Evropa musí čekat, na tahu je Británie, shodují se premiér Babiš a ministr Petříček

Evropská unie musí podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) vyčkat, jaký další postup zvolí Velká Británie poté, co v úterý tamní parlament odmítl návrh dohody o vystoupení země z Unie. Během státní návštěvy Bangkoku Babiš řekl, že nejistota je nepříjemná. Premiérka Theresa Mayová podle něj zaznamenala nejhorší prohru v historii britského parlamentu.

Česko a Unie musí podle Andreje Babiše i po hlasování vyčkávat. „Je to teď o Velké Británii. Jestli paní premiérka ustojí hlasování o důvěře, to se předpokládá, že ano, i když včera (v úterý) zaznamenala nejhorší prohru v historii britského parlamentu, kdy asi 115 jejích poslanců hlasovalo proti. Očekává se, že tito poslanci ji podpoří,“ řekl předseda vlády.

„Doufám, že britští politici budou odpovědní a nakonec to dopadne dobře, že bude nějaká jasná dohoda. Divoký brexit by znamenal chaos,“ řekl Babiš a připomněl, že český kabinet poslal před týdnem do parlamentu zákon upravující vztahy mezi Českem a Spojeným královstvím pro případ, že by Británie vystoupila z EU bez dohody.

Unie musí vyčkat nejspíš do pondělí, kdy by Mayová mohla navrhnout další postup, dodal Babiš. „Evropa musí čekat, nyní nemůžeme dělat vůbec nic,“ konstatoval. Do budoucna si přeje odpolitizování Evropské komise.

„EU musí být jednotná. Nějaké další nápady integrace myslím nejsou namístě. Je potřeba, aby po evropských volbách zasedli v Evropském parlamentu lidé z reálného života, ne profesionální politici,“ uvedl. Přeje si, aby se Unie vrátila ke své podstatě, kterou jsou čtyři základní svobody, a aby členské státy měly hlavní slovo.

  • Po odmítnutí brexitové dohody, kterou vyjednala premiérka Mayová s Bruselem, bude britská Dolní sněmovna hlasovat o tom, zda má Británie opustit EU bez dohody. Hlasování by mělo začít v osm hodin večer.
  • Vláda dnes hodlá zveřejnit další nouzové plány pro případ odchodu Británie z EU bez dohody. Jasno by mělo být například v tom, jak by řešil celní kontroly či režim na hranici Severního Irska s Irskou republikou.
  • Většina poslanců je proti brexitu bez dohody. Pokud jej dnes odmítnou, budou ve čtvrtek hlasovat o tom, zda má Londýn požádat o odložení termínu brexitu z nyní plánovaného 29. března.
  • V případě, že budou zákonodárci s brexitem bez dohody souhlasit, slíbila premiérka Mayová v úterý, že je její vláda připravena tento scénář naplnit.

Také podle ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) poté, co britští poslanci v úterý odmítli dohodu o vystoupení země z EU, kterou se sedmadvacítkou dojednala premiérka Theresa Mayová, nyní musí Velká Británie říct, co dál. Podle Petříčka se odchod Spojeného království z Evropské unie zadrhává, Česká republika je ale připravena na všechny možné scénáře. 

Konzervativní předsedkyně britské vlády teď musí přijít do pondělí 21. ledna s návrhem na další postup. Ve středu večer budou navíc britští poslanci hlasovat o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.

EU se přitom dohodla a všechny strany potvrdily, že parlamentem shozená dohoda, je nejlepší možná.

„Je mi líto, že nejstarší demokracie světa se rozdělila na tři nesmiřitelné tábory. Odchod Velké Británie z Unie se zadrhává, ale určitě se nám podaří najít řešení,“ napsal Petříček.

Británie odchází z EU, nikoliv z Evropy, řekl Petříček

Osobně by chtěl, aby Spojené království zůstalo členem EU, ale dohoda o brexitu byla podle něj nejméně špatným řešením. Petříček nicméně uvedl, že Británie i Česko mají zájem na tom, aby odchod byl řízený tak, aby se především pro občany žijící v opačných zemích nic nezměnilo a aby bylo možné pokračovat v obchodu.

„Velká Británie odchází z Unie, nikoli z Evropy. I v budoucnu to bude náš partner. Nicméně v tuto chvíli je míč na britské straně, očekáváme, že v pondělí britská strana předloží plán B,“ uvedl Petříček.

Zopakoval, že Česko se připravuje i na variantu tvrdého brexitu. „Chceme, aby čeští občané mohli ve Velké Británii zůstat a měli co nejsnadnější registraci podle dojednaných pravidel,“ uvedl.

Na dotaz, jak by Česko přistoupilo na žádost o prodloužení lhůty pro odchod, uvedl, že v první řadě je třeba jednat v rámci unijní sedmadvacítky.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera se domnívá, že Británie neodejde z Unie bez dohody. „Je to taktika z obou stran,“ interpretoval britské i unijní připouštění divokého scénáře. Vláda Theresy Mayové podle něj přečká dnešní hlasování o nedůvěře a bude pověřena vyjednat lepší podmínky.

