Koronavirus zabil ve středu v Chu-peji 242 lidí. První oběť hlásí Japonsko

Události ČT: Čínská komise změnila metodu započítávání nakažených (zdroj: ČT24)

Centrální čínská provincie Chu-pej, která je považována za epicentrum epidemie nového koronaviru, za středu zaznamenala na nákazu 242 úmrtí a 14 840 dalších případů. S odvoláním na prohlášení místní zdravotnické komise o tom informovala agentura Reuters, která dodala, že komise změnila metodu započítávání nakažených. Celkově bylo v pevninské Číně ve středu zaregistrováno 254 nových obětí a 15 152 nových případů. První oběť viru hlásí Japonsko. U jeho břehů také kotví loď Diamond Princess, kde jsou kvůli šíření nemoci drženi lidé v karanténě.

V provincii Chu-Pej na nový typ koronaviru, který je označován jako Covid-19, doposud zemřelo 1310 lidí, v celé pevninské Číně 1367. Se započítáním středečních nově diagnostikovaných případů se v Chu-Pej nákaza zjistila u 48 206 lidí. Celosvětově pak podle CNN počet infikovaných přesáhl 60 tisíc případů.

Počínaje čtvrtkem začala provinční zdravotnická komise do statistik zahrnovat i případy, které byly diagnostikovány novými klinickými metodami. Provinční představitelé podle Reuters oznámili, že ke zjišťování infekce začali používat výpočetní tomografii (CT). Dosud čínské orgány umožňovaly jen testy ribonukleové kyseliny (RNA).

Podle dosavadního postupu by za středu počet nově nakažených činil 1508 případů, ke kterým komise připočítala dalších 13 332 případů označovaných jako klinické diagnózy. Úřady novou metodiku zdůvodnily tím, že to klinicky diagnostikovaným pacientům umožní přístup ke včasné léčbě.

V Chu-Peji je podle CNN hospitalizováno přes 33 tisíc nakažených, 1437 z nich je kritickém stavu, dalších 3441 lidí se zotavilo a bylo z nemocnic propuštěno.

Čínská média mezitím uvedla, že vyměnila vedení komunistické strany v Chu-peji. Novým tajemníkem tamního provinčního výboru Komunistické strany Číny se stal bývalý šanghajský primátor Jing Jung, který nahradil Ťiang Čchao-lianga. Odvolán byl i Ma Kuo-čchiang, šéf strany v nákazou nejvíce postiženém Wu-chanu, který je hlavním městem provincie Chu-pej. Reuters poukazuje na to, že představitelé provincie Chu-pej s 60 miliony obyvatel čelí tvrdé kritice za to, jak k nákaze přistupovali.

Karanténa v přístavu

Koronavirus se šíří také na lodi Diamond Princess, kterou Japonsko drží v karanténě v jokohamském přístavu. Nově byl potvrzen u dalších 44 lidí.

Japonské úřady počátkem února rozhodly držet 14 dní v karanténě všech 1045 členů posádky a 2666 cestujících, kteří na lodi trávili luxusní dovolenou ve východní Asii. Podezření, že se nemoc na plavidle Diamond Princess šíří, pojaly úřady poté, co Hongkong potvrdil koronavirus u člověka, který na lodi pobýval.

Psycholožka V Horizontu ČT24: Pro lidi na lodích s karanténou je důležitá konzistentnost informací (zdroj: ČT24)

Nyní chce Japonsko podle NHK ještě před koncem karantény povolit opustit loď cestujícím, kterým je více než 80 let, a také těm, které trápí chronické potíže. Loď budou moci podle agentury Kjódó opustit zřejmě již v pátek, pokud se u nich infekce neprokáže. Na Diamond Princess se dosud nákaza potvrdila u 218 lidí.

Se započtením těchto nemocných a případů z pevniny hlásí Japonsko 247 infikovaných. První žena v zemi žena ve věku 80 až 90 let viru podlehla. Je to druhá oběť nákazy mimo Čínu.

V Kambodži mezitím zakotvila výletní loď Westerdam, která vyplula 1. února z Hongkongu a dosud marně hledala zemi, která by ji přijala. Na palubě je 802 členů posádky a 1455 pasažérů převážně ze Spojených států, Kanady a Velké Británie, u nikoho z nich nákaza zatím potvrzená není. Plavidlo spustilo kotvu asi kilometr od přístavu ve městě Sihanoukville. Na palubu nyní vstoupí zdravotnický tým, který přítomné zkontroluje a rozhodne, jak s vyloděním postupovat.

Unijní ministři chtějí společné nákupy roušek a kontroly cestujících

Kvůli koronaviru a opatřeních, která mají zabránit jeho šíření, jednali v Bruselu ministři zdravotnictví členských zemí EU. Podpořili společné nákupy roušek či respirátorů a shodli se na možnosti, že by členské země pomocí dotazníků monitorovaly, kde pobývali lidé přijíždějící na území EU. Rozhodnutí, zda a jak tuto kontrolu dělat, je na jednotlivých státech.

Zástupci unijních vlád rovněž probírali dlouhodobější dopad obdobných epidemií na zásoby léků v evropských zemích. Podstatná část světové produkce léčiv v současnosti pochází z Číny a některé léky se vyrábějí pouze tam, což by v případě výpadku mohlo způsobit jejich nedostatek na evropském trhu. Ministři podle českého zástupce Adama Vojtěcha (za ANO) hovořili o tom, že by Evropská komise měla do budoucna zajistit přesun výroby některých důležitých léků na evropské území.