Fiala poslal Zemanovi návrh na jmenování Síkely. Prezident jednal s dalšími kandidáty na ministry

Události: Jednání Miloše Zemana s kandidáty na ministry (zdroj: ČT24)

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) poslal prezidentu Miloši Zemanovi návrh na jmenování Jozefa Síkely ministrem průmyslu a obchodu. Schůzkami s Martinem Baxou (ODS) a Mikulášem Bekem (STAN) Zeman v úterý pokračoval v jednání s kandidáty na vedení resortů ve Fialově kabinetu. Baxa, který má řídit ministerstvo kultury, prohlásil, že s prezidentem mluvili o problémech této oblasti. Spekulacím ohledně výhrad k dalším ministrům nové vlády se podle něho nevěnovali. Bek, jenž by měl stanout v čele resortu pro evropské záležitosti, s prezidentem hovořil o českém předsednictví v EU.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček potvrdil, že Zeman návrh jmenovat Síkelu ministrem průmyslu a obchodu obdržel.

V předchozím návrhu figuroval původní kandidát STAN Věslav Michalik, který se však minulý týden kandidatury vzdal kvůli spekulacím o svém podnikání. Fiala se v úterý se Síkelou sešel kvůli prioritám ministerstva průmyslu. „Jsem rád, že naše názory na problematiku resortu se shodují,“ poznamenal Fiala po schůzce.

Původní návrh vládní sestavy předložil designovaný premiér prezidentovi 17. listopadu. Hlava státu se tento týden začala se všemi ministerskými kandidáty postupně scházet na zámku v Lánech.

Baxa se Zemanem řešil kompenzace pro kulturu

S prezidentem Milošem Zemanem nejprve jednal kandidát na ministra kultury Martin Baxa o rozpočtu pro oblast kultury a památkové péči. Mluvili také o aktuální situaci – konkrétně o kompenzacích a nastartování kultury po epidemii covidu-19. Poslanec ODS a plzeňský primátor odmítl, že by s hlavou státu mluvil o spekulacích ohledně dalších kandidátů na ministry nové vlády.  

Podobně jako mnozí bývalí ministři kultury i Baxa hovořil o tom, že se bude zasazovat o růst rozpočtu kultury bez náhrad církvím na jedno procento hrubého domácího produktu. Tomu se již v koaliční smlouvě zavázala koalice SPOLU a Pirátů se Starosty a nezávislými. Koalice chce také připravit zákon o veřejných kulturních institucích a prosazovat vyšší daňové zvýhodnění mecenášství a sponzorování.

Z fondu kinematografie chtějí koaliční strany vytvořit fond audiovize s podporou herního průmyslu a do volby rad veřejnoprávních médií zapojit Senát, když nyní vybírá jejich členy jen sněmovna.

Kandidát na ministra kultury Baxa se sešel se Zemanem (zdroj: ČT24)

„Poměrně konsezuální rozhovor,“ uvedl Bek

V úterý odpoledne se prezident setkal i s šéfem senátního evropského výboru Mikulášem Bekem. Na brífinku po jednání uvedl kandidát na ministra pro evropské záležitosti, že hlavním tématem diskuze bylo české předsednictví v EU. 

Celý rozhovor byl podle senátora navzdory jejich předchozím názorovým sporům „poměrně konsenzuální.“ 

Brífink Mikuláše Beka po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

Za Zemanem přijel v pondělí do Lán jako první z nominantů předseda Pirátů a kandidát na ministra pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Hlava státu kandidáty přijímá v abecedním pořadí. 

Cyklus schůzek by měl skončit v pátek 10. prosince. Poté se Zeman opět setká s premiérem Petrem Fialou (ODS), se kterým mluvil už v neděli po jmenování do funkce předsedy vlády.

Protože je prezident kvůli onemocnění covidem v izolaci, vypadá úterní jednání podobně jako s Fialou a Bartošem. Nového premiéra jmenoval Zeman zpoza plexisklové bariéry, ve stejné místnosti se uskutečnila i další setkání. 

Seznam kandidátů na ministry předal Fiala Zemanovi v polovině listopadu. Nadále není jisté, kterého ze členů vlády se prezident případně chystá „vetovat“. Spekulovalo se o nominantovi na místo ministra zahraničí Janu Lipavském (Piráti) a též o Bekovi.