Mayová znovu odmítla opakování referenda i případný odklad termínu brexitu

Události ČT: Mayová bude dál jednat o irské pojistce (zdroj: ČT24)

Premiérka Theresa Mayová před britskými poslanci uvedla, že ve snaze získat podporu parlamentu pro brexitovou dohodu bude se stranami opět jednat o irské pojistce, výsledky předloží EU. Nové referendum, stejně jako odložení brexitu ve svém projevu opět odmítla.  Mayová v Dolní sněmovně představovala svůj plán B, tedy návrh dalšího postupu poté, co poslanci minulý týden odmítli její dohodu dojednanou s EU. O novém návrhu mají poslanci debatovat a následně příští úterý hlasovat.

Do brexitu zbývá 67 dní. Ve Velké Británii v těchto dnech pokračují diskuse o tom, jakým způsobem země z Evropské unie odejde. Ani ne týden po krachu původního plánu předstoupila Theresa Mayová před parlament s alternativním návrhem. „Je jasné, že se postoj vlády musel změnit, a změnil se,“  řekla v pondělí premiérka s tím, že v uplynulých dnech naslouchala poslancům z různých stran.

Zdůraznila, že správnou odpovědí parlamentu na obavy ohledně brexitu bez dohody by bylo dohodu schválit. Možnost odkladu brexitu by podle ní znamenala, že země v Unii zůstane, a možnost neřízeného brexitu by přitom byla stále na stole – jen by se odsunul rozhodující okamžik.

Mayová současně odmítla i možnost druhého referenda. „Nedomnívám se, že bychom pro druhé referendum získali většinu hlasů,“ poznamenala.  

V neposlední řadě pak poslancům řekla, že od nich bude chtít vyjasnění jejich postoje ohledně sporné irské pojistky, která je součástí dojednané dohody o odchodu země z Evropské unie a má zabránit obnovení hraničních kontrol mezi Irskem a Severním Irskem. S těmito požadavky se pak hodlá vrátit do Bruselu.

Premiérka Mayová se debatou o pojistce snaží získat podporu svých vzbouřených konzervativců i unionistů. To by jí stačilo k tomu, aby dohodu o brexitu protlačila sněmovnou. Ale jak to chce udělat, když je proti tomu irská vláda, je otázka.
Bohumil Vostal
zpravodaj ČT v Londýně

Během svého projevu premiérka také mimo jiné oznámila, že vláda zruší poplatek 65 liber (asi 1900 Kč), který měli složit občané EU žijící v Británii při žádosti o možnost zůstat v Británii.

PŘEHLEDNĚ: Zpravodajové Vostal a Dolanský vysvětlují, co Mayová v pondělí představila (zdroj: ČT24)

Corbyn: Nový plán se neliší od toho, který v parlamentu neuspěl

Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn v reakci na premiérčin projev uvedl, že její nový plán se nijak neliší od toho, který v parlamentu neuspěl. Mayovou při té příležitosti vyzval, aby závazně vyloučila brexit bez dohody.  

Labouristé jsou podle Corbyna připraveni uvažovat o podpoře případného návrhu na nové brexitové referendum. „Proč si myslí, že něco, s čím neuspěla v prosinci, může mít šanci na úspěch v lednu?“ řekl vůdce levice v reakci na vystoupení Mayové, která původně chtěla dohodu s EU předložit parlamentu již v prosinci, ale hlasování odložila. Minulý týden i tak v Dolní sněmovně utrpěla těžkou porážku.

Podle Corbyna si však premiérka stále odmítá připustit její vážnost a chce znovu přesvědčovat britské politiky či činitele EU o ústupcích v otázce takzvané irské pojistky, s čímž již jednou narazila.

Otevřít debatu o severoirské pojistce? Obávám se, že by to nemělo smysl. Že je to problém, se vědělo od roku 2016, ale za tu dobu je pojistka to nejlepší řešení, které se vymyslelo. Nedovedu si představit, že by Británie teď přišla s něčím novým.
Ondřej Mocek
analytik Mendelovy univerzity a Asociace pro mezinárodní otázky

Podobný závazek v pondělí požadoval například také parlamentní lídr skotských nacionalistů Ian Blackford. Šéf poslanců severoirských unionistů podporujících menšinovou vládu Mayové naproti tomu podotkl, že dohoda může parlamentem projít pouze v případě skutečných změn v otázce irské pojistky, kterou jeho strana – stejně jako část konzervativců – v současné podobě odmítá.