Nemyslí si, že Británie uspořádá nové referendum o odchodu z unie. „Snaha ureferendovat se, tak dlouho dělat referenda, až vyjde tak, jak potřebujeme - já si myslím, že touto cestou už Británie nepůjde. Je to, jako když padesátkrát opakujete výběrové řízení a každé je neúspěšné,“ míní Kubera.

Podle předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka je opravdu už „nejvyšší čas na nějaký zdravý rozum“. „Snad ty strany dojdou k nějakému řešení. Ani jeden z nás si nepřejeme tvrdý brexit. Na tom jsme se shodli,“ řekl po obědě s prezidentem Milošem Zemanem a senátorem Kuberou.

Přijmout zákon o Češích v království

O připravenosti Česka na všechny alternativy včetně takzvaného tvrdého brexitu píše na Twitteru předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Odmítnutí brexitové dohody v britském parlamentu se podle něj dalo čekat. Prioritou jsou čeští občané ve Velké Británii a co nejlepší vztahy s touto zemí, doplnil. Zmínil své plánované čtvrteční jednání se zástupci parlamentních stran o tom, jak včas přijmout zákon, který by řešil postavení britských občanů v ČR.

Návrh zákona upravujícího vztahy mezi ČR a Spojeným královstvím pro případ, že Británie vystoupí z EU bez dohody, schválila minulý týden vláda. Kabinet chce usilovat o zrychlené schválení návrhu ve sněmovně. 

O zrychleném schvalování vládního návrhu zákona, který má zajistit ochranu Britů žijících v Česku v případě odchodu Velké Británie z EU bez dohody, bude ve čtvrtek dopoledne jednat Hamáček se zástupci všech sněmovních stran. Část z nich před schůzkou uvedla, že vládní návrh podpoří. Přejí si, aby podobná pravidla pro Čechy žijící v Británii přijali tamní zákonodárci. Zástupci některých stran se chtějí rozhodnout až na základě debaty.

„Ano, budeme pro. Ten zákon je nutný a velmi důležitý,“ uvedl předseda STAN Petr Gazdík. Na schůzce hnutí zastoupí šéf poslaneckého klubu Jan Farský. Také TOP 09 vládní návrh podporuje.

Parlamentní strany normu podporují

„Je to recipročně v zájmu českých občanů, kteří žijí v Británii. Abychom v případě tvrdého brexitu byli schopni ochránit práva Čechů žijících ve Velké Británii, musíme stejná práva poskytnout Britům žijícím na území České republiky,“ řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Vzhledem k tomu, že jde o sněmovní agendu, na jednání za TOP 09 přijde místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

„Zúčastním se a po posouzení na klubu se rozhodneme o dalším postupu,“ řekl předseda sněmovního klubu KSČM Pavel Kováčik. SPD bude na schůzce podle předsedy Tomia Okamury reprezentovat poslanec Jan Hrnčíř. „Ten nás teprve seznámí s návrhem ministra Hamáčka, takže závěr uděláme až poté. Samozřejmě prosazujeme, aby pokračovaly dobré bilaterální vztahy, které jsou výhodné i pro naše občany,“ řekl Okamura.

Předseda SPD ještě úterní hlasování ve Westminsteru okomentoval: „Očekávám, že se vedení Evropské unie pochlapí, bude respektovat demokratické rozhodnutí Britů v referendu a že skutečně nabídne takové podmínky, aby to byly vztahy vyvážené.“

Podle poslance ODS Jana Skopečka musí být vláda připravena na všechny varianty včetně tvrdého brexitu, a to v první fázi primárně ve věci postavení a zajištění práv pro občany Česka žijící a pracující na území Velké Británie. „Očekávám, že vláda téměř okamžitě přijde na půdu výboru pro evropské záležitosti se všemi scénáři budoucího vývoje a že v co nejkratším termínu začneme na půdě výboru i na plénu Poslanecké sněmovny projednávat legislativu, která zajistí ochranu našich občanů ve Velké Británii,“ uvedl.

Za ODS a lidovce se jednání zúčastní senátoři těchto stran – Miloš Vystrčil a Václav Hampl. Piráty bude reprezentovat místopředseda Mikuláš Peksa. „Všeobecně se k tomu stavíme vstřícně, je třeba minimalizovat škody spojené s brexitem,“ řekl. 

„Neočekávám, že existuje nějaký zásadní plán B. Musíme být připraveni,“ řekl ve vysílání České televize předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. „Jsem optimista a věřím, že tvrdý brexit nebude ta cesta, kterou se Velká Británie a Evropská unie rozhodnou jít. Británii k referendu o brexitu dovedla neschopnost tradičních stran,“ dodal Bartoš.

Reakce předsedy České pirátské strany Ivana Bartoše k situaci kolem brexitu (zdroj: ČT24)