Česko se obrňuje před koronavirem. V případě potřeby má plány i na uzavření měst

90’ ČT24 - Koronavirus v Evropě (zdroj: ČT24)

Pravděpodobnost výskytu koronaviru v Česku se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) v posledních dnech zvýšila. Případné rozšíření nemoci do tuzemska prý nelze stoprocentně vyloučit. Uvedl to v Devadesátce ČT24. Hlavním úkolem, na který se ministerstvo zdravotnictví zaměří, je příprava proti možné nákaze.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Itálie je co do počtu lidí nakažených novým koronavirem čtvrtou nejpostiženější zemí na světě, onemocnělo tam přes dvě stě lidí, sedm kvůli viru zemřelo a karanténa platí hned v několika severoitalských městech.

„Itálie je v pořadí třetí země s nejvyšším počtem nakažených. Musíme to brát na zřetel a být obezřetnější než před týdnem. To je náš úkol, připravit se,“ uvedl pak v reakci na evropské šíření nemoci Adam Vojtěch. Podle něho je zároveň potřeba určit, jak bude stát postupovat v případě, kdy se v Česku objeví první infikovaný. 

Ministr zdravotnictví dále řekl, že kvůli koronaviru svolal Ústřední epidemiologickou komisi, aby s ní projednal další postup. Další otázky totiž vyvstávají ohledně situací, jak postupovat při izolaci možných nakažených nebo jak monitorovat jejich kontakty.

České nemocnice jsou podle Vojtěcha na případný výskyt koronaviru připravené a vědí, jak postupovat. V tuzemsku bylo zatím na nemoc testováno 86 lidí a všechny vzorky byly negativní. 

Letecká doprava přerušena nebude

„Roli hrají i ostatní ministerstva. Pokud bychom měli zavést opatření jako v Itálii, což znamená třeba uzavření měst, tak se musíme zkoordinovat s resortem obrany,“ říká Vojtěch. Zrušení leteckých linek mezi Českem a Itálií, podobně jako s Čínou, podle něho zatím nehrozí.

Ke změně stanoviska ale může dojít v případě, kdy se tamní koronavirus začne více šířit a nakažených přibyde. „Italové izolovali města, epidemie se nešíří. Pokud se budeme bavit o tisícovkách nakažených, tak přerušení letecké dopravy zvážíme,“ tvrdí Vojtěch.

Ministr zároveň doporučil českým turistům, ať se v případě návštěvy Itálie vyhnou uzavřeným oblastem, kde jsou zvýšená sanitární opatření. Varování před severoitalskými oblastmi už v pondělí vydalo také ministerstvo zahraničních věcí.

Vojtěch nevyloučil možné uzavření státních hranic, což ale označil za krajní řešení. Pokud by se koronavirus rozšířil do Česka, vláda by podle ministra měla být schopná zasáhnout podobně, jako italské úřady. Dojít by k tomu přitom mohlo tehdy, až bude stoprocentně jisté, že se v Česku nachází desítky nebo stovky nakažených. „Zákony nám to umožňují, máme širokou pravomoc,“ popisuje Vojtěch. 

Epidemiolog a náměstek ministerstva zdravotnictví Roman Prymula si také myslí, že se Česko musí připravit na případné rozšíření nákazy koronaviru. Ačkoliv je situace vážná, úřady jsou podle něho připraveny řešit krizi represivně.

„Máme kaskádu zdravotnických zařízení – od Bulovky až po vojenskou nemocnici v Těchoníně. Na infekčních odděleních je dostatek míst, lůžek je asi tisíc. Můžeme také nouzově aktivovat lékařská zařízení, která nejsou původně určena pro hospitalizaci nakažených,“ popisuje Prymula.

Uzavření měst nemůžu vyloučit, tvrdí Prymula

Mnohem větší starosti mu prý dělají preventivní opatření. Jelikož po celé Evropě zrovna probíhají epidemie chřipky, je těžké v populaci rozeznat nachlazeného člověka od nakaženého koronavirem. Podle náměstka zároveň nelze efektivně kontrolovat hranice bez toho, aby se hermeticky uzavřely.

Pravděpodobnost výskytu koronaviru v Česku přitom není nulová. „Nemohu vyloučit, že budou uzavřena města nebo vesnice jako v Itálii, ale jsou na to připravené plány. Je to záležitost izolace celých oblastí. Je ale jednodušší izolovat malé vesnice než města, jako je například Milán. Doufám, že k tomu nedojde,“ dodává Prymula.