Téma Volby 2021

Volby 2021

Median: Volby by v květnu vyhrálo ANO, ze sněmovny by zřejmě vypadli lidovci a TOP 09
Volby do Poslanecké sněmovny by v květnu podle průzkumu agentury Median vyhrálo ANO se ziskem 28,5 procenta hlasů. Pro druhou ODS by hlasovalo 16,5 procenta voličů a třetí SPD by získala 11,5 procenta hlasů. Do dolní komory by se dostali ještě Piráti, hnutí STAN a oproti říjnovým volbám i ČSSD. Vyplývá to z dat aktuálního volebního modelu agentury Median, která však do průzkumu nezahrnula volební koalice z minulých sněmovních voleb.
Komunisté i sociální demokraté nabízejí nemovitosti. Kvůli volbám také propouštějí
ČSSD a KSČM po sněmovních volbách vyměnily předsedy. Dál hledají úspory. Kvůli říjnovému neúspěchu teď přicházejí o desítky milionů ročně.
Fialova vláda získala důvěru sněmovny, podpořili ji všichni přítomní koaliční poslanci
Poslanecká sněmovna vyslovila důvěru kabinetu Petra Fialy (ODS). Premiér o ni požádal dolní komoru již ve středu dopoledne, ale rozprava trvala do čtvrtečního rána, kdy byla schůze přerušena kvůli jiné, mimořádné. Znovu pokračovala večer, hlasování začalo po necelé hodině. Když vláda získala díky hlasům 106 koaličních poslanců důvěru, skončilo historicky zdaleka nejdelší jednání o důvěře nebo nedůvěře. V součtu dvou částí trvalo přes 23,5 hodiny.
KSČM a ČSSD po volebním neúspěchu šetří. Kvůli úsporám musí část zaměstnanců odejít
Strany, které po volbách přišly o zastoupení ve sněmovně, teď hledají způsoby, jak stabilizovat rozpočty. Kvůli ztrátě poslaneckých mandátů přicházejí o miliony korun. Třeba sociální demokraté chtějí uspořit propuštěním více než poloviny zaměstnanců. Část lidí musí odejít i ze služeb KSČM.
Sedm ministrů Fialovy vlády si převzalo své resorty. Řešit musí pandemii, energetickou krizi či rozpočet
Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech jmenoval novou vládu premiéra Petra Fialy (ODS). Kabinet koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN střídá vládu ANO a ČSSD vedenou premiérem Andrejem Babišem (ANO). Fialův kabinet se po ceremoniálu přesunul do pražské Strakovy akademie, kde poprvé zasedl. Nový premiér uvedl v pátek do úřadu prvních sedm ministrů. Ostatní budou následovat v sobotu.
Projděte si profily ministrů nové vlády
Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Petra Fialy (ODS). V kabinetu zasednou zástupci dvou koalic, které uspěly ve sněmovních volbách – SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirátiSTAN. Přinášíme profily všech členů nové vlády.
Bartoš bude na lednovém fóru Pirátů obhajovat funkci předsedy. Postaví se mu Wagenknecht
Současný předseda Pirátů Ivan Bartoš bude na lednovém celostátním fóru obhajovat svou funkci v čele strany, informoval na stranickém diskusním fóru. Za své priority označil stabilizaci strany ve vládní roli, ale také profesionálnější politickou i mediální strategii. Výsledek říjnových voleb označil v příspěvku za neúspěch, ke kterému se staví čelem. Kandidaturu na předsedu už oznámil i senátor Lukáš Wagenknecht.
Vládu v pátek prezident Zeman jmenuje i s Janem Lipavským, oznámil Fiala
Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) se dohodl s prezidentem Milošem Zemanem, že hlava státu jmenuje novou vládu v podobě, jak ji Fiala navrhl, a to v pátek. Budoucí vládní koalice byla se Zemanem ve sporu kvůli jmenování Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí a ve hře byla i kompetenční žaloba. Výjimkou ale bude ještě kandidát do čela resortu zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je v izolaci kvůli covidu. O důvěru by chtěl Fiala v Poslanecké sněmovně žádat v týdnu od 12. ledna.
Benda vystřídal Stanjuru na pozici šéfa poslaneckého klubu ODS
Předsedou poslaneckého klubu ODS se od pondělí stal Marek Benda, první místopředsedkyní pak Eva Decroix. Vystřídali Zbyňka Stanjuru a Janu Černochovou, kteří míří do nové vlády Petra Fialy (ODS) na pozice ministrů financí a obrany. O změně ve vedení klub rozhodl již dříve.
