Za několik týdnů Češi zvolí nové poslance. Projděte si kandidáty a porovnejte programy všech uskupení

O hlasy voličů se bude o druhém říjnovém víkendu letos ucházet 22 stran, hnutí nebo volebních koalic. Předvolebním obdobím provedou voliče speciální pořady České televize – včetně čtrnácti tematických debat a závěrečné superdebaty volebních lídrů stran s nejvyšším potenciálem – a také webový speciál. Ten představuje postoje všech kandidujících uskupení k jednotlivým tématům a nabízí je přehledně na jednom místě.

Součástí volebního speciálu ČT24 jsou dvě aplikace. Srovnávač programů slouží jako rozcestník pro záznamy a články z předvolebních televizních pořadů, které bude možné přehledně procházet podle zvoleného tématu či strany (hnutí, koalice), a zároveň si v něm lze přečíst postoje kandidujících subjektů k patnácti oblastem. 

Postoje všech formací lze v aplikaci srovnat, stručná shrnutí zobrazit vedle sebe, podrobnější vyjádření jednotlivých stran samostatně.

Volební lístek on-line, přesněji řečeno digitalizovaný seznam všech kandidátů, nabízí přehledně kandidátní listiny všech kandidujících uskupení v každém kraji v téže podobě, v jaké přijdou voličům do schránek, případně v jaké je dostanou ve volebních místnostech – tedy včetně jmen, věku, bydliště, profese a případných akademických titulů všech kandidátů.

Čtrnáct důležitých debat a superdebata

Vlajkovou lodí předvolebního vysílání bude čtrnáct tematických předvolebních debat. Tu první odvysílá Česká televize v pondělí 13. září na ČT24 od 20:15, další budou následovat v témže čase každý pracovní den až do pátku 1. října.

Vysílat se budou živě ze studií v Praze, Brně a Ostravě, a to bez diváků. Závěrečná superdebata volebních lídrů bude ve středu 6. října od 20:10 na ČT24. 

Každá debata bude mít sedm hostů reprezentujících strany, hnutí a koalice s nejvyšším volebním potenciálem. Pozvánky vycházejí z průzkumu Kantar a Data Collect, ve kterém se nejvýše umístily Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), ANO, Piráti a Starostové, SPD, ČSSD, Přísaha a KSČM.

Zkrátka nepřijdou ani další strany, jejichž volební potenciál je nižší. Každou neděli budou jejich zástupci hosty pořadu Politické spektrum. Zástupci s lídry všech 22 kandidujících uskupení nebo jejich zástupci budou také součástí předvolebního vysílání Událostí, komentářů od 6. září do 5. října.

Další zpravodajské a publicistické pořady k předvolebnímu dění přistupují a budou přistupovat podle dokumentu Pravidla předvolebního a volebního vysílání České televize v souvislosti s volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2021, který vydal generální ředitel České televize Petr Dvořák s účinností od soboty 3. září.