TÉMA

Milán

Past pokroku: U Sevesa padali z nebe mrtví ptáci. V Itálii zabíjely dioxiny

Katastrofa v Sevesu v roce 1976 byla průmyslovou havárií, při které došlo k úniku toxických plynů do hustě obydleného města v severoitalské Lombardii. Svými dopady na obyvatele se zařadila po bok Fukušimy, Bhópálu, Černobylu a Three Mile Islandu jako jedna z nejhorších průmyslových havárií minulého století.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 09:07|

Spolupráce Česka a Itálie může růst v mnoha oblastech, řekl prezident Pavel po návštěvě Říma

Česko a Itálie nacházejí stále více společných pozic, zejména v pomoci Ukrajině, energetické bezpečnosti či v tom, jak čelit důsledkům migrace, řekl prezident Petr Pavel novinářům v Římě po úterním jednání se svým protějškem Sergiem Mattarellou a premiérkou Giorgiou Meloniovou. Zmínil také, že vzájemná spolupráce může dále růst i v ostatních oblastech, tedy kosmickém výzkumu, letectví, dopravní infrastruktuře, vzdělávání, vědě a výzkumu.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 19:38|

Muzeum v Brně slaví 150 let unikátní výstavou, na které cinká a křupe porcelán

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně slaví 150 let a hlavním bodem programu oslav je výstava Made by Fire, jedna z největších prezentací českého autorského skla, keramiky a porcelánu v novodobé historii. Otevírá také otázky udržitelnosti a produkce odpadu, a s tím souvisí střepy.
16. 11. 2023|

Při požáru v domově pro seniory v Miláně zemřelo šest lidí a nejméně 68 utrpělo zranění

Při požáru v domově pro seniory v italském Miláně zemřelo v noci na pátek šest lidí a dalších nejméně 68 utrpělo zranění, píše agentura Reuters s odvoláním na tamní úřady. Tři lidé jsou podle dostupných informací zraněni vážně. Požár, který podle agentury ANSA vypukl kolem 1:20, zřejmě způsobila nešťastná náhoda. Zařízení s pečovatelskou službou má podle italských médií celkem 210 lůžek.
7. 7. 2023Aktualizováno7. 7. 2023, 07:46|

V Miláně se konal pohřeb Silvia Berlusconiho. Zúčastnili se Orbán nebo katarský emír

V milánské katedrále Narození Panny Marie se uskutečnil státní pohřeb bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho. Zemřel v pondělí ve věku 86 let. Obřadu se zúčastnili prezident Sergio Mattarella, premiérka Giorgia Meloniová i zahraniční představitelé. V centru Milána se ke sledování ceremonie na velkoplošných obrazovkách sešly davy lidí.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 20:12|

Zemřel bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi v pondělí zemřel v nemocnici San Raffaele v Miláně, kde byl od minulého pátku hospitalizován kvůli zápalu plic a chronické leukémii. Předsedovi strany Vzhůru, Itálie (Forza Italia), miliardáři a zakladateli největší italské mediální společnosti Mediaset bylo 86 let. Státní pohřeb se dle agentury ANSA uskuteční ve středu v milánském dómu.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 14:19|

La Scala v úterý poprvé v historii uvede Dvořákovu operu Rusalka

Italský operní dům La Scala v Miláně uvede poprvé operu Rusalka od Antonína Dvořáka, po premiéře 6. června bude následovat ještě pět představení. Toto romantické dílo, v němž se mísí postavy z pohádek a reálného světa, nastudovala italská režisérka Emma Danteová a dirigovat ho bude Čech Tomáš Hanus.
6. 6. 2023|

Lidé vyjádřili podporu Navalnému. Ruská policie jich přes sto pozatýkala

Ruské bezpečnostní složky pozatýkaly přes sto lidí, kteří v neděli v zemi podpořili, v den jeho 47. narozenin, uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na specializovaný server OVD-Info, který monitoruje zásahy strážců zákona. Navalného podpořili lidé i v dalších městech napříč světem, včetně Prahy. K demonstracím vyzvali opozičníkovi spolupracovníci.
4. 6. 2023Aktualizováno4. 6. 2023, 23:20|