Fiala už chystá kompetenční žalobu. V pondělí se sejde s prezidentem Zemanem a oznámí další postup
Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) už připravuje kompetenční žalobu kvůli odmítavému postoji prezidenta Miloše Zemana jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Informovala o tom šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Fiala se s prezidentem na zámku v Lánech sejde v pondělí, závěry jednání o jmenování nové vlády představí téhož dne v podvečer v Praze společně s lídry čtveřice dalších koaličních stran. Přímo v Lánech, kde setkání proběhne, Fiala nevystoupí, uvádí to pozvánka na tiskovou konferenci.
Koalice má dvě varianty postupu potom, co Zeman odmítl Lipavského. Vláda zřejmě jmenována bude
Koalice stran budoucí vlády ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN má dvě varianty postupu potom, co prezident Miloš Zeman oznámil, že nejmenuje Jana Lipavskéko (Piráti) ministrem zahraničí. Jako pravděpodobnější se podle informací ČTK od dvou zdrojů z dvojice těchto stran jeví možnost, že ministři jmenováni budou. Místo Lipavského by ale zatím byl pověřen řízením ministerstva zahraničí buď designovaný premiér Petr Fiala (ODS), nebo předseda Pirátů Ivan Bartoš, který má vést ministerstvo pro místní rozvoj.
Šmarda je novým předsedou ČSSD. Slíbil straně změny, které budou bolet, za prezidenta chce Středulu
Michal Šmarda je novým šéfem ČSSD, statutárním místopředsedou zvolili delegáti mimořádného sjezdu Igora Bruzla. Oba jsou hlavně komunální politici, Šmarda je starostou v Novém Městě na Moravě, Bruzl bohumínským místostarostou. Nový předseda dostal od delegátů přesně takové vedení, jaké si přál, mezi řadovými místopředsedy jsou Tomáš Petříček, Martin Netolický a Robin Šín. Dál je to také Břetislav Štefan a Daniela Ostrá. Vedení ČSSD přebírají dva měsíce poté, co strana vypadla z Poslanecké sněmovny, a rok po volbách, po nichž přišla o senátorský klub.
Povinné očkování není správnou cestou, řekl Válek po setkání s prezidentem
Schůzku s prezidentem Milošem Zemanem už na lánském zámku absolvoval i kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09. Na tiskovém brífinku zopakoval, že plošné povinné očkování na covid-19 není správnou cestou. Vyhláška o povinném očkování, která vyšla ve sbírce zákonů, bude podle něj upravena.
Fiala se opět sešel se Zemanem, schůzku v Lánech absolvovali Stanjura a Šalomoun
Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) se sešel s prezidentem Milošem Zemanem na neformální schůzce. Na Twitteru oznámil, že s ním hovořil o dalším postupu při jmenování vlády. Podle Frekvence 1 setkání proběhlo v úterý. Ve středu Fiala prohlásil, že bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud prezident nejmenuje všechny ministry. Mezi ně patří i kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura (ODS) a na ministra pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty), kteří debatovali se Zemanem ve čtvrtek.
Fiala podá kompetenční žalobu na Zemana, pokud nejmenuje celou navrženou vládu
Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) potvrdil, že podá kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud by prezident nejmenoval celou jím navrženou vládu. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi.
Piráti a STAN podali ústavní stížnost kvůli výsledkům voleb, nesouhlasí s přepočtem hlasů na mandáty
Piráti a STAN se se stížností obrátili na Ústavní soud (ÚS), a to v souvislosti s přepočtem hlasů v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. ČT to potvrdila mluvčí Pirátů Karolína Sadílková. Strany požadují zrušit rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), který zamítl jejich volební stížnost. V ní se domáhaly jiného přepočtu hlasů na mandáty, díky němu by hnutí STAN získalo o jednoho poslance navíc.
Soudní spor o jmenování ministra by trval týdny. Podle některých právníků může prezident návrh odmítnout
Většina ústavních právníků – nikoli však všichni, které Česká televize oslovila – se shoduje, že prezident Miloš Zeman nemá žádnou právní oporu pro to, aby se vyhnul jmenování jednoho z ministerských kandidátů, kterého ve vládě mít nechce. Podle Frekvence 1 doporučil Zeman na jednání v Lánech Janu Lipavskému (Piráti), aby se vzdal nominace na ministra zahraničních věcí. V minulosti zaznělo od něj i od premiéra Petra Fialy (ODS), že jednoho z kandidátů odmítá. Kdyby ani jedna strana neustoupila, mohl by se spor dostat k Ústavnímu soudu. V tom případě by ale hrozilo, že se jmenování nového kabinetu zdrží o několik týdnů.
