Počet obětí koronaviru v Číně se blíží tisícovce. Úřady povolily vstup mezinárodním expertům do země

Během neděle přibylo v Číně dalších 97 obětí koronaviru. Mrtvých je tak celkově 908 a nemocných už 40 171. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyslala do Číny mezinárodní tým expertů, který by měl úřadům pomoci v boji s nákazou. Japonsko mezitím oznámilo dalších 60 infikovaných na výletní lodi, jež kotví v Jokohamě. Počet nakažených tak vzrostl na 130.

Počet nově infikovaných osob v pevninské Číně se v neděli zvýšil poté, co v sobotu tempo nárůstu zpomalilo poprvé od 1. února, poznamenala agentura Reuters. Nové oběti jsou v drtivé většině hlášeny z centrální provincie Chu-pej, která je ohniskem epidemie. V neděli evidovala 91 mrtvých, z toho 73 ve svém hlavním městě Wu-chanu.

Nebezpečný koronavirus si tak v provincii Chu-pej vyžádal už 871 životů. Tamní úřady evidují rovněž 2618 nových případů onemocnění. Dohromady jich tak provincie má už 29 631.

Jak se bude počet nakažených vyvíjet v následujících týdnech, se podle zpravodajky ČT v Asii Barbory Šámalové nedá odhadnout. „Lidé se pomalu a postupně vracejí do práce a je dost možné, že se virus začne v nejlidnatějších městech Číny více šířit až v těch následujících týdnech,“ vysvětluje.

 WHO vyslala do Číny mezinárodní experty. O zapojení skupiny odborníků mluvilo vedení organizace již na konci ledna, trvalo ale dva týdny, než čínské úřady akci povolily.

Zpátky do provozu

Čína se pomalu vrací k normálnímu chodu. „Má se obnovovat provoz v zásadních továrnách a výrobnách, odkud jdou potraviny, farmaceutické výrobky a zdravotnické pomůcky,“ říká Šámalová. Také se mají znovu spustit továrny, které dělají důležité průmyslové komponenty.

Návrat k běžnému životu se ale netýká školáků. Vetšina škol totiž podle Šámalové prodloužila prázdniny minimálně do začátku března. 

Nemocní z karantény na výletní lodi putují do nemocnice

Počty nakažených virem rostou i v Japonsku. Tamní úřady hlásí už 150 potvrzených případů infekce, což je největší počet mimo Čínu. Z toho 130 nemocných jsou pasažéři lodi Diamond Princess, která kvůli karanténě kotví v Jokahomě.

Na palubě je dalších 2666 pasažérů a 1045 členů posádky, u kterých dál probíhají testy na koronavirus. Z plavidla se pacient nedostane, dokud neprojde čtrnáctidenní karanténou, nebo pokud u něj není potvrzena nákaza a není transportován do nemocnice.

Loď Diamond Princess je v karanténě od 3. února. Cestovali na ní lidé z různých zemí, mimo jiné Japonci, Američané a Australané. 

Zemřou zhruba dvě procenta pacientů

Koronavirus vyvolává onemocnění s příznaky chřipky, tedy horečku, kašel a problémy s dýcháním. Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.

Podle dosavadních informací odborníků umírají na virus převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím. Nemoci podlehnou odhadem přes dvě procenta nakažených. „Předně bychom neměli panikařit. Musíme být v klidu a podstoupit léčbu v nemocnici. Musíme věřit doktorům a sestrám, že koronavirus porazí,“ míní vyléčená pacientka Li.

Čína se má po novoročních svátcích, prodloužených o deset dnů kvůli současné epidemii, začít vracet k běžnému životu. Mnoho továren, obchodů a škol ale zůstane zavřených.

Nákaza se v menší míře rozšířila do dalších téměř tří desítek zemí, úmrtí mimo pevninskou Čínu ale potvrdily zatím jen Filipíny a Hongkong. Obětí koronaviru se nicméně stal i Američan, který tento týden zemřel v čínském Wu-chanu.

V počtu obětí už o víkendu nový koronavirus překonal epidemii SARS, na niž v letech 2002 až 2003 zemřelo ve světě 774 lidí.