V Miláně vybuchla dodávka s kyslíkem. Starosta vyloučil terorismus

V centru Milána se ve čtvrtek dopoledne ozval výbuch. První záběry, na kterých je vidět několik aut v plamenech a hustý kouř, zveřejnila stanice Sky. Milánský starosta Giuseppe Sala vyloučil, že by se jednalo o terorismus. Podle tisku začalo hořet v dodávce, která převážela zásobníky s kyslíkem. Požár, který po výbuchu vypukl, se dotkl také bytů v okolních budovách a jedné lékárny.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 15:04|

Made by Fire. V Miláně vystaví české sklo, porcelán a keramiku a s nimi otázky, které pálí design i průmysl

Na dubnovém design weeku v italském Miláně budou zastoupeni i čeští designéři a výrobci. Projekt Made by Fire podle Moravské galerie v Brně, která projekt ve spolupráci s festivalem Designblok připravila, ukáže největší výběr českého skla, porcelánu a keramiky na milánské přehlídce v novodobé historii Česka. Vedle prezentace tuzemské produkce a umu slouží výběr rovněž k zamyšlení nad směřováním českého designu a sklářského průmyslu.
31. 3. 2023|

Soud osvobodil Berlusconiho v případu korupce svědků ohledně sexuálních večírků

Soud zprostil bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho obvinění, že podplácel svědky v případu sexuálních večírků známých jako bunga-bunga. Berlusconimu hrozilo až šest let vězení, píše agentura AFP. V případu byly obviněny z křivého svědectví zhruba dvě desítky společnic, které podle obžaloby upravily své výpovědi ve prospěch bývalého premiéra. I je soud osvobodil. Státní zástupci zváží odvolání.
15. 2. 2023|

Sever Itálie zasáhlo historické sucho. Vyschly řeky, umírá úroda, zvířata žízní

Severní Itálie zažívá v těchto týdnech nejhorší sucho za více než sedmdesát let. Řeky i pole vysychají, snižují se taky zásoby podzemních vod nebo hladiny v přehradách a jezerech. Z Alp už přitom nepřitéká řekami téměř žádná voda a kromě občasných bouřek (doprovázených sice prudkými, ale krátkými dešti) nepadá voda ani z nebe.
12. 7. 2022|

V italských Alpách zemřel další Čech. Pří výstupu na horu Ortles spadl z výšky

Český horolezec zemřel ve středu brzy ráno v italských Alpách při výstupu na horu Ortles (německy Ortler). Spadl zřejmě z výšky čtyř set metrů. Ministerstvo zahraničí potvrdilo původní spekulace italských médií, že jde o českého občana. V horách byl se skupinou lidí, ostatní jsou v pořádku.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 19:02|

Mezinárodní koncert Zachraňme Ukrajinu propojil telemostem světové umělce. Vysílalo ho víc než dvacet zemí

Polská televize TVP se s podporou Evropské vysílací unie uspořádala mezinárodní koncert s názvem Zachraňme Ukrajinu, který telemostem propojil umělce z mnoha zemí, aby společně vyjádřili podporu válkou zasažené Ukrajině a vyzvali diváky v mnoha státech k pomoci. Přímý přenos vysílala ČT2, program se promítal také na velkoplošné obrazovce na pražském Staroměstském náměstí, kterou nainstalovala ukrajinská ambasáda.
27. 3. 2022Aktualizováno27. 3. 2022, 20:42|

Zemřela slovenská sopranistka Edita Gruberová

V Curychu zemřela známá slovenská sopranistka Edita Gruberová. Bylo jí 74 let. O úmrtí informovala její rodina. Gruberová se pohybovala na evropských jevištích přes padesát let, svou kariéru ukončila v roce 2019. Zármutek nad úmrtím Gruberové vyjádřil slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok.
18. 10. 2021Aktualizováno18. 10. 2021, 21:08|

Italové mohou do práce jedině s covid pasem. V mnoha městech proto lidé stávkovali a protestovali

Stávky a protesty provází v Itálii začátek platnosti nového opatření, kvůli kterému se lidé musejí při příchodu do práce prokázat covidovým pasem. V provozu zůstal i přístav Terst, kde  se na výzvu odborů sešlo na 6500 lidí. Přístav je klíčový pro napájení ropovodu vedoucího přes Ingolstadt do Kralup nad Vltavou, případně i Litvínova. V několika městech včetně Boloni, Janova nebo Říma se sešly tisíce lidí, chaos v dopravě, kterým organizátoři demonstrací hrozili, ale nakonec nenastal.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 19:10|