Horizont ČT24: Nic lepšího než severoirská pojistka se vyjednat nepodaří, tvrdí analytik Mocek (zdroj: ČT24)

Parlament bude o plánu B hlasovat příští úterý

Parlament bude v následujících dnech o takzvaném plánu B diskutovat, hlasovat o něm bude 29. ledna. O brexitové dohodě samotné pak mají poslanci hlasovat zhruba v polovině února, přesné datum známo není. 

Očekává se, že skupiny poslanců předloží k návrhu Mayové různé dodatky, jejichž smyslem bude zabránit brexitu bez dohody nebo dát parlamentu větší slovo v brexitovém procesu. Mluvčí vlády ale v pondělí zdůraznil, že kabinet postoj zákonodárců k návrhu Mayové ani případné schválené dodatky za právně závazné považovat nebude. Podle něj budou pro vládu jen jakýmsi indikátorem toho, co si poslanci přejí.

Například podle britského listu The Guardian vedení labouristů zvažuje podporu návrhu zákona, který má britskou premiérku přimět k žádosti o odklad brexitu, pokud do konce února neprosadí v dolní komoře parlamentu novou dohodu.

Analytici připomínají, že Mayová se odhlasovanými poslaneckými dodatky sice řídit nemusí, bude ale pod velkým tlakem, aby tak učinila. Pokud by nějaký získal v Dolní sněmovně většinu, premiérka by se s takovým argumentem mohla vydat do Bruselu a usilovat o příslušné změny v brexitové dohodě.

Politický geograf Baar: Severoirská pojistka pro některé politiky znamená naději na zpomalení brexitu (zdroj: ČT24)

Tisk: Je možné, že Mayová hraje o čas

Velká Británie se nejvíc bojí toho, že před koridor mezi Irskem a Severním Irskem by mohli proudit lidé i zboží, aniž by nad tím království mělo kontrolu. Ale je možné, že politici vytahují pojistku jako problém, aby se zastavilo opouštění Evropské unie.
Vladimír Baar
politický a kulturní geograf z Ostravské univerzity

Většina britských médií považuje za nejdůležitější bod projevu Mayové oznámení o zrušení poplatku, který měli složit občané EU žijící v Británii při žádosti o možnost v zemi zůstat. Tisk také dává najevo určité pochybnosti o tom, zda Mayová hledání nějakého kompromisu míní skutečně vážně.

Podle některých pozorovatelů je možné, že spíš hraje o čas. Doufá přitom, že se jí nakonec podaří získat dostatečnou podporu pro dohodu s EU, až se bude blížit 29. březen. „Všechny plány B, C, D a E jsou tytéž - přiblížit se co nejvíc termínu brexitu 29. března,“ napsal na Facebooku moderátor televize ITV Robert Peston. „Jinými slovy, brexitová strategie (premiérky) je ´tik-tak´,“ dodal.

Uplynulý týden jednala Mayová s evropskými lídry

Mayová krátce potom, co se jí minulé úterý nepodařilo přesvědčit parlament, aby podpořil dlouhé měsíce dojednávanou dohodu s EU o podobě odchodu Británie z Unie, už v pátek mluvila telefonicky s předsedy Evropské komise (EK) i Evropské rady Jeanem-Claudem Junckerem a Donaldem Tuskem.

Brusel i představitelé řady členských zemí trvají na tom, že o právním textu brexitové dohody už se znovu vyjednávat nebude. 

Hlavní unijní vyjednavač Barnier v pondělí o možnosti změn textu dohody, který vznikal půldruhého roku, nechtěl hovořit. „Dohoda o vystoupení, se všemi svými parametry včetně pojistky, je nejlepší možnou dohodou. Tato debata je teď mnohem více o budoucích vztazích,“ řekl Barnier.  

EU je ovšem podle něj připravena znovu jednat o politickém prohlášení, které nastiňuje podobu partnerství s Británií po jejím odchodu z evropského bloku a které bylo přijato souběžně s dokončením brexitové dohody.

Britští novináři dříve upozornili, že EU není ohledně ochoty pokračovat v brexitových jednáních stoprocentně jednotná, její zástupci však svorně uvádí, že nové návrhy musí předložit Londýn.

Lajčák: Mayová spíš popsala to, co okolo brexitu nechce

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák po pondělním vystoupení britské premiérky poznamenal, že výstup ozřejmil spíše to, co britská premiérka nechce, než aby jasně vyjádřil to, co chce. Lajčák ocenil její snahu hledat řešení, EU však podle něho zatím neslyšela, jaké vlastně má být. 

Po projevu je tak podle Lajčáka  jasné, že britská vláda si nepřeje stahovat záměr země z Evropské unie odejít, nehodlá pořádat nové referendum a velmi pravděpodobně nehodlá ani žádat o prodloužení současného vyjednávacího období.