V Itálii revoltují vězni kvůli omezení návštěv. Osm jich při nepokojích zahynulo

Vzpoura ve vězení v italské Modeně, která vypukla v neděli odpoledne kvůli opatřením proti šíření koronaviru, má už osm obětí. Podle BBC se nejméně dva vězni předávkovali drogami. Kromě Modeny propukly nepokoje v sedmadvaceti zařízeních v Itálii.

Příčinou nepokojů byla podle deníku La Repubblica omezení přijatá ve snaze zastavit šíření epidemie nového koronaviru v Itálii. Vězni měli obavy z toho, co se děje venku, a vyjadřovali nespokojenost s izolací a zákazem návštěv. V neděli brzy odpoledne se vězni v Modeně zabarikádovali. Při potyčce byli zraněni dva příslušníci bezpečnostních složek a 20 zaměstnanců muselo vězení opustit.

Deník nevylučuje, že některé z obětí mohly zemřít v důsledku rvaček mezi stoupenci protestu a těmi, kteří s revoltou nesouhlasili.

Kromě severoitalské Modeny nepokoje propukly například ve věznicích ve městech Neapol, Frosinone, Alessandria a Pavia. Ve Frosinone zhruba 80 kilometrů jižně od Říma se zabarikádovala asi stovka trestanců, proti kterým zasáhla policie. Vězni sestavili seznam požadavků, který obsahoval i povolení návštěv příbuzných.

Z věznice ve městě Foggia se podařilo uprchnout padesáti trestancům. Na jejich dopadení byla nasazena i armáda, informovala agentura APA. Podle deníku La Repubblica se pořádkovým silám brzy podařilo na třicet z nich zadržet a vrátit je do cel.

Uprchnout z vězení se pokusili také trestanci ze zařízení v Palermu; v Miláně se podařilo asi patnácti vězňům dostat na střechu. Protesty propukly například také v římském žaláři Rebibbia a také v palermském vězení Ucciardone, kde sedí za mřížemi i několik prominentních bossů mafie.

Podle policejních odborů se v Pavii dva dozorci načas stali rukojmími vězňů, kteří jim sebrali klíče a pootevírali desítky cel. Na místo musely být přivolány posily. Celkově nepokoje otřásly 27 zařízeními.

Itálie v noci na neděli zavedla na severu země řadu přísných opatření, která mají pomoci zabránit šíření epidemie koronaviru. V zemi se podle pondělní bilance dosud nakazilo 7375 lidí a 133 zemřelo. Nejvíce zasažená je severoitalská Lombardie, vlastní případy však potvrdilo všech 20 italských regionů.