal chybu

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) varovalo veřejnost, že vypuknutí koronavirové epidemie by mohlo vážně narušit životy obyčejných Američanů a vyzvalo rodiny i komunity, aby se na tuto situaci začaly připravovat.

Spojené státy se potýkají s tím, že rozsah rozšíření nového koronaviru v této zemi není známý. Ukázalo se totiž, že testovací sady na přítomnost viru jsou vadné, a proto musí být staženy. Funkční testovací sady jsou tedy nyní k dispozici jen v několika státech USA a není jasné, kdy budou dostupné nové, tentokrát již funkční.

Prezident Donald Trump mezitím při návštěvě Indie v úterý informoval, že koronavirus „je v naší zemi plně pod kontrolou“ a že „odejde“. Nancy Messonnierová, která v CDC vede odbor Imunizace a respiračních chorob, ale v telefonickém briefingu varovala, že situace je výrazně horší. „S tím, jak stále více zemí zažívá šíření (viru) v komunitách, stává se zadržování na hranicích stále těžším a těžším,“ uvedla. „Nakonec můžeme očekávat, že se začne šířit i v naší zemi. Není ani tak otázka, jestli se to stane, jako spíš kdy přesně se to stane a kolik lidí v této zemi bude mít vážnou nemoc.“

Vzhledem k tomu, že proti nemoci COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje, stále neexistuje ani očkování, ani lék, by bylo podle CDC potřeba v Americe zavést opatření, která praktikují i ostatní zasažené země – tedy uzavírání škol, omezení dopravy a další.

„Rozumím tomu, že celá tato situace se může zdát nepřekonatelnou a že narušení běžného fungování života může být vážné. Ale jde o věci, o nichž by lidé měli začít přemýšlet již nyní,“ uvedla expertka. „Bavila jsem se o tom u snídaně se svou rodinou a dětem jsem řekla, že i když si nemyslím, že právě teď jsme v ohrožení, měli bychom se připravovat.“

Problém s testovacími sadami

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí si je vědomé problémů s testovacími sadami, které v průběhu února dodávalo jednotlivých státům. Agentura oznámila, že byly odhaleny chyby ve výrobě jedné z přísad testu, takže laboratoře nebyly schopné potvrdit, zda je opravdu funkční a použitelný. Z praktického hlediska se tedy k testování potenciálně infikovaných osob nedá použít.

Podle Messonierové má funkční testy jen 12 států a lokalit – deník Guardian se s odkazem na vlastní zdroje domnívá, že je to jen pouhých pět států. „Jsem frustrovaná stejně jako mnoho z vás, kteří jste se sadou měli problémy. Chci vás ujistit, že pracujeme na její úpravě a doufáme, že dodáme novou verzi velmi brzy,“ dodala s tím, že práce probíhají největší možnou rychlostí.

Kritika amerického postupu

Přístup amerických úřadů už si našel řadu kritiků. Jeremy Konyndyk, který vedl tým expertů při vypuknutí epidemie Eboly roku 2014, uvedl, že mu není jasné, proč je americká reakce oproti zbytku světa tak zpožděná.

„Je pro mě záhadou, proč vláda nebyla schopná vyřešit tento problém v době, kdy většina ostatních států, která stejnému problému také čelí, dokázala provést testy v mnohem větším rozsahu,“ kritizoval současnou administrativu. „Máme ve vládě spoustu lidí, kteří na tom tvrdě, velmi, velmi tvrdě pracují, ale chybí nám plná odezva americké vlády, kterou tolik potřebujeme,“ dodal.

Vyjádřil také znepokojení nad tím, jak rozdílně se k této situaci vyjadřuje americký prezident Trump a jeho vlastní administrativa. „Vypadá to, že prezidentovou prioritou je více udržet trhy v klidu, než podniknout vše pro to, aby udržel Ameriku v bezpečí. A to znepokojuje,“ řekl Konyndyk, který pracoval pro administrativu Baraka Obamy, deníku Guardian.

Jaký je stav?

USA zatím odhalily 14 případů na svém území – 12 z nich jsou lidé, kteří se vrátili domů ze zahraničí. Dalších 40 Američanů, kteří byli pozitivně testováni na koronavirus na výletní lodi Diamond Princess, už bylo navráceno do vlasti a další tři nakažení se do USA vrátili z Číny.

„Příští týden nám ukáže hodně o této epidemii,“ popsala Saskia Popescuová, epidemioložka z Univerzity George Masona. „Panuje obava ohledně omezených možností testování, které teď ve Spojených státech máme,“ dodala. Podle ní v USA chybí také ochranné pomůcky, jako jsou respirátory a speciální ochranné obleky.

Podle vysokého státního úředníka Alexe Azara už vláda požádala o 2,5 miliardy z nouzových fondů. V současné době má k dispozici asi 30 milionů chirurgických roušek, ale jeho úřad odhaduje, že jich možná bude potřeba až desetkrát tolik.