Zeman vyzval podle Frekvence 1 Lipavského k odstoupení z kandidatury. Fiala na nominaci trvá
Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech přijal Jana Lipavského (Piráti), který je kandidátem na ministra zahraničních věcí. O bývalém poslanci se zároveň spekuluje jako o nominantovi, u nějž Zeman naznačil, že ho do vlády nejmenuje. Podle Frekvence 1 mu během jednání prezident doporučil z kandidatury odstoupit, Lipavského se ale zastali předseda Pirátů Ivan Bartoš i nový premiér Petr Fiala (ODS). Sám Lipavský bez bližšího uvedl, že diskuze s prezidentem byla věcná a korektní. Odpoledne měl prezident jednat také s kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL), schůzka se ale kvůli jeho pozitivnímu testu na korovirus zrušila.
Lipavský odmítá komentovat svůj rozhovor se Zemanem. Kandidaturu na ministra ale vzdávat nebude
Pirátský kandidát na ministra zahraničí v nové vládě Jan Lipavský odmítá komentovat úterní schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. V Interview ČT24 nechtěl potvrdit informaci Frekvence 1, že ho hlava státu vyzvala k tomu, aby se kandidatury vzdal. Tak prý zní dohoda pětikoalice. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) na Twitteru uvedl, že nominaci kandidátů na ministry měnit nebude. Sám Lipavský ujistil, že se kandidatury nevzdá.
Kupka jednal s prezidentem o dopravě, slibuje až 40 kilometrů dálnic ročně. Do Lán přijela i Langšádlová
Čtyřicet kilometrů nových dálnic ročně by chtěl otevírat kandidát na vedení ministerstva dopravy Martin Kupka (ODS). Řekl po jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Kromě Kupky navštívila v pondělí prezidenta i kandidátka na ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09).
Zeman se sešel s Jurečkou. Řešili důchodovou reformu i zneužívání dávek
Prezident Miloš Zeman v pátek v Lánech absolvoval další ze schůzek s možnými členy nové vlády. Setkal se Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), který je kandidátem na ministra práce a sociálních věcí a ve funkci by chtěl do dvou let prosadit změny v důchodovém systému. Politici spolu také mluvili o zneužívání sociálních dávek. Lidovecký šéf setkání označil za konstruktivní, k jeho vizím neměl prezident výhrady. Hlavě státu přivezl jako dárek knihu o historii lidovců a křesťanských hodnotách. Jurečka byl v předminulém volebním období ministrem zemědělství v tehdejší Sobotkově vládě.
Hubáčková v Lánech podpořila jádro, chce dořešit otravu Bečvy. Gazdík hovořil o změnách výuky i maturit
Anna Hubáčková, která by měla být ministryní životního prostředí v budoucí vládě Petra Fialy (ODS), hovořila o svých plánech na příští čtyři roky s prezidentem Milošem Zemanem. Věnovali se budoucnosti energetiky, v rozhovoru podpořila jádro. Neshodují se na kanálu Dunaj–Odra–Labe. Před ní navštívil hlavu státu i kandidát na ministra školství Petr Gazdík (STAN). Po jednání řekl, že se na většině věcí shodli. Probrali covidovou situaci ve školách i vizi na příští čtyři roky. V minulých dnech přijal Zeman dalších pět ministerských kandidátů v abecedním pořadí.
Prezident Zeman se sešel s dalšími kandidáty na ministry. Jednal s Blažkem a Černochovou
Prezident Miloš Zeman ve středu na zámku v Lánech přijal další dva kandidáty na ministry: Pavla Blažka (ODS), na spravedlnost a Janu Černochovou (ODS) na obranu. Blažek na brífinku po schůzce odmítl, že by se podílel na korupci, jak psaly server Aktuálně.cz a deník Hospodářské noviny. Černochová prezidenta seznámila s plánem na systematické navyšování rozpočtu resortu.
Fiala poslal Zemanovi návrh na jmenování Síkely. Prezident jednal s dalšími kandidáty na ministry
Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) poslal prezidentu Miloši Zemanovi návrh na jmenování Jozefa Síkely ministrem průmyslu a obchodu. Schůzkami s Martinem Baxou (ODS) a Mikulášem Bekem (STAN) Zeman v úterý pokračoval v jednání s kandidáty na vedení resortů ve Fialově kabinetu. Baxa, který má řídit ministerstvo kultury, prohlásil, že s prezidentem mluvili o problémech této oblasti. Spekulacím ohledně výhrad k dalším ministrům nové vlády se podle něho nevěnovali. Bek, jenž by měl stanout v čele resortu pro evropské záležitosti, s prezidentem hovořil o českém předsednictví v EU.