„Jako bych byla v béčkovém filmu a nemohla se vzbudit.“ Tisíce lidí uvázly kvůli koronaviru na lodi a nakažených přibývá

Luxusní dovolená ve východní Asii se pro skoro tři tisíce cestujících výletní lodi Diamond Princess na čtrnáct dní proměnila v drama. Kvůli šíření nového typu koronaviru skončili na začátku února všichni pasažéři v karanténě. Loď už skoro týden kotví v japonské Jokohamě. Úřady slibují, že jim 19. února povolí odejít. Někteří jsou ale vzhledem k rostoucí nemocnosti skeptičtí.

V pondělí vzrostl počet infikovaných na lodi o další desítky lidí, celkem je tak na palubě 175 potvrzených nemocných. Na plavidle se nachází 2666 cestujících a 1045 členů posádky, do dvoutýdenní karantény museli všichni. Nemocní jsou převáženi do zdravotnických zařízení v Tokiu a okolních prefekturách.

Mezi nově nakaženými je podle ministerstva zdravotnictví i jeden člověk, který dohlížel na dodržení karantény. Pasažérům a posádce rozdával dotazníky týkající se jejich zdravotního stavu. Podle nařízení nosil masku a rukavice, ale neměl ochrannou kombinézu.

Na lodi kromě Japonců, Australanů či Kanaďanů cestovalo i čtyři sta Američanů. Mezi nimi Spencer Fehrenbacher, který v Číně studuje a chtěl plavbou se svými přáteli oslavit čínský Nový rok. Teď je zavřený ve své kajutě a místo užívání si možností luxusního výletního plavidla tráví čas čtením a sledováním televize.

„Po třech dnech v karanténě kapitán lodi dovolil lidem na hodinu a půl vycházet na čerstvý vzduch. Musí mít ale ochrannou masku a udržovat si od ostatních alespoň metrový odstup,“ uvedl Fehrenbacher. 

Sen se změnil v noční můru

Členové posádky mají podle listu The Washington Post strach z nákazy koronavirem, protože se nemohou izolovat v kajutách podobně jako cestující, o něž se starají. Onemocnělo deset z nich, dva Ukrajinci a osm Filipínců, a dalším není dobře, ale nejsou od sebe nijak odděleni.

Zatímco klienti musejí zůstat v kajutách a mají jen omezenou možnost jít si zacvičit, posádka si stěžuje například na to, že všichni její členové používají ty samé toalety. Pracovat na Diamond Princess „byl můj sen, ale ten se proměnil v noční můru“, posteskl si nejmenovaný indický kuchař, který pro společnost, jíž loď patří, pracuje tři roky. 

Nový koronavirus dostal název 2019-nCoV (zdroj: ČT24)

„Nevím, co s námi hodlají dělat“

Na lodi zůstali uvěznění i novomanželé Milena Bassoová a Gaetano Cerullo. „Necítíme se tu bezpečně. Měli bychom být v karanténě ve zdravotnickém zařízení, a ne na lodi, která už je infikovaná,“ uvedla pro CNN Bassoová. Amerického prezidenta Donalda Trumpa vyzvala, aby pro ně vláda vyslala letadlo.

S manželem zůstala na palubě zavřená i americká spisovatelka Gay Courterová. Podle japonských úřadů budou pasažéři z lodi puštěni 19. února, ona je ale skeptická. „Nevěřím tomu, protože tolika dalším lidem je špatně,“ uvedla. Představy, s kolika nemocnými už na lodi mohla přijít do styku, jí způsobují noční můry.

„Je to, jako bych se ocitla v nějakém béčkovém filmu a nemohla se vzbudit,“ uvedla Courterová k pocitu, který má, když sleduje ze svého pokoje zdravotníky pohybující se na lodi ve speciálních oblecích. „Nevím, co s námi hodlají dělat, ale věříme, že vláda Spojených států pracuje na tom, jak čtyři sta svých občanů z lodi dostat,“ uzavřela.

Jednou z těch, kteří se na lodi nakazili, je Rebecca Frasurová. Že je nemocná, se dozvěděla v pátek a sdílela o tom video. Měla slabý kašel, ale žádné jiné symptomy. Japonští zdravotníci ji odvezli do nemocnice. Její muž, který neonemocněl, na lodi zůstal.

Drtivá většina pasažérů jsou senioři

Podle informací webu The Japan Times plánuje japonská vláda, že dovolí loď opustit starším lidem a chronicky nemocným, jejichž zdravotní stav by se mohl v důsledku stresu z izolace zhoršit.

Podle informací z minulého týdne tvoří osmdesát procent pasažérů lidé starší šedesáti let, přičemž 215 cestujícím je přes osmdesát a jedenácti přes devadesát let.

Podle jednoho z pasažérů, kterého The Japan Times citují, se zdravotní stav některých jeho spolucestujících zhoršuje. Muž také uvádí, že na lodi je pouze jedna telefonní linka, na které lze konzultovat zdravotní problémy. Podle něj je velmi složité se na ni dovolat a lidé často musejí velmi dlouho čekat, než jim někdo odpoví.

Vláda už sice doručila na loď léky například na cukrovku či vysoký krevní tlak pro 750 lidí, zatím však nedodala léky pro pasažéra, který trpí horečkou. Na loď už ale dorazilo 45 doktorů, 55 zdravotních sester a 45 lékárníků, přičemž většina z nich jsou dobrovolníci. 

Na šíření nemoci na lodi Diamond Princess se přišlo poté, co Hongkong potvrdil koronavirus u člověka, který na ní cestoval. Plavidlo je proto od začátku minulého týdne v karanténě.

  • Nový virus, označovaný jako 2019-nCoV, se začal šířit z města Wu-chan ve střední Číně. Podle lékařů vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním).
  • Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.
  • Zdroj: ČTK