Italský mnich psal o Americe 150 let před tím, než ji objevil Kolumbus

Když historici analyzovali středověké italské dokumenty ze 14. století, zjistili, že jsou v nich pasáže, které se týkají Severní Ameriky. A to v době přibližně 150 let před tím, než se na nový světadíl vypravil Kryštof Kolumbus.
11. 10. 2021|

Levice vítězí, krajní pravici dochází dech. Po italských komunálních volbách se mnohé změní

V komunálních volbách v Itálii výrazně uspěly středolevicové strany, jejichž kandidáti bodovali ve velkých městech a už po prvním kole mají jisté vedení radnic mimo jiné v Miláně, Neapoli či Bologni. Také v Římě má jejich zástupce šanci vyhrát, do druhého kola v italské metropoli podle očekávání nepostoupila současná starostka Virginia Raggiová. Volby, jež se konaly v neděli a v pondělí, podle místních médií vzaly vítr z plachet krajní pravici.
5. 10. 2021|

V Itálii havarovalo malé letadlo, zemřelo osm lidí

U Milána na severu Itálie havarovalo malé soukromé letadlo, všech osm lidí na palubě zemřelo. Agentura ANSA původně informovala o šesti obětech, později upřesnila, že ve stroji letělo kromě pilota a kopilota pět dospělých a dítě.
3. 10. 2021Aktualizováno3. 10. 2021, 19:53|

V Itálii zatkli Rumuna, který poskytl kamion, v němž zemřelo 39 vietnamských migrantů

V Itálii zatkli muže hledaného v Británii kvůli úmrtí 39 vietnamských imigrantů v kontejneru u Londýna v roce 2019. Podle oznámení italské policie je zadrženým Rumun Stefan Damian Dragoș, který poskytl kamion k transportu lidí do Británie.
12. 6. 2021|

Aerolinky Eurowings otevřou v Praze základnu, rozšíří tak nabídku spojení do evropských měst

Německá letecká společnost Lufthansa oznámila, že její nízkonákladová divize Eurowings otevře v Praze na konci října svou další, v Evropě desátou základnu. Agentura Reuters krok označuje ze znak posilující důvěry v oživení odvětví po koronavirové krizi.
11. 6. 2021|

Při pádu kabiny lanovky v Itálii zahynulo čtrnáct lidí

Havárie lanovky v italských Alpách má již 14 obětí, v nemocnici zemřelo devítileté dítě, které tam záchranáři převezli ve vážném stavu. K pádu kabiny došlo na hoře Mottarone u jezera Lago Maggiore v severní Itálii. Pět zemřelých a jedno z raněných dětí pocházelo z Izraele, oznámilo tamní ministerstvo zahraničí. List Corriere della Sera napsal, že při neštěstí zahynul rovněž jeden Íránec. Původně list hovořil o tom, že mezi obětmi neštěstí byli občané Německa.
23. 5. 2021Aktualizováno23. 5. 2021, 23:00|

Český pavilon bude v Dubaji vyrábět vodu ze vzduchu. Vsadili jsme na hi-tech, vysvětlil Potužník

Výroba vody ze suchého pouštního vzduchu, 3D tisk, český design, umění a technologie. To vše má světu představit český pavilon na výstavě Expo v Dubaji. Kvůli pandemii začne s ročním zpožděním 1. října. Při rozhodování o finálních úpravách interiérů pavilonu pomáhá i jeho model převedený do virtuální reality. Hostem Událostí, komentářů byl generální komisař české účasti na výstavě Jiří František Potužník.
20. 5. 2021|

Pandemie dala Italům impuls k životní změně, Milán přichází o obyvatele

Stále více milánských rodin mění svůj životní styl a stěhuje se z města na venkov. Rozhodly se k tomu kvůli pandemii a s ní spojeným omezením, možnosti pracovat z domova i jinému přístupu k výchově dětí. Nový trend navíc nemusí být jen dočasný. Záležet bude hlavně na tom, zda se firmy rozhodnou po pandemii vrátit k původní povinné osobní docházce do práce.
18. 2. 2021|